ian. 22 2017

Bolile pepenilor galbeni & verzi – afectarea plantelor

Cele mai grave si frecvente Boli la  Speciile si Soiurile de Pepeni: Pepene verde (Citrullus lanatus),  Pepene galben (Cucumis melo), cultivate in gradina si camp.

1. Mana pepenilor  este una dintre bolile grave  intalnita frecvent in culturile de pepeni, afectand agresiv si rapid plantele. Mana este cauzata de ciuperca  Pseudoperonospora cubensis sin. Peronoplasmopara cubensis.  Semnele atacului de mana debuteaza prin pete verzi-galbui, apoi galbene si la final brun-deschise, localizate pe frunze.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul  Mana pepenilor (Pseudoperonospora cubensis);

2. Fainarea pepenilor – este o boala care afecteaza si plantele de pepene. Fainarea este o boala micotica cauzata de ciuperca Sphaerotheca fuliginea. Semnele atacului pot fi observate prin aparitia unor pete albe mari, pasloase si pulverulente, mai intai pe frunzele batrane, apoi si pe celelalte.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul  Fainarea pepenilor (Sphaerotheca fuliginea);

3. Putregaiul tulpinii pepenilor  – este intalnita frecvent la culturile de pepeni in spatii protejate (sere, solarii, tuneluri joase) si camp. Putregaiul tulpinilor este cauzat de ciuperca Didymella bryoniae  Aceasta boala apare frecvent la temperaturi intre 20-25°C si o umiditate peste 85%. Atacul ciupercii se poate observa pe tulpinile plantelor de pepeni, in zona nodurilor. Semnele atacului sunt sub forma unor leziuni cu aspect umed care se transforma in pete maronii, acestea cuprinzand toata planta.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Putregaiul tulpinilor (Didymella bryoniae);

4. Antracnoza cucurbitaceelor (pepenilor) (Colletotrichum lagenarium) – este o micoza cauzata de ciuperca Glomerella lagenarium, ce afecteaza culturile de pepeni in spatii protejate (sere, solarii), in gradina si camp. Antracnoza la pepeni  afecteaza frunzele, petiolul frunzei, vrejii, fructele si pedicelul fructelor. Semnele atacului  antracnozei se poate observa pe frunze sub forma unor pete galbui, care vireza apoi in maro-inchis si negru, pe tulpini apar pete alungite si scufundate in tesut, iar pe fructeatacul este cel mai agresiv si pagubitor. Zonele afectate de pe frunze se necrozeaza si cad, ramanand frunzele gaurite. Transmiterea acestei boli se face prin intermediul semintelor infectate sau resturi de plante infectate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul   Antracnoza cucurbitaceelor (pepenilor) (Colletotrichum lagenarium);

5. Alternarioza pepenilor verzi (Alternaria cucumerina) – este o boala foarte intalnita intalnita la plantele de pepeni, cauzata de ciuperca Alternaria cucumerina. Aceasta ataca mai intai frunzele batrane, apoi cele tinere spre varful vrejurilor. Semnele atacului de alternarioza se poate observa prin prezenta unor pete galbui-cafeni cu mijlocul alb, pe partea superioara a frunzelor. Aceste pete pot afecta frunzele in intregime, ducand la o defoliere prematura a plantelor.

Bolile de Sol la Pepeni

6. Caderea si putrezirea plantutelor – se intalneste adesea la rasadurile de pepene. Aceasta este o boala micotica, cauzata de ciuperca Pythium ultimum. Ciuperca apare prezenta in zona coletului unde se si instaleaza boala. Plantulete afectate sunt distruse, ele se culca pe pamant/substrat.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul   Caderea si putrezirea plantutelor;

7. Ofilirea fuzariana la pepenieste o boala cauzata de ciuperci din genul Fusarium spp. Aceasta boala apare frecvent la pepeni, atacand plantele cultivate in sere, solarii sau in camp. La plantele afectate de Fusarium frunzele se ofilesc, fructele raman mici, se coc devreme,  iar cresterile lor sunt stagnate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul   Ofilirea fuzariana la pepeni;

8. Monosporascus cannonballus – este o boala de sol care infecteaza radacinile plantelor de pepeni. Semnele bolii se observa in timpul sezonului de vegetatie, nu la inceputul lui. Primele semne sunt necrozarea radacinilor mici si aparitia leziunilor pe radacinile mari, urmand sa se deterioreze tot mai mult sistemul radicular al plantelor.

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bolile pepenilor galbeni & verzi – afectarea plantelor

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii