mai 27 2017
Bolile Sfeclei – identificare si afectarea plantelor
Boli grave la Sfecla: Sfecla de zahar (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. altissima), Sfecla Rosie (Beta vulgaris ssp. vulgaris var.conditiva), Sfecla pentru frunze (Beta vulgaris var. cicla), etc.
1. Cercosporioza sfeclei (Cercospora beticola) – este o boala foarte grava si frecvent intalnita in culturile de sfecla. Aceasta este cauzata de ciuperca Cercospora beticola. Aparitia Cercosporiozei este favorizata de prezenta apei pe frunze, temperature intre 18-32°C si umiditatea relativa a aerului peste 80%. Semnele atacului se pot observa pe frunze, prin prezenta unor pete circulare de 0,2-0,3 mm diametru, de culoare maronie, in centru si purpurie pe margine. Petele se maresc, se unesc intre ele, cand boala avanseaza, frunzele astfel afectate se ofilesc si se usuca.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Cercosporioza sfeclei (Cercospora beticola);
2. Mana sfeclei (Peronospora farinose f.sp. betae) – este o boala intalnita in culturile de sfecla, cauzata de ciuperca Peronospora farinose f.sp. betae. Mana sfeclei poate afecta plantele de sfecla in toate stadiile de dezvoltare. Primele semne ale bolii sunt reprezentate de decolorarea si deformarea frunzelor tinere, urmand ca apoi ciuperca sa afecteze si celelalte frunze. Plantele afectate prezinta cresteri reduse, frunze ingalbenite si incretite, care in final se usuca. In conditii de umiditatea crescuta, se poate observa un puf de culoare gri-purpurie, pe ambele parti ale frunzelor.
3. Fainarea sfeclei (Erysiphe betae) – este o boala cauzata ciuperca Erysiphe betae, de intalnita si in culturile de sfecla. Un atac mai sever al fainarii poate reduce cu pana la 25% din productie. Semnele fainarii se pot observa mai intai pe frunzele batrane, prin prezenta unui praf albicios, pe ambele parti ale frunzelor. Odata cu avansarea bolii, frunzele batrane afectate se ingalbenesc si mor, boala continuand sa afecteze si frunzele tinere.
4. Putregaiul negru (Aphanomyces cochlioides) – este o boala cauzata de ciuperca Aphanomyces cochlioides, care influentata de umiditatea ridicata a solului si temperatura peste 15°C, afecteaza plantele de sfecla. Efectele bolii sunt mai reduse daca temperatura este sub 15°C. Semnele putregaiului negru la sfecla se pot observa prin innegrirea radacinilor plantelor afectate.
5. Complexul de cadere a plantulelor la sfecla – este cauzat de ciupercile din genurile: Phytium spp., Rizoctonia spp., Fusarium spp., Phoma spp., etc. Caderea plantutelor afecteaza plantele de sfecta inca din faza de plantuta (imediat dupa ce acestea rasar).
6. Putregaiul negru-uscat al sfeclei (Phoma batae) – este o boala foarte importanta, intalnita in culturile de sfecla, ea afectand atat frunzele cat si radacina. In prima faza, Phoma batate afecteaza plantulele de sfecla, pe acestea apar zonele atacate de culoare neagra in zona coletului care provoaca caderea plantutelor. Semnele bolii pe frunzele mature, se pot observa prin aparitia unor pete circulare mai mari de 2 cm, de culoare galben-maronie. Radacina de sfecla este si ea afectata de aceasta boala, in prima faza pe aceasta se dezvolta leziuni cu aspect umed, adanci si de culoare maronie, pe care se vor dezvolta sporii ciupercii.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Bolile Sfeclei – identificare si afectarea plantelor