feb. 21 2017

Bolile Fasolei: combatere, identificare-afectarea plantelor

Cele mai grave si frecvente Boli la  speciile si soiurile de fasole: Fasolea de gradina (Phaseolus vulgaris),  Fasole de Spania (Phaseolus coccineus),  Fasole la metru chinezeasca (Vigna unguiculata subsp. Sesquipedalis), etc. cultivate in gradina si camp.

Bolile la fasole pot fi provocate de ciuperci microscopice, bacterii sau virusuri.

 

1. Fuzarioza – Ofilirea fuzariana (Fusarium spp.)este o boala micotica intalnita  si  in culturile de fasole. Fuzarioza este cauzata de ciuperci din genul  Fusarium spp. Ofilirea furaziana afecteaza grav plantele de fasole, inca din faza de rasad. Vasele lemnoase din interiorul radacinilor/tulpinii isi schimba culoarea in rosu sau maro, frunzele plantelor mature se ingalbenesc, ofilesc si se necrozeaza. Plantele afectate de fuzarioza prezinta cresteri reduse.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Fuzarioza – Ofilirea fuzariana (Fusarium spp.);

2. Putregaiul radacinii si bazei tulpinii (Rizoctonia solani)este o boala cauzata de ciuperca Rizoctonia solani. Ciuperca ataca numeroase specii de plante, printre care si cele de fasole. Putregaiul uscat afecteaza semintele si plantele tinere de fasole. Semnele atacului se pot observa prin prezenta unor pete alungite de culoare bruna. Atacul se extinde ajungand pana la putrezitea coletului si ofilirea plantelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Putregaiul radacinii si bazei tulpinii (Rizoctonia solani);

3. Antracnoza fasolei (Colletotrichum lindemuthianum)este o boala micotica intalnita frecvent in culturile de fasole. Antracnoza fasolei este cauzata de ciuperca Colletotrichum lindemuthianu, care se dezvolta pe toate organele plantei: frunza, radacina, tulpina, pastai. Antracnoza fasolei afecteaza plantele de fasole din faza de cotiledoane, cuprinzand apoi radacina plantelor tinere, pe care apare un mucegai de culoare roz. Pe partea inferioara a frunzelor apar pete unghiulare de culoare maronie, iar pe pastai, pete mici, care se transforma in leziuni circulare, adancite, de culoare cafenie si marginea maro-inchis.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Antracnoza fasolei (Colletotrichum lindemuthianum);

4. Arsura bacteriana a fasolei (Xanthomonas campestris pv. phaseoli) este o boala intalnita frecvent in culturile de fasole. Aceasta boala este provocata de bacteria Xanthomonas campestris pv. Phaseoli. Boala este favorizata de temperature intre 25-32°C, umiditate ridicata si prezenta apei pe frunze. Arsura bacteriana ataca cotiledoanele, frunzele, tulpinile, pastaile si semintele de fasole. Semnele atacului pot fi observate pe seminte, sub forma unor pete de culoare galbena, pe frunze, pete neregulate, cu aspect umed, de culoare maronie, iar pe pastai, apar pete umede rotunde sau ovale, de culoare maro-rosietica. 

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Arsura bacteriana a fasolei (Xanthomonas campestris pv. phaseoli);

5. Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)este o boala intalnita si in culturile de fasole, provocata de ciuperca Botrytis cinerea. Ciuperca se poate înmulții rapid in condiții de umiditate mare (peste 95%) si temperature intre 5-15°C, afectand frunzele si pastaile de fasole. Semnele atacului se pot observa prin prezenta unor pete de decolorare pe frunze, tulpini sau pastai. Odata ce boala avanseaza, apar leziuni de culoare maronie, acoperite cu miceliu gri. Un atac puternic poate conduce la putrezirea sau chiar moartea plantelor atacate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea);

6. Rugina fasolei (Uromyces appendiculatus)este o boala micotica, intalnita in culturile de fasole. Aceasta boala este cauzata de ciuperca Uromyces appendiculatus, care afecteaza puternic frunzele si pastaile. de fasole. Semnele atacului se pot observa pe frunze si pastai, neafectand tulpina plantelor. Semnele ruginii la fasole apar pe partea inferioara a frunzelor sub forma unor mici pete ridicate, de culoare alba. Petele cresc, erup prin epiderma frunzelor si apar ca zone pulverulente de culoare ruginie, inconjurate de un halou galben. Frunzele atacate devin clorotice si se usca;

7. Arsura aureolata a fasolei (Pseudomonas syringae pv. phaseolicola)este o bacterioza intalnita in culturile de fasole. Semnele bacteriozei se observa pe frunze, prin prezenta unor pete unghiulare cu aspect umed, care cresc si ajung la un diametru de 2-3 cm, devenind maronii. Petele vechi se usuca,  devin rosii-maronii inconjurate de halou galben, semn distinctiv al acestei boli. Arsura aureolata afecteaza si pastaile de fasole, pe ele apar pete circulare sau ovale, cu aspect umed, care impiedica maturarea semintelor;

8. Fainarea la fasole (Erysiphe polygoni)este provocata de ciuperca Erysiphe polygoni, care ataca culturile de fasole. Semnele fainarii se pot observa pe partea superioara a frunzelor mature de fasole, prin prezenta unor zone de culoare inchisa sau de decolorare. Aceste zone vor fi colonizate de catre ciuperca, acoperindu-le cu puf alb-pulverulent. Un atac puternic de fainare poate duce la rasucirea, deformarea si ingalbenirea frunzelor de fasole. Pastaile de fasole afectate de fainare au cresteri mici si se deformeaza;

9. Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum)este o boala provocata de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum, care afecteaza mai multe culturi printre care si cea de fasole. Semnele putregaiului alb se pot observa pe frunze, tulpini si pastai sub forma unor zone neregulate cu aspect umed si acoperite de miceliu alb. Zonele afectate se înmoaie, putrezesc si conduc la uscarea sau chiar moartea plantelor.

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bolile Fasolei: combatere, identificare-afectarea plantelor

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii