feb. 12 2017

Boli la salata: combatere, afectarea plantelor

Cele mai grave si frecvente Boli la  soiurile de salata  (Lactuca sativa) cultivate in gradina si camp.

1. Caderea Plantutelor-Rasadului (Pythium ultimum)  este o boala periculoasa pentru rasadurile mai multor specii de plante, inclusiv salata. Caderea plantutelor este cauzata de ciuperca Pythium ultimum. Ciuperca este favorizata de temperaturi mai mari de 20°C si umiditate mare a solului. Pythium ultimum ataca rasadurile in zona coletului, spre radacina si spre tulpina, conducand la prabusirea lor pe pamant. 

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Caderea Plantutelor-Rasadului (Pythium ultimum);

 2. Mana salatei (Bremia lactucae)este o boala intalnita frecvent in culturile de salata din camp, gradina si spatii protejate (solarii, sere).  Mana salatei afecteaza cresterea plantelor si influenteaza calitatea salatei la recoltare. Boala apare in conditii de umiditate crescuta si temperaturi de 10-21°C. Semnele atacului sunt observate la inceput pe frunzele bazale. Atacul ciupercii este rreprezentat prin aparitia petelor unghiulare de culoare galbena pe partea superioara, si a zonelor acoperite cu puf pe partea inferioara.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Mana salatei (Bremia lactucae);

3. Putregaiul umed al tulpinilor si frunzelor de salata – Putregaiul alb al salatei (Sclerotinia sclerotiorum)este cea mai importanta boala de sol intalnita in culturile de salata. Putregaiul alb al salatei este cauzat de prezenta ciupercilor Sclerotinia minor si Sclerotinia sclerotiorum. Ciupercile ataca tija si frunzele bazale ale plantelor de salata, cauzand putrezirea in zona coletului si a frunzelor din partea bazala a plantei;

4. Putregaiul (Botrytis cinerea)este o boala intalnita in culturile de salata in camp si in spatii protejate (sere, solarii).  Semnele atacului putregaiului se pot observa prin aparitia unor pete de culoare gri-maronie sau maro-orange, cu aspect apos, prezente pe nervurile frunzelor mature (batrane) sau pe frunzele bazale. In scurt timp boala poate afecta intreaga planta de salata, chiar si dupa recoltare. In stadia avansate ale bolii, plantele sunt inconjurate in zona coletului, se ofilesc si mor;

5. Fuzarioza salatei (Fusarium oxysporum f. Sp. Lactucae)este o boala micotica intalnita in culturile de salata. Fuzarioza este cauzata de ciuperca Fusarium oxysporum f. Sp. Lactucae. Ciuperca ataca inca din fenofaza de rasad si poate provoca moartea acestora. Vasele lemnoase din interiorul radacinilor infectate capata culoarea rosie sau maro, frunzele plantelor mature se ingalbenesc, ofilesc si se necrozeaza. Plantele afectate de fuzarioza prezinta cresteri reduse si nu reusesc sa formeze capatani;

6. Antracnoza salatei (Microdochium panattonianum)este o boala cauzata de prezenta ciupercii Microdochium panattonianum, care ataca plantele de salata. Semnele atacului pot fi observate pe ambele parti ale frunzelor de salata. Atacul ciupercii apare sub forma unor pete (2-3 mm) adancite in frunza, cu aspect umed, de culoare galbena in centru si maronie in exterior. Petete se maresc, capata forma neregulata si culoare galbena. Centru petelor se usuca-necrozeaza si cade, lasand astfel frunzele gaurite (perforate);

7. Rizoctonia (Rizoctonia solani)este o boala care afecteaza culturile de salata, mai ales cele din spatii protejate. Rizoctonia este cauzata de ciuperca Rizoctonia solani, aceasta afecteaza rasadurile de salata (pe care le poate usca) si plantele de salata ajunse aproape la maturitate sau pe cele mature. Rizoctonia solani infecteaza plantele cand acestea formeaza capatana. Semnele atacului apar sub forma unor leziuni adancite in frunzele bazale, de culoare maronie. In conditii favorabile, ciuperca se dezvolta, se extinte, leziunile se maresc condcand  la putrezirea frunzelor bazale. Ciuperca se poate infecta si interiorul capatanii de salata, cauzand putrezirea intregii plante;

8. Cercosporioza (Cercospora longissima) este o boala intalnita si in culturile de salata. Aceasta boala este cauzata de ciuperca Cercospora longissima. Semnele atacului ciupercii pot fi observate pe frunze sub forma unor pete ovale, cu diametru de 1 cm, de culoare maronie si cu centru alb. In conditii optime ciupercile se dezvolta (temperaturi ridicate 25-35°C si umiditate ridicata), petele cresc, si se unesc, acoperind o parte tot mai mare din frunza;

9. Fainarea salatei (Golovinomyces cichoracearum) – este o boala cauzata de ciuperca Golovinomyces cichoracearum, care influenteaza calitatea recoltei de salata. Fainarea apare sub forma unui praf alb, pe ambele parti ale frunzelor. Cele mai afectate sunt frunzele mature, infectarea producand decolorarea si deformarea frunzelor afectate. In stadii avansate ale bolii, frunzele se usuca si isi schimba culoarea in maro.

10. Verticilioza (Verticillium dahliae)este cauzata de ciuperca Verticillium dahlia. Simptomele verticilozei apar la baza plantei, unde frunzele de pe sol se ofilesc, se ingalbenesc, dar raman legate de capatana de salata. In tesuturile vasculare din radacini apar dungi de decolorare care pot fi un mix de culori: verde, maro si negru; etc.

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Boli la salata: combatere, afectarea plantelor

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii