nov. 07 2016

Boli la Ceapa: identificare, afectarea plantelor, combatere

bolile-cepei_150

Cele mai grave si frecvente Boli provocate de ciuperci microscopice, virusuri la Soiurile de Ceapa (Allium cepa) cultivate in solar, gradina si camp.

1. Mana la ceapa (Peronospora destructor)este cea mai intalnita si periculoasa boala la ceapa. Ea este cauzata de ciuperca Peronospora destructor, iar in anii ploiosi poate compromite recolta cu pana la 60%. Semnele atacului de mana la ceapa se pot observa pe frunze, tije florale, etc. Mana la ceapa apare sub forma de pete alungite, de culoare galbena, acoperite cu puf cenusiu-violaceu.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolulMana la ceapa (Peronospora destructor);

2. Alternarioza–Patarea purpurie a cepei (Alternaria porri & Stemphylium vesicarium)este o boala frecvent intalnita in culturile de ceapa. Boala este cauzata de ciupercile patogene: Alternaria porri si Stemphylium vesicarium. Aceasta apare cand pe frunzele de ceapa exista apa, umiditatea atmosferica este crescuta si temperaturile variaza intre 18-25°C. Semenele atacului sunt observate pe frunze la inceput prin prezenta unor pete mici, cu aspect umed, care se ingalbenesc pe margini, iar in centru sunt de culoare cenusie.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Alternarioza–Patarea purpurie a cepei (Alternaria porri & Stemphylium vesicarium);

3. Rugina cepei (Puccinia allii)este o boala cauzata de prezenta ciupercii Puccinia allii. Aceasta este activa cand temperaturile variaza intre 10-24°C, umiditatea relative a aerului este de 90-100% pentru minim 4 ore. Semnele ruginei la ceapa se pot observa primavara, prin prezenta unor pete circulare, alb-galbui. Vara apar pustule intre nervurile frunzelor, iar toamna apar pustule lucioase de culoare cenusie sau maro-inchis.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Rugina cepei (Puccinia allii);

4. Taciunele cepei (Urocystis cepulae)este o boala cauzata de ciuperca Urocystis cepulae. Aceasta formeaza dungi de culoare inchisa pe cotiledon sau pe prima frunza adevarata a plantelor de ceapa. Taciunele cepei afecteaza rasadurile de ceapa, ceapa verde si bulbii de ceapa. Agentul patogen poate supravietui pana la 20 de ani in sol.  Clamidiosporii pot fi raspanditi de vant sau picaturi de apa, ei necesitand o temperatura de 13-22°C pentru germinare.

5. Viroze – Dungarea galbena la ceapa (onion yellow dwarf virus) – este o boala ce apare mai ales la culturile de ceapa semincere (pentru obtinerea de seminte). Dungarea galbena la ceapa se poate observa prin prezenta pe frunze sau tije florale (la culturile semincere) a unor dungi galbui si a unor adancituri. Dungarea galbena afecteaza recolta de ceapa (bulbii de ceapa sunt de dimensiuni reduse si putrezesc repede), iar tijele semincere formeaza inflorescente mici si implicit seminte putine.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Dungarea galbena la ceapa (onion yellow dwarf virus)

bolile-cepei_1

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Boli la Ceapa: identificare, afectarea plantelor, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii