oct. 18 2016

Bolile Castravetilor: identificare, prevenire, combatere

bolile-castravetilor_150Bolile care apar la plantele de Castraveti (Cucumis sativus) sunt  intalnite in toate tipurile de culturi: in camp, gradina sau spatii protejate (solarii, sere). Cele mai agresive atacuri sunt observate pe frunze, tulpini si fructe. Dezvoltarea fructelor poate fi influentata de infectiile existente in culturile de castraveti.

Dintre cele mai frecvente boli ale castravetilor amintim:

1. Mana castravetilor – este una dintre bolile cele mai frecvente in culturile de castraveti, afectand agresiv si rapid plantele. Ea este cauzata de ciuperca Pseudoperonospora cubensis, sin. Peronoplasmopara cubensis. Mana la castravete se poate observa pe frunze, flori, vreji si fructe. Semnele atacului de mana in cultura de castraveti debuteaza prin pete verzi-galbui, apoi galbene si la final brun-deschise, localizate pe frunze.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul Mana castravetilor (Pseudoperonospora cubensis);

2. Putregaiul cenusiul la castraveti – este produs de ciuperca Botrytis cinerea, sin. Botryotinia fuckeliana, el fiind intalnit frecvent in culturile din spatii protejate (sere, solarii), gradina si camp (mai ales in anii ploiosi). Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) la castravete se poate observa pe tulpina si fructe. Semnele atacului se pot oserva prin aparitia de pete verzi-cenusi acoperite cu mucegai.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul Putregaiul cenusiul la castraveti (Botrytis cinerea);

3. Fainarea castravetilor – este cauzata de ciuperca Sphaerotheca fuliginea, ea fiind adesea intalnita la culturile de castravete din spatii protejate (sere, solarii), gradina sau camp. Fainarea castravetilor se poate observa pe  frunze, flori, vreji si fructele de castraveti. Semnele atacului pot fi observate prin aparitia unor pete albe mari, pasloase si pulverulente.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul Fainarea castravetilor (Sphaerotheca fuliginea);

4. Putregaiul tulpinilor de castravete – este cauzat de ciuperca Didymella bryoniae intalnita frecvent la culturile de castraveti in spatii protejate (sere, solarii, tuneluri joase) si camp. Putregaiul tulpinilor apare frecvent la temperaturi intre 20-25°C si o umiditate peste 85%. Primele semne ale atacului cauzat de Didymella bryoniae, apar dupa 6-12 zile de la germinarea semintelor. Atacul pe tulpini se observa sub forma unor leziuni cu aspect umed care se transforma  apoi in pete maro.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul Putregaiul tulpinilor (Didymella bryoniae);

5. Antracnoza cucurbitaceelor (Colletotrichum lagenarium) – este o micoza cauzata de ciuperca Glomerella lagenarium, ce afecteaza culturile de castraveti in spatii protejate (sere, solarii), in gradina si camp. Antracnoza la castraveti afecteaza frunzele, petiolul frunzei, vrejii, fructele si pedicelul fructelor. Transmiterea acestei boli se face prin intermediul semintelor infectate sau resturi de plante infectate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul   Antracnoza cucurbitaceelor (Colletotrichum lagenarium);

6. Patarea unghiulara la castraveti (Pseudomonas lachrymans) – este cauzata de bacteria Pseudomonas lachrymans, intalnita mai ales la culturile de castraveti in spatii protejate si mai rar in gradina si camp. Patarea unghiulara la castraveti este favorizata de temperaturi intre 24-28°C si umiditatea relativa a aerului de 85%. Semnele atacului pot fi observate pe frunze, flori sau fructe prin aparitia unor pete mici-neregulate, cu aspect umed, de culoare gri. Acestea se maresc, ajung la o forma poligonala sunt delimitate de nervurile frunzelor si culoare galbena.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul Patarea unghiulara la castraveti (Pseudomonas lachrymans).

bolile-castravetilor_1

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bolile Castravetilor: identificare, prevenire, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii