Horticultorul.ro

apr. 26 2022

Antracnoza la tomate (Colletotrichum coccodes)

Denumire populara: Antracnoza la tomate

Denumire stiintifica: Colletotrichum coccodes, Colletotrichum atramentarium

Denumire populara in engleza: anthracnose of tomato, foot rot of tomato

Antracnoza la tomate este o boala provocata de ciuperca Colletotrichum coccodes, frecvent intalnita si deosebit de grava, întrucât afectează grav fructele coapte atat in cultura cat si in depozit.

Plante atacate: tomate in gradina si câmp, tomate in sera si solar,  vinete, ardei, cartof, unele buruieni

Ecologia bolii:

Atacul de Antracnoza la tomate (infectia cu ciuperca  Colletotrichum coccodes) este favorizat de temperaturi  in intervalul 12-33°C  si un optim de 20-25°C,  prezenta apei pe organele atacate (din precipitații, roua, irigare prin aspersie) si o umiditate relativa a aerului ridicata.

Ciclul bolii

Ciuperca supravietuieste peste iarna sub forma de microscleroti sau acervuli pe semințe, in sol, in resturi de plante gazda infectate (plante de cultura, buruieni).

In conditii optime, microsclerotii vor germina producand sporii (conidiile) ciupercii, care sunt raspanditi cu usurinta cu ajutorul picăturilor de apa (provenite din irigare prin aspersie, ploaie) purtate de vant, dar si de catre lucratori (maini, haine, unelte infectate, etc.) sau prin contact direct intre fructe si sol/substrat infectat. Sporii ciupercii vor ajunge si vor infecta (in conditii de mediu favorabile) frunzele si fructele. Frunzele infectate pot contribuii la realizarea de noi infecții secundare ale organelor plantei.

Boala este transmisa de la un an la altul prin resturile plantelor infectate si seminte.

Ciuperca poate supraviețui in sol pana la 2 ani.

Semnele atacului (simptome)

Semnele atacului sunt usor vizibile pe fructele de tomate coapte, dar ciuperca ataca si fructe verzi, frunze, tulpini.

Pe fructele coapte se pot observa pete/leziuni mici, care se maresc (pot ajunge la 1,2-1,5 cm diametru), circulare, ușor scufundate in pulpa (miceliul se dezvolta in pulpa care devine apoasa si putrezeste), pot contine inele concentrice,  petele prezinta in zona centrala numeroase puncte (microscleroti si acervuli prezenti in tesuturi) de culoare la inceput cafenie, apoi neagra. Fructele afectate devin improprii comercializarii si consumului (capata un gust amar).

Fructele verzi infectate vor dezvolta si ele simptome pe masura ce incep sa se coaca, inclusiv in timpul depozitarii (boala de depozit) si pastrarii.

Pe frunze apar pete mici, circulare de culoare maronie înconjurate de o zone galbene (halouri).

 

Fructele plantelor la care s-a facut defolierea partiala sunt mai sensibile la infectie.

Masuri de preventie:

  • Evitarea irigării prin aspersie;
  • Tratarea termica a semințelor cu apa calda la temperatura de 50°C, timp de 25 minute. Dupa tratament, semintele calde se scufunda  imediat in apa rece si se vor usca pe hartie;
  • Tratarea semințelor cu fungicide specifice;
  • Combaterea buruienilor care pot fi plante gazda;
  • Mulcirea solului, pentru a evita contactul fructelor cu solul si a prevenii stropirea frunzelor si fructelor;
  • Rotatia culturilor la 3-4 ani;
  • Adunarea si distrugerea tuturor resturilor infectate;
  • Aplicarea de tratamente foliare la timp, cu fungicide specifice;

 

Fungicide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bolii:

Unele fungicide utilizate pentru combaterea alternariozei la tomate (Alternaria spp.) sunt eficiente si pentru antracnoza.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor  de pe eticheta”

  ♦ Cupertine Super (zeama bordeleza + cymoxanil), etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Antracnoza la tomate (Colletotrichum coccodes)

Fig. 2 Antracnoza la tomate (Colletotrichum coccodes)

Fig. 3 Antracnoza la tomate (Colletotrichum coccodes)

Fig. 4 Antracnoza la tomate (Colletotrichum coccodes)

Fig. 5 Antracnoza la tomate (Colletotrichum coccodes)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Antracnoza la tomate (Colletotrichum coccodes)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii