feb. 21 2024

ATONIK stimulator de: crestere, fructificare, inradacinare

Atonik (0,2 % Ortonitrofenolat de sodiu + 0,3% Paranitrofenolat de sodiu + 0,1% 5-Nitroguaiacolat de sodiu).

Atonik este un stimulator biochimic de: crestere, fructificare,  inradacinare si  stimularea germinarii semintelor la plante horticole ca: pomi fructiferi, legume, vita de vie, cartof, flori, arbori si arbusti ornamentali, sfecla, floarea soarelui, etc.

Principalele caracteristici si beneficii:

♦ Atonik activeaza fluxul citoplasmatic, translocarea mai rapida a sevei brute si asimilatelor, un flux mai rapid al mineralelor, cresterea continutului de clorofila;

♦  Atonik  stimuleaza inradacinarea, germinatia semintelor si a polenului, cresterea tubului polinic, proliferarea si cresterea lastarilor, fertilitatea florilor si formarea fructelor;

♦  Atonik stimuleaza multiplicarea microorganismelor in sol si accelereaza descompunerea materiei organice, ameliorand indirect fertilitatea solului;

♦  Atonik creste toleranta florilor pomilor fructiferi la inghetul de revenire din primavara;

♦  Atonik ajuta la o mai buna legare a florilor (chiar si in conditii de stress – temperaturi scazute/ridicate, etc.) si formare a fructelor;

♦  Atonik este  compatibil cu majoritatea pesticidelor si ingrasamintelor foliare exceptand produsele acide;

♦  Atonik  difera de stimulatorii hormonali, evitand suprasaturarea cu apa a tesuturilor.

♦  Atonik are un timp de pauza (timpul care trebuie sa treaca intre ultimul tratament si recoltare) de numai 7 zile.

♦  Ca mod de utilizare Atonik se aplica prin inmuierea semintelor si butasilor precum si prin pulverizare pe plante in timpul vegetatiei.

♦  Pentru stimularea germinarii semintelor de tomate acestea se tin in solutie de Atonik 1:2000 timp de 8-12 ore, (seminte de ardei   1:2.000/8-12 ore).

♦  Pentru stimularea fecundarii si cresterii boabelor la vita de vie, se folosesc 0,75 l/ha intr-o solutie variind intre 300-600 l/ha.

♦  Pentru stimularea inradacinarii butasilor, Atonik  a fost omologat la ardei gras in solarii cu doza de 1:2000 si la garoafe, trandafiri si alte zece specii de plante ornamentale, cu doza de 1:4000 (0,25 ml/1l apa)  in solutie apoasa.

In experientele proprii:

  • Stimulator la inradacinarea butasilor de arbusti rasinosi ornamentali cu Atonik.  S-a utilizat Atonik in concentratie apoasa  de 1:4.000 (0,25 ml/1l apa) timp de 5-10 minute. Butasii unor specii de rasinoase (tuia) au fost tratati timp de 5-10 minute (prin inmuierea bazei butasilor – inmuierea se face imediat dupa ce s-a facut taierea bazei butasilor sub jet de apa), la finalul experientei – rezultatele au fost incurajatoare, (Vezi fig. 1).
  • Stimulator de germinare pentru semintele de ardei cu Atonik:  S-au testat  seminte de ardei Ureche de Elefant ce in prealabil au fost testate (puse la germinat)  fara stimulare si aveau  un procent de germinare nesatisfacatoare (sub 10 %)  si o rasarire greoaie si  neuniforma (semintele se gaseau la limita perioadei de valabilitate).  Semintele de ardei Ureche de Elefant au fost puse la inmuiat (inainte de semanat) timp de 8 ore in solutie de Atonik  in concentratie 1:1.000-2.000 (1-2 ml Atonik  in 2 litri de apa). Semintele tratate cu Atonik au avut un procent de germinare de peste 90% si o rasarire uniforma (Atonik a facut adevarate minuni).
  • Stimulator de germinare pentru semintele de tomate cu Atonik:  S-au testat  seminte de tomate ce in prealabil au fost testate (puse la germinat)  fara stimulare si aveau  un procent de germinare nesatisfacatoare (sub 10 %)  si o rasarire greoaie si  neuniforma (semintele se gaseau la limita perioadei de valabilitate).  Semintele de tomate au fost puse la inmuiat (inainte de semanat) timp de 8 ore in solutie de Atonik  in concentratie 1:1.000-2.000 (1-2 ml Atonik  in 2 litri de apa). Semintele tratate cu Atonik au avut un procent de germinare de peste 90% si o rasarire uniforma (Atonik a facut adevarate minuni). Pentru semintele drajate se poate face dupa semanat prima udare cu solutie de atonik.
  • Cresterea rezistentei florilor pomilor fructiferi la inghetul de revenire (temperaturi <0°C) si o mai buna legare a fructelor. Pentru aceasta  s-a utilizat doza de 0,6 l/ha (6 ml/10 l apa, aplicat foliar).

Atonik  este un stimulator produs de: AKK (Asahi Chemical MFG – Japan), importat si distribuit in Romania de AECTRA.

Alti stimulatori de inradacinare sunt: RADISTIM, IBA, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Butas de tuia stimulat pentru inradacinare cu ATONIK

Fig. 1  Butas de tuia stimulat pentru inradacinare cu ATONIK

Atonik_2


Fig. 2 Atonik, stimulator complex si unic

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru ATONIK stimulator de: crestere, fructificare, inradacinare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii