ian. 08 2017

Bolile Caisului: afectarea plantelor, combatere

Cele mai grave si frecvente Boli la Soiurile de Cais (Prunus armeniaca), cultivate in gradina si plantatii.

1. Monilioza caisului este o boala grava intalnita la pomii, printer care si caisul. Monilioza este cauzata de ciuperca Monilinia laxa sin. Monilinia cinerea . Monilioza afecteaza grav florile, ramurile, lastarii, frunzele si fructele de cais.  Semnele atacului cauzat de Monilinia laxa se pot observa la flori (care  se usuca) si la lastarii tineri care se ofilesc, se indoaie si se usca. Prezenta cleiului pe fructele tinere si pe trunchiul pomilor ne indica prezenta ciupercii.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Monilioza caisului; 

2. Monilioza fructelor de cais (putregaiul brun, negru)– este o boala intalnita la fructele de cais, cand acestea sunt deja dezvoltate si coapte. Putregaiul brun la cais este cauzat de ciupercile  Monilinia fructigena, Monilinia laxa si Monilinia fruticola. Putregaiul brun  apare si se transmite foarte us0r in conditii de umiditate. Monilioza caiselor apare cand fructele se apropie de maturitate, aceasta boala continuand sa le afecteze si dupa recoltarea si depozitare (perioada de la recoltare-comercializare).

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Monilioza fructelor de cais (Putregaiul brun, negru);

3. Ciuruirea micotica a frunzelor la pomii samburosi (cais)– este o boala frecvent intalnita la caisi, care este cauzata de prezenta ciupercii Stigmina carpophila. Aceasta boala este intalnita adesea in primaverile umede, care se succed dupa ierni cu temperaturi ceva mai blande.  Ciuruirea micotica este favorizata de existent ranilor din scoarta copacilor (insecte, grindina, etc.). Semnele atacului ciupercii Stigmina carpophila, se pot observa pe frunzele, lastarii si fructele de cais. Pe frunze apar pete de culoare brun-deschis, care se necrozeaza si cad, rezultand frunze ciuruite.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Ciuruirea micotica a frunzelor la pomii samburosi (cais);

4. Ciuruirea bacteriana a frunzelor de cais (Xanthomonas campestris pv. pruni) – este o boala intalnita la pomii samburosi, printre care si caisul. Ea este cauzata de bacteria Xanthomonas campestris pv. pruni. Aceasta apare mai frecvent la soiurile mai sensibile de cais, afectand frunzele, lastarii tineri si fructele. Semnele atacului se observa pe frunze prin prezenta unor pete (cu aspect umed) care in timp cresc, se inchid la culoare, se necrozeaza si cad. Pe ramuri, boala se manifesta prin aparitia petelor adancite. Fructele se pateaza si devin greu vandabile.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Ciuruirea bacteriana a frunzelor de cais (Xanthomonas campestris pv. pruni) 

5. Antracnoza la cais (Blumeriella jaapii) –  este o boala micotica foarte grava, deoarece poate provoca defolierea prematura a plantelor atacate. Patarea rosie a frunzelor de cais este cauzata de prezenta ciupercii Blumeriella jaapii sin. Coccomyces hiemalis. Boala este favorizata de temperatura (15-20°C) si prezenta apei pe frunze. La inceputul verii, pe partea superioara a frunzelor, se pot observa pete mici, circulare de culoare purpurie, care apoi cresc, schimbandu-si culoarea in rosu-brun si ajungand sa acopere frunza in intregime. Frunzele afectate pot avea aspect ciuruit, sau se ingalbenesc si cad.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Antracnoza la cais (Blumeriella jaapii);

6. Cancerul bacterian la cais – este cauzat de bacteria Agrobacterium radiobacter. Aceasta bacteria infecteaza plantele de cais crescuti in pepiniere si pe cei cultivati in livezi sau gradini. Bacteria infecteaza plantele prin rani proaspete si umede, conducand la stagnarea cresterilor si debilitarea pomilor afectati, frunze ofilite si recolte reduse cantitativ.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …    Cancerul bacterian la cais;

7. Boala frunzelor de argint “silver leaf”– este o boala intalnita la un numar mare de plante, printer care si la cais. Aceasta boala este cauzata de ciuperca Chondrostereum purpureum. Ciuperca infecteaza plantele de cais toamna-iarna-primavara, in conditii de umiditate crescuta, la atacuri severe putand provoca uscarea ramurilor afectate. Prezenta ciupercii se poate observa vara, cand pe frunze apare un luciu argintiu. Infectarea plantelor se face prin rani provocate la taieri sau cauzate de factori externi (grindina). Aspectul  argintiu al frunzelor se datoreaza unei toxine produsa de catre ciuperca prin infectarea lemnului si transportata catre frunze;

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Boala frunzelor de argint “silver leaf”;

8. Fainarea la cais (Podosphaera tridactyla) este o boala intalnita la mai multe plante, printre care si caisul. Fainarea este cauzata de prezenta ciupercii Podosphaera tridactyla, aceasta preferand plantele tinere. Semnele atacului sunt observate pe frunzele si lastarii de cais, pe care apare  o pasla de culoare alba, pulverulenta;

9. Rugina caisului (Tranzschelia pruni-spinosae)poate fi o boala agresiva, mai ales in anii ploiosi. Rugina caisului este cauzata de prezenta ciupercii Tranzschelia pruni-spinosae, sin. Tranzschelia discolour. Ciuperca afecteaza frunzele, lastarii tineri si fructele de cais. Semnele atacului se pot observa vara pe  partea inferioara a frunzelor, prin aparitia unor pete de culoare galbena ce contin pustule pulverulente de culoare ruginie. Pe partea superioara a frunzelor apar pete galbene care se maresc si devin neregulate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Rugina caisului (Tranzschelia pruni-spinosae);

10. Fumagina (Capnodium salicinum) este o boala provocata de ciuperci cum ar fi Capnodium salicinum. Aceasta colonizeaza petele lipicioase si dulci (roua de miere – excremente de afide, etc.) prezente pe frunzele de cais. Prezenta fumaginei este semnalata de stratul de culoarea neagra care  ingreuneaza lumina sa ajunga la frunza pentru fotosinteza;

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Fumagina (Capnodium salicinum);

13. Eutipoza caisului este o boala grava provocata de ciuperca Eutypa lata, intalnita frecvent la cais   si  vita de vie  dar si la alte specii de pomi si arbusti fructiferi.

Boala a fost pentru prima oara raportata in Tasmania in anul – 1931 (Dowson)  iar in present are o raspandire aproape globala.

Plante gazda/atacate:  caisul  si  vita de viesunt speciile mai sensibile si frecvent atacate, piersic, nectarin, migdal, prun, cires, visin, mar, par, nuc, coacaz rosu, etc. Peste 90 specii lemnoase din 23 Familii.

Ciuperca (Eutypa lata) ataca organele lemnificate  iar in cativa ani de la infectie organul atacat sau butucul moare (se usuca).

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Eutipoza caisului (Eutypa lata)

11. Viroze – Varsatul caisului (Plum-pox virus) – este cauzat de virusul Plum-pox, care afecteaza mai multe plantele printre care si cele de cais. Simptomele virozei pot varia in functie de varsta, soiul plantelor cultivate si de temperatura mediului ambiant. Semnele virozei se pot observa pe frunzele si fructele de cais prin prezenta unor pete de culoare galben sau verde deschis. Pe pielita fructului viroza va dezvolta pete maronii. Viroza se raspandeste de la o planta la alta prin intermediul  afidelor;

12. Rasucirea clorotica a frunzelor  de cais (Phytoplasma prunorum) – este o boala influentata de specia de planta cultivata. Simptomele bolii pot fi detectate pe tot parcursul anului, mai ales inainte de inflorire si la sfarsitul verii. Semnele atacului se pot observa primavara, la plantele infectate, cand apar frunzele inaintea florilor. Frunzele plantelor infectate au culoare deschisa si se rasucesc, iar ramurile afectate se usuca.

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bolile Caisului: afectarea plantelor, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii