nov. 30 2016

Bolile la Varza & Conopida: afectarea plantelor, combatere

boli-la-varza-conopida_150

Cele mai grave si frecvente Boli la  speciile si soiurile de Varza (Brassica oleracea var. capitata f. alba), Varza rosie pentru capatana (Brassica oleracea var. capitata f. rubra), Varza creata (Brassica oleracea var. sabauda), Varza de Bruxelles (Brassica oleracea var. gemmifera),  Varza de frunze  – Kale (Brassica oleracea var. acephala)  si Conopida (Brassica oleracea convar.  botrytis var.  botrytis) cultivate in gradina si camp.

1. Caderea Plantutelor-Rasadului (Pythium ultimum)este o boala periculoasa pentru rasadurile de varza. Caderea plantutelor este cauzata de ciuperca Pythium ultimum. Ciuperca este favorizata de temperaturi mai mari de 20°C si umiditate mare a solului. Ciuperca ataca plantele de varza din zona coletului spre radacina si tulpina. 

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Caderea Plantutelor-Rasadului (Pythium ultimum); 

2. Rugina alba la varza (Albugo candida) este cauzata de catre ciuperca Albugo candida. Rugina alba afecteaza frunzele, tulpinile si inflorescentele plantelor de varza. In zonele afectate frunzele sunt gaurite, apar zone necrozate, maronii sau chiar se usuca.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Rugina alba la varza (Albugo candida); 

3. Patarea neagra-alternarioza la varza (Alternaria brassicae)este una dintre bolile frecvent intalnite in culturile de varza. Alternarioza varzoaselor este provocata de ciupercile: Alternaria brassiciola, Alternaria brassicae si Alternaria raphani. Aparitia bolii este favorizata de prezenta apei pe frunze, umiditate atmosferica >90% si temperaturi de 18-30°C. Atacul alternariozei pe frunze se poate observa la inceput prin prezenta unor pete circulare  (vizibile pe ambele parti ale frunzelor), care pot ajunge la dimensiuni de 1 cm, in jurul lor existand un halou de culoare galbena. Alternarioza ataca si petiolul, capatana sau chiar silicvele.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Patarea neagra (Alternaria brassicae);

4. Putregaiul alb la varza (Sclerotinia sclerotiorum) este o boala deosebit de grava care ataca numeroase organe ca: frunze, tulpini, inflorescente. Sclerotinia minor infecteaza tulpina sau frunzele la contactul cu solul. Odata infectate tesuturile dezvolta un putregai moale-apos acoperit de o pasla alba (miceliul ciupercii) in care se dezvolta sclerotii – de culoare neagra (asemanatori cu excrementele se soarece).  Tesuturile afectate se brunifica si se inmoaie.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Putregaiul alb la varza (Sclerotinia sclerotiorum);

5. Mana verzei (Peronospora brassicae)este o boala cauzata de ciuperca Peronospora brassicae, care afecteaza  plantele de varza. Mana verzei afecteaza plantele de varza in toate stadiile de dezvoltare (atat rasadurile cat si plantele mature de varza). Aceasta afecteaza rasadurile mai ales cele cultivate in spatii protejate si plantele mature cultivate in gradini si camp. La rasadurile de varza, mana se poate observa prin prezenta unui strat albicios pe frunze. La plantele mature apar pete de culoare galbena pe partea superioara a frunzelor, iar pe cea inferioara un puf alb;

6. Putregaiul uscat (Phoma lingam) –  este o boala cauzata de ciuperca Phoma lingam, intalnita in culturile de varza. Aceasta boala este favorizata de o umiditate ridicata a aerului (60-80%) si temperaturi de 20-24°C. Putregaiul uscat ataca cresterile tinere, plantele de varza adulte si cele semincere. Plantele afectate prezinta frunze albicioase (clorotice), iar cele inferioare sunt colorate in rosu si albastrui. La plantele mature putregaiul uscat se observa in partea bazala a tulpinii si pe radacinile laterale principale. Plantele semincere afectate de putregaiul uscat vor avea seminte infectate;

7. Hernia radacinilor de varza (Plasmodiophora brassicae); 

8. Putregaiul cenusiu la varzoase (Botrytis cinerea sin. Botryotinia fukeliana);

9. Fainarea cruciferelor (Erysiphe cruciferarum);

10 Fuzarioza verzei (Fusarium oxysporum);

11. Verticilioza verzei (Verticillium dahliae);

12. Bacterioza – Nervatiunea neagra a frunzelor (Xanthomonas campestris)este o boala ce afecteaza plantele de varza in diferite stadii de dezvoltare. Bacteria Xanthomonas campestris este favorizata de temperaturi  inter 20-24°C si umiditate atmosferica de 80-100%. Plantele afectate de bacterioza prezinta cresteri reduse, frunzele lor schimbandu-si culoarea in galben. Frunzele afectate se îngălbenesc si se ofilesc;

13. Bacterioza – Putregaiul umed & moale (Erwinia carotovora);

14. Bacterioze provocate de Pseudomonas flourescens, Pseudomonas syringae;  etc.

boli-la-varza-conopida_1

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bolile la Varza & Conopida: afectarea plantelor, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii