nov. 06 2016

Bolile ardeiului: identificare, prevenire, combatere

bolile-ardeiului_150In toate formele de cultura (in camp, in gradina, spatii protejate), la ardei se intalnesc numeroase boli care pot prejudicia calitativ si cantitativ productia.

Ardeii – capia, gogosar, gras  sunt plante anuale din familia Solanaceae, cultivate adesea in solarii, gradini sau camp. Plantele de ardei pot ajunge la inaltimi de 1-1,2 m, cu frunze eliptice si fructe de diferite forme  (ardei capia-kapia, ardei gras, ardei gogosar) si culori (galben, verde, rosu).

 

Dintre cele mai periculoase si importante boli la Ardei enumeram:

 

1. Alternarioza sau Patarea neagra (Alternaria solani) este o boala intalnita in culturile de ardei, cauzata de prezenta ciupercii Alternaria solani. Alternarioza este intalnita in prima faza larasadurile de ardei, apoi la plantele mature.

Patarea neagra apare inca din faza de rasad, se poate observa prin prezenta unor pete brune-cenusii in jurul tulpinii, rasadul afectat va muri.

Alternarioza pe frunze se poate observa prin prezenta petelor de forma circulara si pulbere negricioasa.

Patarea neagra pe fructele de ardei se observa prin prezenta unor pete rotunde in zona de langa codita sau cea din varful fructului.

Boala se combate cu fungicide ca: Ortiva Top.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul  … Alternarioza sau Patarea neagra (Alternaria solani);

 

2. Fuzarioza – ofilirea micotica a ardeiului (Fusarium spp.)este o boala vasculara grava cauzata de ciuperci din genul Fusarium spp., intalnita la culturile de ardei din spatii protejate (in sere, solarii) si camp. Fuzarioza apare la plantele de ardei inflorite si in curs de fructificare. Plantele afectate stagneaza in crestere, se ofilesc apoi se usuca si mor. Boala se combate cu fungicide ca: Serenade ASO.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul….. Fuzarioza (Fusarium spp.);

 

3. Verticilioza – ofilirea micotica a ardeiului (Verticillium dahliae) – este o boala vasculara grava, cauzata de ciuperca Verticillium dahlia. Infectarea plantelor de ardei are loc din faza de rasad, dar este observata in perioaa infloririi. Plantele afectate de Verticilioza prezinta cresteri slabe, fructe mici, puntine si deshidratate (zbarcite);

 

4. Putregaiul cenusiu la ardei (Bothrytis cinerea) – este o boala foarte raspandita la culturile de ardei in spatii protejate (sere si soalrii) si in camp (in anii ploiosi). Semnele putregaiului cenusiu l aardei se pot observa pe tulpini, fructe, frunze sau  fructele verzi.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Putregaiul cenusiu la ardei (Bothrytis cinerea);

 

5. Putregaiul negru al tulpinilor de ardei (Didymella lycopersici) – este intalnit adesea in culturile de ardei din sere, solarii si mai rar in camp. Putregaiul negru este cauzat de ciuperca Didymella lycopersici care poate fi intalnita pe resturi de plante infectate sau in sol. Semnele putregaiului negru (pete maro-inchis) se pot observa  pe tulpinile de ardei, la  baza acestora.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Putregaiul negru al tulpinilor de ardei (Didymella lycopersici);

 

6. Fainarea la ardei (Leveillula taurica) – este intalnita la culturi de ardei in sere si solaria. Fainarea la ardei este determinata de ciuperca Leveillula taurica. Semnele fainarii la ardei se pot observa pe partea inferioara a frunzelor, la inceput sub forma unor pete de culoare verde-deschis acoperite cu un puf alb, apoi acoperind intreaga frunza.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Fainarea la ardei (Leveillula taurica);

 

7. Mana ardeiului (Phytophtora capsici) – este o  boala cauzata de ciuperca Phytophtora capsici.  Mana la ardei afecteaza radacinile, tulpinile si frunze plantelor de ardei, provocand ofilirea plantei;

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul Mana ardeiului (Phytophtora capsici);

 

8. Putregaiul alb la ardei (Sclerotinia sclerotiorum) – este intalnit pe tulpinile de ardei in zona coletului si deasupra acestuia, intrucat ciuperca infecteaza planta la contactul acesteia cu solul. Semnele putregaiului alb la ardei sunt observate prin prezenta pe tulpina a pufului alb (miceliul ciupercii), iar la interiorultul acesteia, se observa pin sectiune longitudinal miceliul si screlotii;

 

9. Caderea rasadurilor de ardei (Pythium spp.) – este o boala periculoasa intalnita la rasadurile de ardei. Aceasta boala este cauzata de ciuperca Pythium ultimum, care provoaca putrezirea la baza a tulpinii rasadurilor de ardei.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Caderea rasadurilor de ardei (Pythium spp.);

 

10. Bacterioza la ardei – este cauzata de bacteria Xanthomonas campestris pv. Vesicatoria. Simptomele bacteriozei se pot observa pe frunze, tulpina sau pe fructe. Bacterioza se poate instala cand exista o umiditate de 80-100 %, temperaturi intre 24-30°C si prezenta apei pe frunze.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Bacterioza la ardei;

 

11. Virozele la ardei sunt boli cauzate de virusuri. Cele mai intalnite  viroze la plantele de ardei sunt: Mozaicul ardeiului (Tobacco mosaic virus in peppers –TMV), Boala petelor de bronz la ardei (Tomato spotted wilt virus on peppers – TSWV), Piticirea si indesirea ardeiului (Cucumber mosaic virus in peppers -CMV).

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Virozele la ardei;

 

12. Antracnoza la ardei (Colletotrichum capsici), este o boala provocata de ciuperca Colletotrichum capsici, frecvent intalnita si deosebit de grava, întrucât afectează grav fructele, atat verzi cat si coapte (fructele coapte sunt mai sensibile la  atacul ciupercii) atat in cultura cat si după recoltare (in depozit, pe rafturi).

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul Antracnoza la ardei (Colletotrichum capsici).

bolile-ardeiului_1 bolile-ardeiului_2 bolile-ardeiului_3

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bolile ardeiului: identificare, prevenire, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii