sept. 21 2017
Boala frunzelor de feriga la tomate: identificare, prevenire
Denumire populara: Boala frunzelor de feriga la tomate, Filozitatea tomatelor, Ferigarea tomatelor
Denumire stiintifica: Cucumber mosaic virus in tomato, CMV
Boala frunzelor de feriga la tomate (Cucumber mosaic virus in tomato – CMV) este o viroza (provocata de virusi) periculoasa (poate provoaca pierderi de 100% din productie). Boala afecteaza grav plantele de tomate, care nu mai produc fructe vandabile. Boala apare atat in camp, gradina cat si in spatii protejate (sere, solarii)
Plante atacate: tomate, ardei, castraveti, pepene galben, pepene verde, dovlecel, spanac, telina, sfecla, petunii, buruieni. CMV poate infecta peste 700 specii de plante.
Ciclul bolii – Cauze
Boala frunzelor de feriga la tomate (Cucumber mosaic virus in tomato – CMV) este transmisa de la un an la altul prin semintele infectate ale altor plante (exista zeci de specii de plante (cultivate, buruieni, flori) ale caror seminte infectate transmit virusul). Virusul nu se transmite prin seminte de tomate infectate.
Raspandirea virusului de la o planta la alta este realizata de catre afide (Paduchele verde al piersicului – Myzus persicae), care transmit virusul intr-un mod nepersistent (virusul se ia rapid, in cca 1 minut de hranire, pe stiletul afidelor si supravietuieste numai cateva ore).
Semnele atacului (simptome)
Plantele afectate formeaza frunze filiforme „frunza de feriga” (Vezi fig.). Frunzele au aspect marmorat – zone de verde inchis, verde deschis si galben, simptom prezent si la alte viroze.
Plantele infectate pot prezenta atat frunze normale cat si frunze cu simptome caracteristice (frunze de feriga).
Semnele prezentei virusului CMV pe frunze pot fi adesea confundate cu cele produse de utilizarea de 2,4 D – SDMA (Sare de dimetil amină a acidului 2,4-D). Substanta activa 2,4 D – SDMA ajunge in culturile de tomate, fie prin erbicidări, fie prin utilizării acesteia ca stimulator de fructificare.
Plantele infectate raman mici (au internoduri scurte), formeaza fructe putine, mici si fara gust.
Masuri de preventie/protectie:
- Utilizarea de Hibrizi de Tomate-Rosii cu toleranta/rezistenta la CMV (Cucumber mosaic virus in tomato);
- Combaterea eficienta a afidelor ca: Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), etc.
- Utilizarea la infiintarea culturii de rasaduri libere de agenți patogeni;
- Combaterea buruienilor (din cultura si imprejurimi) care pot fi plante gazda, etc;
- Eliminam din timp plantele infectate din cultura;
- Plantarea câtorva rânduri de porumb intre parcelele de tomate, acestea avand rolul de bariera ce împiedica ajungerea rapida a afidelor pe culturile de tomate.
Tratamente care pot ajuta plantele
Tratamente la sol/substrat si foliare (pe frunze) ce produse ce contin cantitati mari de aminoacizi pot ajuta oarecum plantele.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Boala frunzelor de feriga la tomate: identificare, prevenire