iun. 04 2022
Bolile Rosiilor in Gradina si Solar: identificare, combatere
Bolile Tomatelor/Rosiilor sunt cauzate de diversi agenti patogeni ca: ciuperci – provoava micoze, bacterii – provoaca bacterioze, virusuri – provoaca viroze. In functie de agentul patogen, sensibilitatea soiului/hibridului si conditiile de mediu, bolile rosiilor pot fi mai mult sau mai putin periculoase afectand planta si/sau productia de rosii. Pentru toate bolile la tomate se are in vedere identificarea, prevenirea si cmbaterea acestora.
I. BOLILE MICOTICE (micozele) sunt boli cauzate de ciuperci la plantele de tomate.
1. Mana tomatelor este cauzata de ciuperca (Phytophthora infestans). Mana rosiilor (tomatelor) este una din cele mai grave boli ale tomatelor `rosiilor` si cartofului. In ultimii 15 ani, mana a devenit din ce in ce mai agresiva , atacand aproape toate organele plantei indiferent de cultura (sere, solarii, camp). Boala apare frecvent in solar, gradina, rasadnita si camp.
Pentru mai multe informatii cititi articolul … “Mana tomatelor (rosiilor)”.
2. Alternarioza tomatelor ‘rosiilor’ (Alternarioza solanaceelor sau Patarea neagra) este cauzata de ciupercile din genul (Alternaria spp.).
Dupa mana tomatelor, alternarioza este una din cele mai grave si frecvent intalnite boli ale tomatelor. In ultimii ani apare cu o frecventa si agresivitate ridicata.
Pentru mai multe informatii cititi articolul … “Alternarioza tomatelor sau Patarea neagra”.
3. Putregaiul cenusiu al tomatelor (rosiilor) este produs de ciuperca Botrytis cinerea sin. Botryotinia fuckeliana.
Putregaiul cenusiu este una din cele mai pagubitoare boli ale tomatelor cultivate in spatii protejate (solarii, sere). Boala poate apare si la culturile din camp (mai ales in anii ploiosi).
Agentul patogen – ciuperca Botrytis cinerea este polifag (ataca mai multe specii de plante). El poate trai si saprofit, putand trece usor in stadiul de parazit.
Pentru mai multe informatii cititi articolul … Putregaiul cenusiu al tomatelor “rosiilor”.
4. Patarea cafenie a frunzelor de tomate (Cladosporium fulvum sin. Fulvia fulva). Boala este cauzata de ciuperca Cladosporium fulvum.
Este o boala specifica spatiilor protejate (sere si solarii), unde plantele atacate pot ajunge chiar si la o afectare de 75-100 %. La cultura tomatelor in camp sau gradina atacul acestei boli este nesemnificativ.
Pentru mai multe informatii cititi articolul … “Patarea cafenie a frunzelor de tomate”.
5. Ofilirea micotica (fuzariana) si vasculara a tomatelor
Boala este cauzata de ciupercile din genul (Fusarium spp si Verticillium spp.). Boala apare la plantele de tomate, fiind una din bolile grave ale tomatelor. Boala apare in solarii, sere, dar si in camp si gradina – in anii cu precipitatii abundente (exces de umiditate in sol).
Pentru mai multe informatii cititi articolul … “Ofilirea micotica si vasculara a tomatelor”.
6. Mana de sol la tomate (Phytophthora parasitica). Mana de sol este cauzata de ciuperca Phytophthora parasitica.
Mana de sol afecteaza culturile de tomate cu precadere culturile de tomate din spatii protejate (solarii si sere), dar este intalnita si in gradina sau camp.
Odata aparuta ciuperca in sol, infectarea se face pe o perioada nedefinita si este favorizata de realizarea monoculturilor (cultivarea unui singur soi de plante, ex. tomate).
Pentru mai multe informatii cititi articolul … “Mana de sol la tomate (Phytophthora parasitica”).
7. Fainarea tomatelor: (Leveillula taurica): Fainarea tomatelor este frecvent intalnita in sere, solarii si mai rar in camp.
In conditii optime de dezvoltare primele semne (simptome) pot aparea la 7 zile de la inoculare (din momentul in care sporii ‚conidiile’ ciupercii au ajuns pe frunza). Exista doua tipuri de fainare: endofita – ciupercă parazită ale cărei micelii se dezvoltă în interiorul țesuturilor plantei gazdă si epifita – trăiește pe suprafața organelor plantelor.
Pentru mai multe informatii cititi articolul … Fainarea la tomate (Leveillula taurica): descriere, combatere.
8. Caderea plantutelor (rasadurilor) de tomate (Pythium ultimum)
O boala extrem de periculoasa pentru rasadurile de tomate. Boala se datoreaza atacului ciupercii Pythium ultimum, si provoaca putrezirea plantutelor de rasad. Apare de la colet (zona dintre radacina si tulpina) spre radacina si spre tulpina. Odata instalata boala, plantutele atacate sunt distruse-pierdute – ele sunt verzi dar radacina si o zona din colet si tulpina este putrezita si macerata. Plantutele se culca sau se prabusesc pe pamant.
Pentru mai multe informatii cititi articolul … “Caderea plantutelor “rasadurilor” de tomate”.
9. Putregaiul bazei tulpinii la tomate (Didymella lycopersici):
Putregaiul bazei tulpinii la tomate este frecvent intalnit in spatii protejate – sere, solarii si mai rar in camp.
Ciuperca (Didymella lycopersici) se poate gasi pe seminte (mai rar), resturi de plante infectate, buruieni (zârna – Solanum nigrum) si in sol (datorita plantelor infectate, cultivate anterior).
Pentru mai multe informatii cititi articolul … „Putregaiul bazei tulpinii la tomate„.
10. Septorioza-Patarea alba a frunzelor de tomate (Septoria lycopersici) este o boala micotica frecvent intalnita la culturile din sere, solarii, gradini si camp. Pe frunze apar numeroase pete mici-circulare (1.5-6 mm diametru) de culoare bruna al caror centru devine alb cu puncte negre (picnidiile ciupercii). Pe masura ce boala evolueaza, acestea cresc in diametru si conflueaza. Frunzele afectate se ingalbenesc, brunifica si in final se usuca.
Pentru mai multe informatii cititi articolul … Septorioza-Patarea alba a frunzelor de tomate (Septoria lycopersici).
11. Antracnoza la tomate este o boala provocata de o ciuperca Colletotrichum coccodes, frecvent intalnita si deosebit de grava, întrucât afectează grav fructele de tomate „rosiile” coapte atat in cultura cat si in depozit.
Fructele afectate devin improprii comercializarii si consumului (capata un gust amar).
Pentru mai multe informatii cititi articolul … Antracnoza la tomate (Colletotrichum coccodes).
II. BACTERIOZELE sunt boli cauzate de bacterii la plantele de tomate.
Bacteriozele sunt boli deosebit de grave si din ce in ce mai des intalnite in solarii, sere, camp sau gradina.
Specii si boli
1. Ofilirea (ulceratia) bacteriana sau Cancer bacterian la tomate (EN-Bacterial canker)- Corynebacterium michiganense pv. michiganense sin. Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis.
2. Patarea pustulara a fructelor de tomate (EN-Bacterial speck) – Pseudomonas syringae pv. tomate.
3. Patarea frunzelor si basicarea fructelor (EN-Bacterial spot)– Xanthomonas campestris pv. vesicatoria.
Pentru mai multe informatii cititi articolul … “Bacterioze la tomate”.
III. VIROZELE la tomate
Virozele tomatelor sunt boli deosebit de grave provocate de virusuri. Plantele mama de tomate sunt infectate cu virusuri cel mai adesea prin intepatura afidelor, acarienilor sau cicadelor. Odata planta infectata virusul se transmite si la seminte, astfel urmatoarea generatie de plante provenita din seminte infectate va fi compromisa.
Pentru evitarea virozelor se recomanda folosirea de seminte certificate libere de viroze sau cultivarea de plante cu rezistenta genetica la anumiti virusi. Plantele virozate din rasad sau cultura se inlatura.
Pentru mai multe informatii cititi articolul … Viroze (boli cauzate de virusuri) la plantele de Tomate.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Bolile Rosiilor in Gradina si Solar: identificare, combatere