mart. 10 2017
Bolile Porumbului: combatere, afectarea plantelor
Boli grave la speciile si soiurile/hibrizii de porumb: Porumb zaharat (Zea mays ssp. saccharata), Porumb de floricele (Zea mays everta), etc.
1. Fuzarioza – Putregaiul tulpinilor si stiuletilor de porumb (Fusarium spp.) – este o boala cauzata de prezenta ciupercilor din genul Fusarium (Fusarium verticillioides, Fusarium subglutinas, Fusarium proliferatum). Fuzarioza este intalnita in toate zonele unde se cultiva porumbul, mai ales in perioada de dupa inflorire. Speciile de ciuperci supravietuiesc pe timpul iernii in tulpinile de porumb ramase pe sol, acestea germineaza si infecteaza semintele de porumb si radacinilie. Semnele bolii pot aparea in partea superioara a stiuletilor, in matase, sau ciuperca se poate dezvolta in interiorul plantei, de la radacina spre tulpina, la cocean, boabe si apoi la miez;
2. Caderea plantulelor (plantutelor) de porumb (Pythium aphanidermatum) – este o boala intalnita in culturile de porumb si de la noi din tara. Ea este cauzata de prezenta ciuperca Pythium aphanidermatum. Caderea plantulelor este mai des intalnita in zonele umede, pe soluri cu drenaj deficitar. Ciuperca ataca radacinile si tulpinile (zona coletului) plantelor de parumb, conducand la putrezirea lor. Semnele atacului apar in zona coletului, care se inmoaie, se imbiba cu apa, se innegresc si conduc la caderea plantelor;
3. Penicillium spp. – este o boala cauzata de ciuperci din genul Penicillium spp. la Porumb. Sporii ciupercii sunt raspanditi de vant si picaturi de ploaie, ajungand in stiuletii de porumb. In prima faza boala ataca partile din stiulete atacate de catre insecte. Semnele bolii se pot observa prin prezenta unui mucegai prafos, de culoare verde-albastrui intre boabele de porumb, care mai apoi cuprinde si boabele, ducand astfel la scaderea recoltei. Prezenta ciupercii poate afecta si dupa recoltare stiuletii, daca acestia sunt pastrati in spatii cu o umiditate crescuta;
4. Aspergillus spp. – este o boala intalnita frecvent in culturile de porumb, fiind cauzata de atacul ciupercilor din genul Aspergillus. Aceasta boala este intalnita adesea in anii cu temperaturi mai ridicate si cu precipitatii reduse, sau in culturile care prezinta deficit de nutrienti. Boala poatet fi identificata prin prezenta putregaiului prafos de culoare verde-olive. Semnele atacului sunt observate la inceput in varful stiuletilor, urmand ca mai apoi boala sa afecteze stiuletii in intregime;
5. Patarea cenusie a frunzelor de porumb (Setosphaeria turcica) – este o boala intalnita frecvent in culturile de porumb. Boala este cauzata de ciuperca Setosphaeria turcica care ierneaza pe resturile plantelor de porumb ramase pe sol si infecteaza plantele mai ales in perioadele cu umiditate crescuta si temperaturi intre 19-27°C. In prima faza, boala apare pe frunze, sub forma unor pete de dimensiuni mici (leziuni), cu aspect umed. In timp, zonele afectate se maresc, ajungand la latimi asemanatoare cu cele ale frunzelor si lungimi pana la 3-15 cm si culoare gri. La varietatile de porumb cu toleranta, boala apare sub forma unor pete de dimensiuni mici clorotice sau necrozate;
6. Taciunele comun al stiuletilor si paniculelor de porumb (Ustilago maydis) – este o ciuperca (Ustilago maydis) intalnita in culturile de porumb. Ciuperca patrunde in planta, de cele mai multe ori, prin rani si afecteaza tulpinile, frunzele si stiuletii plantelor de porumb. Semnele bolii se pot observa prin prezenta galelor tumorale, care variaza intre 1-15 cm diametru. La inceput galele sunt acoperite cu o membrana subtire de culoare alb-argintie, iar la interior pulberea existenta este alba, urmand ca in timp sa devina neagra. Galele tumorale se dezvolta adesea pe partile aeriene ale plantelor de porumb, mai ales la plantele tinere, dar se pot intalni si pe partea subterana a plantelor. Plantele afectate prezinta cresteri reduse, stiuleti mici sau deloc;
7. Taciunele prafos al inflorescentelor de porumb (Sorosporium holci-sorghi sin. Sphacelotheca reiliana) – reprezinta o boala sistemica a porumbului cauzata de Sphacelotheca reiliana. Sporii ciupercii se transmit cu usurinta de la solul infectat pe semintele semanate. Raspandirea cu repeziciune a sporilor se face in conditii de umiditate scazuta a solului si temperaturi intre 21-28°C. Sporii ciupercii pot ramane in sol o perioada de pana la 4 ani. Ciuperca afecteaza inflorescentele plantelor de porumb inca din primele stadii de dezvoltare. Boala este usor de identificat cand plantele de porumb se gasesc in fenofaza de formare a panicului. Plantele infectate prezinta frunze, sau panicule deformate.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Bolile Porumbului: combatere, afectarea plantelor