dec. 13 2016
Bolile Parului: identificare, afectarea pomilor, combatere
1. Rapanul parului (Venturia pyrina-pirina) – reprezinta o boala grava cauzata de ciupera Venturia pyrina. Rapanul parului se intalneste adesea la plantele de par cultivate in livezi sau in gradini. Ciuperca ataca organele verzi ale plantei: frunze, lastari si fructe. Semnele atacului se pot observa sub forma unor pete circulare de culoare verde inchis, pe partea superioara a frunzei, care mai apoi capata culoarea maro inchis. Fructele de par afectate de rapan se usuca si cad (cele tinere), se deformeaza si se crapa in zona petelor cele mature.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Rapanul parului (Venturia pyrina-pirina);
2. Mumificarea fructelor de par (Putregaiul brun, negru)– este o boala cauzata de ciupercile Monilinia fructigena, Monilinia laxa, Monilinia fruticola. Putregaiul brun (negru) ataca fructele de par pe pom, aceasta boala continuand sa afecteze fructele si dupa recoltarea si depozitarea lor.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Mumificarea fructelor de par (Putregaiul brun, negru);
3. Focul bacterian la par (Erwinia amylovora) – este o boala cauzata de bacteria Erwinia amylovora, intalnita si in culturile de par. Focul bacterian este favorizat de temperaturi intre 10-30°C, precipitatii (umiditatea atmosferica ridicata) si vant. Semnele atacului se observa pe plantele de par inca de la inflorit (florile afectate se ofilesc si se usuca), pe lastarii tineri, fructele mici mor, iar pe cele mari, apar pete negre sau brune. Focul bacterian poate duce la uscarea livezilor in doar cateva luni.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Focul bacterian la par (Erwinia amylovora);
4. Patarea bruna a frunzelor de par (Diplocarpon maculatum) – este o boala cauzata de ciuperca Diplocarpon maculatum. Aceasta este favorizata de perioade calduroase si ploioase (prezenta apei pe frunze timp de 8-13 ore). Diplocarpon maculatum afecteaza frunzele, lastarii tineri si fructele. Patarea bruna a frunzelor de par poate provoca defolierea prematura a plantelor. Acestea vor avea o diferentiere a mugurilor de rod si o maturare a lemnului deficitare.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Patarea bruna a frunzelor de par (Diplocarpon maculatum);
5. Rugina parului (Gymnosporangium sabinae) – este provocata de ciuperca Gymnosporangium sabinae. Aceasta ataca frunzele, petiolul, lastarii tineri si fructele de par. Ciuperca ataca mai intai partea superioara a frunzelor, unde apar pete de culoare portocalie, care in timp cresc si isi schimba culoarea in maro. Rugina parului poate provoca defolierea prematura si deformarea perilor tineri.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Rugina parului (Gymnosporangium sabinae);
6. Cancerul deschis (micotic) al perilor– este cauzat de ciuperci din genul Nectria spp. Cancerul ataca scoarta pomilor (ramuri sau tulpina) si provoaca ulceratii, ducand pana la moartea ramurilor afectate sau pomilor. Cancerul micotic se transmite prin rani existente pe ramuri sau tulpina (cauzate de taieturi, grindina sau inghet). In zonele afectate, coaja se usuca, se exfoliaza si capata aspect canceros.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Cancerul deschis (micotic) al perilor;
7. Patarea alba – Septorioza frunzelor de par (Mycosphaerella pyri) – este o boala intalnita in culturile de peri, provocata de ciuperca Mycosphaerella pyri. Septorioza frunzelor de par este favorizata de temperaturi peste 20°C, precipitatii abundente si o umiditate atmosferica ridicata. Pe frunzele atacate se observa pete gri-albicioase cu marginile violacee, iar in interiorul lor puncte inchise la culoare. La un atac puternic, frunzele plantelor afectate se ingalbenesc si apare defolierea prematura a pomilor.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Patarea alba – Septorioza frunzelor de par (Mycosphaerella pyri);
8. Noul cancer al parului(Valsa ceratosperma)– este o boala micotica care afecteaza ramurile si tulpina parului. Boala poate fi confundata usor cu Nectria spp. -cancerul deschis sau Focul bacterian – Erwinia spp.. Coaja pomului in zona atacata este umflata, iar pe aceasta primavara apar picnidiile ciupercii care contribuie la disemiarea ciupercii;
9. Cancerul bacterian la par – este transmis de bacteria Agrobacterium radiobacter. Aceasta infecteaza plantele prin rani proaspete si umede. Cancerul bacterian la par determina frunze ofilite, cresteri mici, plante debile.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Cancerul bacterian la par;
10. Arsura bacteriana comuna(Pseudomonas syringae pv. syringae)– este o boala cauzata de bacteria Pseudomonas syringae pv. Syringae. Bacteria rezista peste iarna in scoarta si mugurii plantelor afectate. Arsura bacteriana poate fi observata pe plantele de par prin brunificarea si uscarea frunzelor, florilor si fructelor mici. Pe ramurile perilor, arsura bacteriana se observa prin aparitia unor rani de culoare cenusie;
11. Boala frunzelor de argint “silver leaf”– este o boala cauzata de ciuperca Chondrostereum purpureum. Aceasta infecteaza plantele de par toamna-iarna-primavara, in conditii de umiditate crescuta. Infectarea perilor se face prin rani provocate la taieri sau cauzate de factori externi (grindina). Aspectul argintiu al frunzelor se datoreaza unei toxine produsa de catre ciuperca prin infectarea lemnului si transportata catre frunze.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Boala frunzelor de argint “silver leaf”;
12. Mana – Putregaiul coletului si fructelor de par (Phytophthora cactorum) – este cauzat de prezenta ciupercii Phytophthora cactorum. Aceasta este favorizata de umiditatea mare a aerului, ea manifestandu-se mai ales pe terenuri grele si cu umiditate crescuta. Ciuperca supravietuieste peste iarna in sol, chiar daca nu exista peri plantati, ea urmand sa infecteze plantele dupa ce au fost plantate. Atacul acestei boli este observant prin ingalbenirea prematura a frunzelor, cresteri reduse la plantele si fructele afectate;
13. Mozaicul inelar al parului (ACLSVO – Pear ring pattern mosaic virus) – este o viroza intalnita in culturile de peri. Semnele virozei se pot observa prin prezenta pe frunzele plantelor a unor pete, linii sau inele clorotice. Plantele afectate prezinta cresteri reduse si sensibilitate mai mare la geruri.
14. Pietrificarea perelor (Pear stony pit virus) – este cauzata de prezenta unui unui virus care se transmite de la o planta la alta prin altoire. Semnele virozei sunt observate pe fructe sub forma unor gauri de culoare mai inchisa, loc in care fructul nu se mai dezvolta, ci se deformeaza. Viroza poate afecta si lastarii tineri sau ramurile perilor.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Bolile Parului: identificare, afectarea pomilor, combatere