ian. 06 2017
Bolile Piersicului-Nectarinului: cauza, afectarea plantelor
Cele mai grave si frecvente Boli la Soiurile de Piersic (Prunus persica), Nectarin, Piersic ornamental (Prunus persica ‘Early Pink’), etc. cultivate in gradina si plantatii.
1. Monilioza piersicului & nectarinului– este una dintre cele mai grave boli intalnita la piersic. Monilioza este cauzata de ciuperca Monilinia laxa sin. Monilinia cinerea . Monilioza poate afecta grav florile, ramurile, lastarii, frunzele si fructele de piersic. Semnele atacului se pot observa prin uscarea florilor afectate, ofilirea, indoirea si uscarea lastarilor tineri afectati. Prezenta cleiului pe fructele tinere si pe trunchiul pomilor ne indica prezenta ciupercii.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Monilioza la piersic;
2. Basicarea frunzelor de piersic & nectarin – reprezinta o boala intalnita frecvent in livezile de piersic si nectarin. Basicarea frunzelor este o boala cauzata de ciuperca Taphrina deformans. Ciuperca ataca frunzele, lastarii tineri si mai rar fructele. Ciuperca incepe sa afecteze planta la dezmugurit, cand apar pete mici de culoare galbui-rosietica, apoi se extinde si frunzele afectate se gofreaza si se inrosesc si la final cad (defoliind chiar si in totalitate pomul). Pe lastari, atacul ciupercii se poate observa prin ingrosarea acestora, incetinirea cresterii si chiar uscarea lor.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Basicarea frunzelor la piersic & nectarin;
3. Ciuruirea micotica a frunzelor la pomii samburosi (piersic, nectarin)– este o boala cauzata de prezenta ciupercii Stigmina carpophila. Aceasta apare in primaverile umede, care urmeaza dupa ierni cu temperaturi ceva mai blande. Atacul ciupercii este favorizat de ranile din scoarta copacilor (insecte, grindina, etc.). Semnele atacului se pot observa pe frunzele, lastarii si fructele de piersic. Pe frunze apar pete de culoare brun-deschis, care se necrozeaza si cad, rezultand frunze ciuruite.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Ciuruirea micotica a frunzelor la pomii samburosi (piersic & nectarin);
4. Ciuruirea bacteriana a frunzelor de piersic (Xanthomonas campestris pv. pruni) – este o boala intalnita si in culturile de piersic. Ea este cauzata de bacteria Xanthomonas campestris pv. pruni . Aceasta afecteaza aparatul foliar, lastarii tineri si fructele de piersic. Semnele atacului se observa pe frunze prin prezenta unor pete (cu aspect umed) care in timp cresc, se inchid la culoare, se necrozeaza si cad. Pe ramurile de piersic boala se manifesta prin aparitia petelor adancite. La nivelul fructelor, acestea se pateaza devenind greu vandabile.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Ciuruirea bacteriana a frunzelor de piersic (Xanthomonas campestris pv. pruni);
5. Monilioza fructelor de piersic (putregaiul brun, negru)– este o boala intalnita la fructele de piersic, cand acestea sunt deja dezvoltate si coapte. Putregaiul brun la piersic este cauzat de ciupercile Monilinia fructigena, Monilinia laxa si Monilinia fruticola. Putregaiul brun (negru) apare cand fructele sunt ranite si au ajuns la maturitate, aceasta boala continuand sa le afecteze si dupa recoltarea si depozitarea lor. Fructele ramase nerecoltate se mumifica, ele transmițând boala mai departe.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Monilioza fructelor de piersic (Putregaiul brun, negru);
6. Cancerul bacterian la piersic – este transmis de bacteria Agrobacterium radiobacter. Aceasta bacteria infecteaza piersicii crescuti in pepiniere si pe cei cultivati in livezi sau gradini. Bacteria infecteaza plantele prin rani proaspete si umede. Cancerul bacterian la piersic conduce la ofilirea frunzelor, plante debile si cu cresteri reduse.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Cancerul bacterian la piersic;
7. Fainarea piersicului (Sphaerotheca pannosa var. persicae) – este o boala cauzata de ciuperca Sphaerotheca pannosa var. Persicae. Aceasta este favorizata de o vreme secetoasa si calduroasa cu temperatura optima de 21°C si o umiditate crescuta a aerului. Ciuperca ataca frunzele, lastarii tineri, florile si fructele de piersic. Semnele atacului se pot observa pe partea inferioara a frunzelor sub forma unor pete albe-pasloase si pulverulente, iar pe partea superioara apar pete de decolorare galbene.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Fainarea piersicului (Sphaerotheca pannosa var. persicae);
8. Rapanul piersicului (Venturia carpophila) – este o boala fungica, care afecteaza si plantele de piersic. Rapanul piersicului este cauzat de prezenta ciupercii Venturia carpophila, care afecteaza fructele, frunzele, si mugurii de piersic. Semnele atacului se observa mai intai pe fructele mici sub forma unor pete de culoare inchisa. Pe fructele mature, petele isi schimba culoarea devenind maronii. Infectiile severe pe frunze pot cauza defolierea prematura;
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Rapanul piersicului (Venturia carpophila);
9. Fumagina (Capnodium salicinum)– este o boala provocata de ciuperci cum ar fi Capnodium salicinum. Aceasta colonizeaza petele lipicioase si dulci (roua de miere – excremente de afide, etc.) prezente pe frunzele de piersic si nectarin. Prezenta fumaginei este semnalata de stratul de culoarea neagra care ingreuneaza lumina sa ajunga la frunza pentru fotosinteza;
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Fumagina (Capnodium salicinum);
10. Boala frunzelor de argint “silver leaf”– este o boala intalnita si la piersic. Aceasta boala este cauzata de ciuperca Chondrostereum purpureum. Ciuperca infecteaza plantele de piersic toamna-iarna-primavara, in conditii de umiditate crescuta. Infectarea plantelor se face prin rani provocate la taieri sau cauzate de factori externi (grindina). Aspectul argintiu al frunzelor se datoreaza unei toxine produsa de catre ciuperca prin infectarea lemnului si transportata catre frunze;
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Boala frunzelor de argint “silver leaf”;
11. Viroze – Plum pox-ul la piersic – este cauzata de virusul Plum-pox, care afecteaza si plantele de piersic. Simptomele virozei pot varia in functie de varsta, soiul plantelor cultivate si de temperatura mediului ambiant. Semnele virozei se pot observa pe frunzele si fructele de piesic prin prezenta unor pete de culoare galben sau verde deschis. Pe pielita fructului viroza va dezvolta pete maronii. Raspandirea virozei de la o planta la alta este cauzata de prezenta afidelor;
12. Viroze – Mozaicul in benzi (Plume line pattern virus) – este o viroza cauzata de virusul Plume line pattern virus intalnita adesea la piersic. Virusul se poate transmite prin altoire sau cu ajutorul afidelor. Semnele virozei sunt observate primavara (temperatura medie < 15°C) pe frunzele tinere. Pe acestea apar pete decolorate sub forma unor benzi, de-a lungul nervurilor. Odata cu trecerea timpului, frunzele aparute dupa luna iunie nu vor mai fi afectate, astfel simptomele vor disparea la venirea verii.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Bolile Piersicului-Nectarinului: cauza, afectarea plantelor