ian. 05 2017

Bolile Gutuiului: afectarea plantelor, combatere

Cele mai grave si frecvente Boli la Soiurile de Gutui (Cydonia oblonga), cultivate in gradina si plantatii. Aceste boli grave sunt datorate infectiei cu agenti patogeni ca: ciuperci microscopice, bacterii, virusuri.

1. Focul bacterian la gutui – este o boala cauzata de bacteria Erwinia amylovora. Bacterioza este deosebit de agresiva in culturile de gutui. Semnele atacului se pot observa inca de la inflorit, florile afectate se ofilesc si se usuca. Bacterioaza inainteaza apoi spre lastari si fucte. Organele afectate isi schimba culoarea in bruna-neagra, plantele afectate arata ca si cum ar fi parjolite de foc iar in lipsa tratamentelor se usuca.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Focul bacterian la gutui; 

2. Patarea bruna a frunzelor si fructelor de gutuieste o boala cauzata de ciuperca Diplocarpon maculatum sin. Diplocarpon mespii. Patarea bruna este adesea intalnita in livezile de gutui (mai ales la soiurile sensibile), aparitia ei fiind influentata de temperaturi intre 15-25°C si perioadele ploioase. Ciuperca ataca frunzele, lastarii tineri si fructele de gutui. Semnele atacului se pot observa pe frunze prin aparitia unor pete circulare de culoare galben-crem, care apoi devin brun-roscate cu punct negru in centru. Boala poate duce la defolierea prematura si la caderea prematura a fructelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Patarea bruna a frunzelor si fructelor de gutui; 

3. Monilioza la gutui – Putregaiul brun -negrueste o boala cauzata de ciupercile: Monilinia fructigena, Monilinia laxa si Monilinia fruticola. Putregaiul brun apare cand fructele sunt deja dezvoltate si coapte. Boala afecteaza fructele si dupa recoltare si depozitare (boala de depozit). La fructele ramase in pom si atacate conduce la mumifierea acestora.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Monilioza la gutui – Putregaiul brun -negru; 

4. Fainarea gutuiuluieste o boala cauzata de ciuperca Podosphaera clandestina. Fainarea gutuiului este frecvent intalnita in perioadele calduroase asociate cu excesul de umiditate. Aceasta ataca florile, frunzele, lastarii tineri si fructele de gutui. Semnele atacului se pot observa pe frunze si lastarii tineri sub forma unor pete albe, pulverulente, care se mai intai se ingalbenesc apoi se brunifica.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Fainarea gutuiului;

5. Fumaginaeste o boala cauzata de prezenta ciupercilor Capnodium salicinum si Capnodium elaeophilum. Fumagina apare pe organele plantelor unde exista excrementele unor insecte. Fumagina colonizeaza zonele unde exista excremente, conducand la aparitia unui strat negru care impedica lumina sa ajung ala frunze;

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Fumagina;

6. Noul cancer al gutuiului (Valsa ceratosperma) este o boala cauzata de ciuperca Valsa ceratosperma. Boala afecteaza ramurile si tulpina plantelor de gutui. In zonele atacului, coaja pomilor se umfla, iar primavara apar picnidiile ciupercii, care contribuie la diseminarea ciupercii;

7. Cancerul bacterian (Agrobacterium tumefaciens) – este cauzat de bacteria Agrobacterium tumefaciens. Acesta afecteaza mai multe specii de plante, printre care si gutuiul. Cancerul bacterian afecteaza plantele prin rani proaspete si umede. Semnele atacului se pot observa prin ofilirea frunzelor, plante debile cu cresteri mici.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Cancerul bacterian (Agrobacterium tumefaciens);

8. Viroze – ACLSV (Apple chlorotic leaf spot virus) – virusul afecteaza si plantele de gutui, mai ales pomii tineri. Simptomele virozei se observa pe frunzele de gutui unde apar pete galbui, care mai apoi se brunifica si cad, lasand frunzele cu mici gauri.

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bolile Gutuiului: afectarea plantelor, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii