ian. 08 2012

Bacterioze la Tomate: cele mai periculoase boli

Bacteriozele la Culturile de Tomate – sunt boli deosebit de grave si din ce in ce mai frecvent intalnite in gradina, camp, sera, solar (Ciclu 1 si Ciclu 2). Bacteriozele sunt boli cauzate de bacterii.

Specii si boli
1.    Ofilirea (ulceratia) bacteriana sau Cancer bacterian la tomate  (EN-Bacterial canker) – Corynebacterium michiganense pv. michiganense sin. Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (Vezi fig.).
2.    Patarea pustulara a fructelor de tomate (EN-Bacterial speck) – Pseudomonas syringae pv. tomate (Vezi fig.).
3.    Patarea frunzelor si basicarea fructelor (EN-Bacterial spot) – Xanthomonas campestris pv. vesicatoria (Vezi fig.).

4. Necroza maduvei tulpinilor de tomatePseudomonas corrugata – (Vezi fig.).

 

Aparitia si  Transmiterea Bacteriozelor la Tomate
Transmiterea bacteriilor de la un an la altul se face prin (resturi de plante infectate si samanta). Bacteriozele sunt favorizate (aparitia, dezvoltarea si transmiterea de la o planta la alta) de: umiditate (80-100%), prezenta picaturilor de apa pe planta (ploi, irigare prin aspersie, roua, etc.), vant asociate cu temperaturi optime (20-30°C) si insecte si lucrari in plante umede. Bacteriozele patrund usor prin orice leziuni provocate plantelor chiar si prin ruperea perisorilor microscopici prezenti pe plantele de tomate.
Carenta de elemente nutritive sau excesul (excesul de azot) pot induce plantei o sensibilitate sporita la bacterioze.

Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de catre Bacterioze la Tomate

  • Ofilirea (ulceratia) bacteriana Corynebacterium michiganense pv. michiganense. Boala apare pe tulpina pe care se observa ulceratii si crapaturi iar in interior maduva este goala (Vezi fig.). Pe fructe apar pete albicioase-proeminente „ca de varicela” (Vezi fig. 1). Boala se poate confunda usor cu alternarioza tomatelor. Plantele atacate si cele din jur se scot (cu tot cu radacini si se introduc imediat in saci de polietilena) si se ard, bacteria  poate ramane in sol o perioada lunga.
  • Patarea pustulara a fructelor de tomatePseudomonas syringae pv. tomate se observa pe frunze pete negre colturoase de  2-3 mm  (la inceput sunt brune dupa care se inegresc si sunt inconjurate de un halou galben) leziunile sunt concentrate pe marginea frunzelor, zonele negre se extind si afecteaza si tulpina sau  petiolul  florilor (Vezi fig.). Petele mici si negre ca o buba apar si pe fructe (sunt superficiale se iau cu unghia), afectand aspectul comercial al acestora (Vezi fig.).  Rasadurile grav afectate sunt defoliate si stagneaza din crestere (Vezi fig.).
  • Patarea frunzelor, fructelor, tulpinilor  – Xanthomonas campestris pv. vesicatoria. Simptomele pe frunze sunt mai prezente pe marginea frunzelor (tesuturile mor si se maruntesc) si afecteaza intai frunzele bazale conducand la defolierea rapida a plantei.  Pe fructe – afecteaza fructele verzi (care prezinta perisori), odata ce perisorii sunt raniti apare infectia sub forma de pete cu un halou alb. La fructele afectate – tesutul se scufunda in zona afectata iar in jurul petelor se observa  o circumferinta verde-lucioasa. Florile atacate avorteaza. Se fac tratamente preventive cu: Champ 77 WG  (50 % cupru metalic din hidroxid de cupru), etc.
  • Necroza maduvei tulpinilor de tomatePseudomonas corrugata – Boala este deosebit de grava si apare la tomatele cultivate atat in sera-solar cat si in camp-gradina. Semnele atacului apar tarziu cand plantele sunt mari si pline de fructe, aproape de momentul recoltarii. Simptomele se caracterizeaza prin ofilirea si ingalbenirea frunzelor mai mici, ofilirea varfurilor de crestere, zone maro-negricioase pe tulpina si in zona de prindere a frunzei, tulpina in interior este goala (ca un pai) si maduva este brunificata (Vezi fig.). Cauza principala a aparitiei bolii o reprezinta semintele infectate, recomandam dezinfectia chimica a semintelor de tomate. Alte cauze sunt reprezentate de umiditatea crescuta in aer si sol, fertilizarea excesiva cu azot. Boala se transmite usor de  la o planta cu ocazia lucrarilor de copilit, palisat, etc. Plantele grav afectate se inlatura imediat prin smulgere, introducere intr-un sac de plastic si ardere.

 

Masuri de Prevenire si Combatere pentru Bacterioze la Tomate
–    Rotatia culturilor;
–    Irigati plantele pe rigole sau prin picurare;
–    Distrugerea prin ardere a resturilor de plante ramase pe camp dupa recoltare;
–    Folosirea semintelor de tomate – sanatoase (recoltate din plante sanatoase, libere de boli);
–    Cultivarea de soiuri si hibrizi cu toleranta la bacterioze;
–    Dezinfectia rasadurilor inainte de plantare cu un produs cupric;
–    Dezinfectia semintelor de tomate pe cale termica;

–    Dezinfectia chimica a semintelor;
–    Aerisirea spatilor in sere si solarii;
–    Sterilizarea uneltelor pentru lucrari (foarfeca, briceag, etc.) cu hipoclorit de sodiu (Domestos);
–    Nu se intra in cultura pentru lucrari atunci cand plantele au apa pe frunze (ploaie, roua, aspersie, etc);
–    Efectuarea cu grija a tuturor lucrarilor astfel incat leziunile pe planta fie  minime. Bacteriozele sunt favorizate de orice tip de leziuni fie ele si superficiale (afectarea perisorilor prezenti pe planta: tulpina, frunze, fructe, etc. printr-o simpla atingere).
Fungicide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bacteriozelor:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

1.    Produse de contact:

2.    Produse sistemice:

  • In unele tari se folosesc si gasesc produse antibiotice ca:  Kasumin 2 L (kasugamycin);  Agri-Strep, Agrimycin, Ferti-Lome (streptomycin).

Atentie  !!!

  • Se fac tratamente preventive in rasadnite cu produse cuprice;
  • Se fac tratamente obligatoriu la culturile in camp – imediat dupa ce au cazut precipitatii.

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig 1. Ofilirea (ulceratia) bacteriana sau Cancer bacterian la tomate (Corynebacterium michiganense pv. michiganense) simptome pe tulpina si fruct

Fig. 2  Patarea pustulara a fructelor de tomate (Pseudomonas syringae pv. tomate), atac pe A-Frunza fata, B-Fruct

Fig. 3 Patarea frunzelor si basicarea fructelor (Xanthomonas campestris pv. vesicatoria)

Necroza maduvei tulpinilor de tomate (Pseudomonas corrugata)

Fig. 4 Necroza maduvei tulpinilor de tomate (Pseudomonas corrugata)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bacterioze la Tomate: cele mai periculoase boli

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii