iul. 28 2022
Antracnoza la Ardei: cauza bolii, identificare, combatere
Denumire populara: Antracnoza la ardei, Antracnoza ardeiului
Denumire stiintifica: Colletotrichum capsici sin. Colletotrichum truncatum, Colletotrichum curvatum
Denumire populara in engleza: Anthracnose of capsicum, Pepper anthracnose
Antracnoza la ardei este o boala provocata de ciuperca Colletotrichum capsici, frecvent intalnita si deosebit de grava, întrucât afectează grav fructele, atat verzi cat si coapte (fructele coapte sunt mai sensibile la atacul ciupercii) atat in cultura cat si după recoltare (in depozit, pe rafturi).
Plante atacate/gazda: ardei, chilli
Ecologia bolii/Factori de mediu favorizanti:
Atacul de Antracnoza la ardei (infecția cu ciuperca Colletotrichum capsici) este favorizat de temperaturi in intervalul 10-34°C si un optim de 20-27°C, prezenta apei pe organele atacate (din precipitații, roua, irigare prin aspersie) peste 12 ore, vreme umeda.
Cauza bolii
Boala este provocata de ciuperca Colletotrichum capsici, care formeaza pe suprafata afectata din fruct leziuni, pe care se regasesc acervuli (lagar de conidiofori cu conidii) in forma de cupa. Conidioforii sunt hialini, cilindrici, unicelulari sau septati, de 5-40 x 2-5 µm; conidiile sunt hialine, unicelulare, fusiforme de 7-13 x 2,6-4 µm. Ciuperca formează pe organele atacate, ca si forma de supraviețuire, microscleroti de 0,2-0,3 mm diametru, aceștia pot fi prezenți pe fructe, frunze, tulpini.
Ciclul bolii
Ciuperca supravietuieste peste iarna sub forma de microscleroti sau acervuli in sol (prin resturi de plante gazda infectate) si conidii prezente pe semințe.
In conditii optime, microsclerotii vor germina producand sporii (conidiile) ciupercii, care sunt raspanditi cu usurinta cu ajutorul picăturilor de apa (provenite din irigare prin aspersie, ploaie) purtate de vant, dar si de catre lucratori (maini, haine, unelte infectate, etc.) sau prin contact direct intre fructe si sol infectat. Sporii ciupercii (conidiile) vor ajunge si vor infecta (in conditii de mediu favorabile – vreme umeda) fructele (fructele coapte si supra coapte sunt mai sensibile).
Boala este transmisa de la un an la altul prin resturile plantelor infectate prezente in sol si semințe.
Semnele atacului (simptome)
Semnele atacului sunt usor vizibile pe fructele de ardei (verzi, coapte sau supra -coapte), dar ciuperca ataca si frunze, tulpini.
Atacul pe fructe se manifesta sub forma de pete/leziuni circulare sau ovale, usor scufundate in pulpa (miceliul se dezvolta in pulpa), acestea au la interior inele concentrice de culoare neagra, cafenie, portocalie. Culoarea neagra ce apare in zona centrala este determinata de prezenta corpurilor fructifere ale ciupercii: acervuli, microscleroti. In conditii de vreme umeda, din acervuli vor fi eliberate conidiile ciupercii.
Odată fructele infectate, fungicidele nu mai pot preveni apariția simptomelor.
Petele/leziunile prezente pe fruct pot fi destul de mari, ajung la peste 3 cm diametru.
Pe frunze si tulpini, atacul se manifesta sub forma de pete de forma neregulata, de culoare cafenie – maro deschis cu marginile maro-închis.
Masuri de preventie:
- Evitarea irigării prin aspersie;
- Combaterea buruienilor (solanacee) care pot fi si plante gazda;
- Înființarea culturilor cu semințe certificate, ca fiind libere de agenți patogeni;
- Tratarea termica a semințelor cu apa calda la temperatura de 52°C, timp de 30 minute.
- Rotația culturilor la 2-3 ani;
- Adunarea si distrugerea tuturor resturilor infectate;
- Aplicarea de tratamente foliare la timp, cu fungicide specifice;
Fungicide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bolii:
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor de pe eticheta”
Azoxystrobin; Azoxystrobin + Difenoconazole; Pyraclostrobin, etc.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Antracnoza la Ardei: cauza bolii, identificare, combatere