ian. 27 2024
Aphidius – viespi parazitare pentru combaterea afidelor
Speciile de Aphidius spp.: Aphidius colemani, Aphidius ervi, Aphidius matricariae sunt viespi parazitare utilizate frecvent la combaterea biologica a afidelor in horticultura, la culturile din: sere, solarii, gradini, camp, parcuri, etc.
Acestia fac parte din:
Ordinul: Hymenoptera (viespi)
Familia: Braconidae
Denumire stiintifica: Aphidius colemani; Aphidius ervi; Aphidius matricariae
Denumire populara: Aphidius viespi parazitare pentru afide
Afide parazitate/combatute de Aphidius colemani. Adultii-viespile paraziteaza peste 300 specii de afide si se folosește frecvent la combaterea afidelor: Aphis gossypii, Myzus persicae, Rhopalosiphum padi, Myzus nicotianae, etc.
Afide parazitate/combatute de Aphidius ervi. Adultii-viespile paraziteaza peste 300 specii de afide si se folosește frecvent la combaterea afidelor: Macrosiphum euphorbie, Aulacorthum solani, etc.
Afide parazitate/combatute de Aphidius matricariae. Adultii-viespile paraziteaza peste 40 specii de afide si se folosește frecvent la combaterea afidelor: Myzus persicae, etc.
Descriere
Adultii de Aphidius spp. sunt viespi mici, de culoare neagra; de 2-3 mm lungime, cu antene lungi (Vezi fig.), raportul intre sexe este in favoarea femelelor 50-60%. Viespile femele își depun ouăle in afide (adulti si nimfe de afide), cate un ou intr-o afida. Din oua apar larvele care se hranesc doar in interiorul afidelor. Femelele de Aphidius isi depun ouale in nimfele si adulții afidelor. Viespile traiasc cca. 3 saptamani, timp in care o femela isi depune pana la 300 oua in tot atâtea afide (1 viespe paraziteaza cca. 300 afide). O viespe femela depune primele 100 oua in primele 4 zile de viata.
Larvele de Aphidius se hranesc la interiorul corpului afidelor parazitate. Iar metamorfoza completa (ou-larva-pupa-adult) are loc in interiorul afidei parazitate/gazdei. Pe masura ce larvele ajung la maturitate, afida devine usor umflata (Vezi fig.), moare si se mumifica. Afidele atacate/parazitate capătă o culoare cafenie-aurie, mor si se mumifica. Adultii parasesc afidele mumificate lasand o gaura in aceasta (pe spatele afidelor).
Ouale sunt depuse in nimfele si adulții afidelor.
Ciclu de viata
Femelele adulte de Aphidius isi depun ouale din abdomen prin curbarea rapida a abdomenului si perforarea afidelor (paduchilor de frunze) cu ovipozitorul (oul este introdus aproape simultan cu perforarea corpului afidelor). Oul odată introdus in corpul afidelor, eclozeaza intr-o larva ce se hrănește cu interiorul afidelor. Impuparea are loc in interiorul afidei moarte. Afida moarta si mumificata se umfla, are aspect rotunjit si culoare maro-auriu, primele afide moarte apar la cca. 2 saptamani de la depunerea oului. Adultul de viespe aflat la interiorul afidei, va tăia pe pertea superioara a afidei o gaura simetrica, utilizata pentru a părăsi prin aceasta afida mumificata.
Daunatori parazitati de Aphidius
Este bine cunoscut faptul ca afidele sunt daunatori periculosi (provoaca numeroase pagube in culturile horticole) si greu de combătut doar cu insecticide, motiv pentru care este recomandata combaterea integrata (Managementul integrat al dăunătorilor, sau IPM) care include si viespile parazitare.
Viespile (adultii) de Aphidius paraziteaza afidele in stadiu de nimfa si adult. Viespile paraziteaza atat afidele cu aripi cat si pe cele fara aripi (aptere).
Odata eliberate exemplarele de Aphidius, vor identifica cu usurinta afidele chiar si atunci cand populatiile sunt scazute (densitate scazuta a afidelor). Viespile au o mare capacitate de cautare, detectand semnalele de alarma ale plantelor atacate, dar si secrețiile dulci si lipicioase ale afidelor – roua de miere „honeydew”.
Aphidius sunt viespi parazitare care isi inteapa victima (afidele) si isi depun oul direct in acestea. In câteva zile de la depunerea oului, larva consuma conținutul afidelor (tesuturile interne), afidele încep sa se umfle întrucât la interiorul acestora se dezvoltă (larva-nimfa-adult) iar, o noua viespe parazitara care va aparea in curand. Odata ce noua viespe de Aphidius apare si este capabila sa zboare, aceasta va înțepa numeroase afide (300 afide), va depune in fiecare afida cate un ou si astfel ciclul se reia. Prezenta viespilor de Aphidius este usor remarcata, dupa afidele parazitate, in urma cărora rămân exemplare de afide moarte-mumificate de culoare maro-auriu.
Aphidius se foloseste atat ca masura preventiva pentru combaterea afidelor cat si ca procedura standard de combatere a afidelor, in special in culturile ECO-BIO-ORGANICE.
Aphidius se foloseste frecvent la culturile de legume si plante ornamentale.
O singura viespe femela de Aphidius poate controla pana la 300 afide dăunătoare (ataca 300 afide si isi depune efectiv oauale in cca. 100 afide).
Doza Recomandata
Utilizarea in combaterea afidelor a ambelor specii de viespi Aphidius colemani, Aphidius ervi creste eficienta in combaterea afidelor.
Se recomanda eliberarea a 0.25-4 viespi pe metru patrat (m2), in funcție de presiunea atacului de afide. Eliberările trebuiesc repetate de cel putin 3 ori la interval de 1 saptamana.
Eficacitatea maxima a viespilor are loc la temperaturi situate intre 20-25⁰C si umiditatea relativa a aerului de 60-80%. La peste 30⁰C eficacitatea este redusa.
Aphidius se livrează ca adulți sau sub forma de mumii de afide parazitate din care urmează sa apară viespile parazitare.
Eficienta maxima pentru Aphidius, este atunci cand populatiile de afide sunt scazute.
Culturi
Se utilizează la culturi de legume (ardei, castraveți, tomate, etc.) si plante ornamentale (crizanteme, etc.) din spatii protejate (sera, solar), dar si exterior: gradina, câmp, parcuri.
Depozitare si transport pt. recipientul cu Aphidius
Recipientul cu viespi parazitare (Aphidius spp.) se pastreaza la o temperatura de 8-10ºC.
Timpul de depozitare este de maxim 1-2 zile de la primire.
Conținutul flacoanelor nu se va expune la pesticide.
Atentionari pentru Aphidius
Atentie !!! Aphidius este afectat de pesticide (insecticide, fungicide, etc.), motiv pentru care inainte de eliberarea / utilizarea pradatorului se recomanda consultarea diverselor softuri/programe disponibile pe telefon in Android: Agrobio Effects – Side Effects Guide; Side Effects Guide, etc.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Aphidius – viespi parazitare pentru combaterea afidelor