oct. 18 2015
Antracnoza cucurbitaceelor-pepeni, castraveti: identificare
Denumire populara: Antracnoza cucurbitaceelor (pepeni verzi, pepeni galbeni, castraveti, dovlecei, tigva, kiwano), Antracnoza la pepeni, Antracnoza la pepene verde, Antracnoza la pepene galben, Antracnoza la castravete, Antracnoza la dovlecel, Antracnoza la dovleac, Antracnoza la tigva
Denumire stiintifica: Colletotrichum lagenarium sin. Glomerella lagenarium, Colletotrichum orbiculare, Gloeosporium lagenarium
Denumire populara in engleza: anthracnose of cucurbits
Antracnoza la cucurbitacee este o boala micotica (cauzata de o ciuperca) ce afeteaza grav culturile de pepeni verzi, pepeni gabeni, castraveti realizate atat in spatii protejate (sere si solarii) cat si in camp sau gradina. Productia este afectata atat cantitaiv cat si calitativ, boala poate genera pierderi de peste 30 %.
Plante atacate/gazda: pepeni verzi, pepeni galbeni, castraveti, dovlecelul comun, tigva, kiwano, etc.
Cauza bolii:
Boala este provocata de ciuperca Glomerella lagenarium. Ciuperca dezvolta pe organele atacate sub cuticula – puncte negre sub forma de cupola – acervuli (lagar de conidiofori cu conidii). Conidiile sunt hialine (au transparenta sticlei), fara septe & unicelulare, cilindrice, rotunjite la capete, de 4-6 x 13-19 µm.
Biologia & Ecologia bolii (factori de mediu favorizanti)
Aparitia bolii este favorizata de: temperaturi in intervalul 5-30°C si temperaturi optime de 20-27°C; umiditatea relativa a aerului de 100% – (in conditii optime sporii germineaza in 24 ore). Conidiile strapung cuticula si germineaza in spatiile intercelulare. Acestea in conditii propice (umiditate si temperaturi) pot germina si infecta plantele in 3 zile. Primele semne vor aparea in conditii optime in aproximativ 4-7 zile de la infectie.
Agentul patogen este raspandit cu usurinta cu ajutorul: vantului, apei din precipitatii & irigatii prin aspersie, insecte, uneltele folosie, etc. Boala ajunge in locurile de cultura si cu ajutorul rasadului infectat.
Transmiterea agentului patogen de la un an la altul se face prin intermediul semintelor infectate, resturilor de plante infectate (ciuperca supravietuieste in resturile plantelor infectate pana la 5 ani), etc.
Semnele atacului (Identificare / Simptome) si Afectarea plantelor de catre Antracnoza cucurbitaceelor:
Boala afecteaza – frunzele, petiolul frunzei, tulpina – vrejii, fructele si pedicelul fructelor.
Pe frunze atacul debuteaza cu pete galbene, verzui sau cu aspect umed (Vezi fig.) care pe masura ce boala avanseaza vireaza in pete cafenii-brune de forma rotunda, ovala, iar la pepenele verde petele de forma neregulata au culoarea maro-inchis la negru (Vezi fig.). Zonele afectate se necrozeaza si cad (in frunza raman gauri – ciuruiri) dand un aspect zdrentuit. La un atac agresiv petele fuzioneaza si frunzele se usuca (defolierea este specifica la pepenele galben). La suprafata petelor se pot observa puncte negricioase sub forma de cupola – acervuli (lagar de conidiofori cu conidii). Atacul este prezent si pe petiol (de-a lungul acestuia) sub forma de pete alungite.
La plantutele provenite din seminte infectate cotiledoanele se ofilesc si pot aparea pete de jur imprejur – la contactul cu solul.
Atacul pe tulpina – vrej apare sub forma de pete alungite (de-a lungul tulpinii) si scufundate in tesut. La un atac puternic, in general la pepenele galben, tulpina este inconjurata si se usuca vrejul.
Pe fructe atacul este cel mai agresiv si pagubitor. Pe acestea apar la inceput pete circulare, cu aspect umed, care odata ce boala avanseaza vireaza in maro-inchis la negru si se scufunda adanc in tesut (Vezi fig.). Fructele atacate putrezesc atat in cultura cat si dupa recoltare in magazine si depozite.
Fructele afectate au un aspect inestetic, capata un gust amar (gust rau) si sunt infectate usor de putregaiuri.
Atacul pe pedicelul fructelor tinere poate conduce la pieirea rapida a acestora.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Antracnoza cucurbitaceelor:
- Rotatia culturilor la peste 3 ani;
- Seminte certificate libere de agenti patogeni;
- Infiintarea culturilor cu rasaduri libere de agenti patogeni;
- Irigarea culturilor se face doar prin picurare;
- Aerisiera corespunzatoare a spatiilor protejate (sera, solar, rasadnita) de cultura;
- Este de evitat efectuarea de lucrari in/cu plante ude de la roua, ploaie, irigare;
- Cultivarea de soiuri si hibrizi cu toleranta la ciuperca;
- Infiintarea culturii pe soluri/substraturi bine drenate;
- Asigurarea unei densitati optime a plantelor;
- Combaterea eficienta a buruienilor;
- Adunam si distrugem prin ardere resturile dupa recoltare;
- Monitorizarea plantelor din cultura si aplicarea de tratamente cu fungicide preventiv si la nevoie;
Fungicide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea antracnozei cucurbitaceelor:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
- Cidely Top (125 g/l difenoconazol + 15 g/l ciflufenamid);
- azoxystrobin + difenoconazole;
- difenoconazole;
- boscalid + piraclostrobin;
- propineb.
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Antracnoza cucurbitaceelor-pepeni, castraveti: identificare