mai 27 2017

Bolile Rapitei – identificare si afectarea plantelor

1. Alternarioza cruciferelor-rapitei (Alternaria brassicae)este una dintre bolile grave intalnite in culturile de rapita. Alternarioza la rapita este provocata de ciupercile: Alternaria brassiciola, Alternaria brassicae si Alternaria raphani. Aparitia bolii este cauzata de prezenta apei pe frunze, umiditatea atmosferica ridicata si temperaturi intre 18-30°C. Ciuperca infecteaza mai usor frunzele batrane si silicvele (pastaile). Semnele atacului pot fi observate pe toate organele plantelor, de-a lungul perioadei de vegetatie. Pe frunze se observa pete circulare de culoare cafenie-bruna, vizibile pe ambele parti ale frunzelor, in interiorul lor se disting inele concentrice, iar in exterior un halou galben.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Alternarioza cruciferelor (Alternaria brassicae);

 

2. Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum)este o boala cauzata de prezenta ciupercii Sclerotinia sclerotiorum. Aceasta boala ataca frunzele, tulpinile si inflorescentele plantelor de rapita. Ea apare frecvent la temperaturi intre 20-25°C si prezenta unei pelicule de apa pe organele atacate o lunga perioada de timp.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum);

 

3. Putregaiul negru-uscat (Phoma lingam)este o boala cauzata de ciuperca Phoma lingam. Aceasta boala este favorizata de o umiditate ridicta a aerului si temperaturi intre 20-25°C. Putregaiul uscat ataca plantele de rapita inca din faza de cotiledoane, continuând pe celelalte organe ale plantelor. Semnele atacului se pot observa pe frunze si tulpini sub forma unor pere circulare, care se maresc, se unesc si ocupa o parte mare din frunza.

 

4. Putregaiul cenusiu la rapita (Botrytis cinerea)este o boala intalnita si in culturile de rapita, cauzata de ciuperca Botrytis cinerea, care prin intermediul vantului este raspandita cu repeziciune. Ciuperca mai intai colonizeaza partile ranite ale plantei, apoi intreaga planta. Semnele atacului se pot observa prin aparitia petelor gri-albicioase, care se transforma apoi in pete maronii, care se inmoaie si mor. Inflorescentele si pastaile afectate se ingalbenesc, apoi se usuca si mor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Putregaiul cenusiu la rapita (Botrytis cinerea);

 

5. Hernia radacinilor de rapita (Plasmodiophora brassicae) – aparitia acestei boli este influentata de umiditatea atmosferica ridicata si temperaturi intre 18-24°C, in perioada semanarii semintelor de rapita. Hernia radacinilor cauzeaza cresteri reduse ale plantelor atacate, ele raman mici si firave.

 

6. Boala petelor albe (Pseudocercosporella capsellae sin. Cercospora brassicicola )este intalnita si in culturile de rapita, ea fiind cauzata de prezenta ciupercii Pseudocercosporella capsellae. Ciuperca se dezvolta excesiv, in conditii de umiditate crescuta si temperaturi ridicate, infectand mai intai frunzele si tulpinile, apoi si silicvele. Semnele bolii se pot observa prin prezenta unor pete la inceput maronii- uscate apoi albe, inconjurate de un halou galben. Un atac mai puternic conduce la ingelbenirea si chiar moartea frunzelor afectate.

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bolile Rapitei – identificare si afectarea plantelor

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii