iul. 11 2010

Bolile Coacazului si Agrisului – combatere

Coacazul si agrisul sunt atacate de numerosi agenti patogeni (ciuperci, bacterii) care provoaca boli grave plantelor, ca:  FAINAREA, ANTRACNOZA si RUGINA,  aceste principale boli sunt descrise in prezentul articol.

I. FAINARILE COACAZULUI si AGRISULUI

1. Fainarea americana a agrisului (Sphaerotheca mors-uvae)

Boala este des intalnita la (agris, coacaz). Cauza bolii este ciuperca Sphaerotheca mors-uvae. Apare la varietatile de coacaz (negru si rosu) si agris (mai putin la soiurile rezistente).

Boala ataca frunze, lastari si fructe. Atacul ciupercilor se poate observa pe organele atacate sub forma unei pasle albe-pulverulente, odata cu evolutia bolii pasla alba se inchide la culoare devenind bruna-negricioasa , vezi fig.

Fungicide / substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea fainarilor: Luna Sensation 500 SC (250 g/l fluopiram + 250 g/l trifloxistrobin); etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

2. Fainarea europeana (Microsphaera grossulariae)

Pe organele verzi ale plantei (frunze, lastari, flori, etc.) apar pete cu puf alb pulverulent „pulbere ca o faina”, odata cu evolutia bolii petele nu se inegresc (simptom ce face deosebirea intre cele doua fainari).

Transmiterea fainariilor de la un an la altul se face prin (formele rezistente ale ciupercii) ce se gasesc in mugurii plantei.

Masuri de protectie:

–        Cultivarea soiurilor cu rezistenta la fainare;

–        Taierea corecta a tufelor de coacaz si agris;

–        Taierea si arderea lastarilor puternic afectati;

Se urmareste cu atentie eventualul atac de fainare – precedent „cu un an in urma”, daca a existat un atac puternic se fac obligatoriu tratamente cu fungicide la acoperire (o data la 7-10 zile).

Fungicide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea fainarilor:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

  • Tratamente cu fungicide in perioada de repaus:

Se fac minim doua tratamente in perioada de repaus:  unul cu produs cupric (sulfat de cupru)  si altul cu polisulfura de calciu.

Atentie !!!  Tratamentele se fac pe temperaturi pozitive de (peste +5°C) si mugurii trebuie sa fie in stare dorminda.

  • Tratamente cu fungicide in vegetatie:

– Tratamente preventive (previn aparitia bolii) cu  sulf micronizat;

– Tratamente curative (pot stopa boala) cuTopas (100 g/l penconazol)tebuconazol, cyflufenamid.

Atentie !!!

– Primul tratament – efectuat in vegetatie se va face cu unul din produsele sistemice ca: Topas (100 g/l penconazol).

Nu tratati cu produse pe baza de sulf micronizat  (ce contin sulf) la temperaturi peste 30ºC, pot aparea arsuri – consultati vremea inaintea efectuarii tratamentelor (vezi Agrometeorologia). Aplicati produsele cu sulf singure.


II. ANTRACNOZA COACAZULUI si AGRISULUI

Boala este des intalnita la (coacaz, agris). Cauza bolii este ciuperca Drepanopeziza ribis sinonim Pseudopeziza ribis . Boala ataca frunzele de coacaz si agris si rar lastari si fructe, din aceasta cauza nu este o boala deosebit de periculoasa si nu provoaca pierderi mari.

Boala este favorizata de umiditate, fiind mai frecventa în regiunile bogate în precipitatii.

Semnele  bolii sunt prezente pe frunze sub forma unor pete rotunde cu un diametru de 2 mm, vezi fig. Frunzele se ingalbenesc prematur si cad, conducand la desfrunzirea plantelor de coacaz si agris.

Transmiterea antracnozei de la un an la altul se face prin frunzele cazute la sol si lastari atacati.

Combaterea eficienta a bolii

–        Cultivarea soiurilor cu rezistenta sau toleranta la antracnoza;

–        Taierea si distrugerea (ingroparea adanca sau arderea) lastarilor si frunzelor  afectate;

Fungicide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea antracnozei: mancozeb; penconazol, difenoconazol.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

III. RUGINA COACAZULUI si AGRISULUI

Boala este produsa de specia Cronartium ribicola. Este o boala des intalnita si apare cu precadere la finele perioadei de vegetatie.

Ciuperca Cronartium ribicola ataca in prima faza„ecidiana-formarea ecidiosporilor”pini cu 5 ace:  Pinul strob „Pinul neted” (Pinus strobus) si Zambrul (Pinus cembra);

Dupa ce ataca pinii cu 5 ace, ciuperca trece ca „atac secundar” pe coacaz si agris.

Umiditatea aerului si temperaturile (<30°C) favorizeaza,  evolutia bolii.

Atacul pe frunze se poate observa vara sub forma unor pete colturoase rosietice sau violacee.

Atacul pe frunze, conduce la caderea acestora „defolierea timpurie a coacazului”. Atacul pe fructe duce la: fructe tari, mici si zbarcite si implicit la diminuarea semnificativa a recoltei.

–        Cultivarea soiurilor cu rezistenta la rugina, ex. coacaz – soiul „Margaritar alb”;

–        Cultivarea coacazului si agrisului, departe de pinii cu 5 ace (peste 2 km);

–        Daca pini din apropierea coacazului sunt atacati (faza ecidiana), acestia se taie de urgenta;

–        Taierea si distrugerea frunzelor si lastarilor puternic afectati;

Fungicide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea ruginilor: Topas (100 g/l penconazol); tebuconazol.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Fainare americana (Sphaerotheca mors-uvae) la coacaz negru

Fig. 2 Atac de Antracnoza la coacaz alb

Fig. 3 Pinul neted (pin cu 5 ace-nu se planteaza langa coacaz)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bolile Coacazului si Agrisului – combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii