iun. 23 2017
Antracnoza la capsuni (Colletotrichum fragariae): combatere
Denumire populara: Antracnoza la capsuni, Patarea neagra la capsun
Denumire stiintifica: Colletotrichum fragariae, Colletotrichum acutatum
Denumire populara in engleza: Anthracnose of strawberry, Leaf spot of strawberry, Anthracnose Fruit Rot of Strawberry
Cauza: Antracnoza la capsun este o boala provocata de ciupercile Colletotrichum fragariae si Colletotrichum acutatum frecvent intalnita si deosebit de grava, intrucat afecteaza numeroase organe ca: fructele, coletul, stolonii, frunzele, etc.
Ecologia bolii – Conditii de mediu ce favorizeaza boala:
Atacul de Antracnoza la capsuni (Colletotrichum fragariae) este favorizat de temperaturi optime in intervalul 25-30°C, prezenta apei pe frunze (din precipitatii, roua, irigare prin aspersie) si o umidate relativa a aerului >90%. In conditii favorabile boala poate afecta pana la 90 % din fructe in 6 zile.
Ciclul bolii
Ciuperca poate infecta tesuturile plantelor inca din faza de stoloni (in pepiniere), care vor fi infectati fara sa apara simptome vizibile ale prezentei agentului patogen. Stolonii infectatii reprezinta principala sursa de infectie a culturilor de capsun.
Sporii (conidiile) ciupercii sunt raspanditi cu ajutorul picăturilor de apa (provenite din irigare prin aspersie, ploaie) purtate de vant, dar si de catre lucratori (maini, haine, unelte infectate, etc.).
Boala este transmisa de la un an la altul prin plantele infectate.
Ciuperca poate supravietui in sol pana la 1 an.
Semnele atacului (simptome-identificare) si Afectarea plantelor
Ciuperca ataca numeroase organe ale plantelor de capsun: coletul, petiolul frunzelor, frunzele – pete negre, codita florilor, fructele verzi si coapte, stoloni.
Boala provoaca pagube importante atat in cultura pentru fructe afectand plantele si productia, dar si in pepiniere avectand productia de stoloni.
Vara pe stoloni, petiol si peduncul se pot observa pete negre usor scufundate in tesut.
Semnele atacului pe frunze se poate observa sub forma de pete negricioase si mici in numar mare, pe acestea se dezvolta conidiile ciupercii care ajuta la răspândirea bolii.
Atacul pe fructele verzi si coapte se manifesta prin apartitia de pete scufundate (Vezi fig.). Fructele coapte putrezesc rapid iar atacul este frecvent confundat cu cel al Putregaiul cenusiu la Capsun (Botrytis cinerea).
Atacul la colet este deosebit de grav (Vezi fig.) si conduce la brunificarea zonei centrale (se observa usor prin sectiuni transversale si longitudinale). Coditele frunzelor si inflorescentelor se necrozeaza, iar fructele raman mici si se mumifica (Vezi fig.). Atacul la colet se poate confunda usor cu cel provocat de boala – mana coletului si fructelor de capsun (Phytophthora cactorum).
Masuri de prevenire:
- Infiintarea culturilor utilizand stoloni liberi de boli (certificati);
- Verificam cu atentie materialul de plantat pentru a identifica din vreme eventualele simptome;
- Evitarea irigarii prin aspersie;
- Mulcirea plantelor cu paie si folie a culturilor;
- Infiintarea de culturi noi de capsun la peste 0,5 km de cele infectate;
- Aplicarea de tratamente la timp, cu fungicide specifice;
Fungicide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bolii:
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor de pe eticheta”
- Cidely Top (125 g/l difenoconazol + 15 g/l ciflufenamid);
- Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol), etc.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Antracnoza la capsuni (Colletotrichum fragariae): combatere