nov. 28 2016

Boli la Vinete: afectarea plantelor, combatere

bolile-vinetelor_1

Cele mai grave si frecvente Boli la  soiurile de Vinete (Solanum melongena), cultivate in solar, sera, gradina si camp.

1. Ofilirea vasculara – Fuzarioza (Fusarium spp.) & Verticilioza (Verticillium spp.) vinetelor este cauzata de ciuperci din genul Fusarium spp. & Verticillium spp. Apariția bolilor este favorizata de o umiditate prea crescuta la nivelul solului/substratului de cultura si prezenta agentului patogen. Sunt boli deosebit de grave si frecvent întâlnite in culturile de vinete. La plantele de vinete atacate  apar întâi semne de ofilire,  creșterea si fructificarea stagnează si in final acestea se usucă.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Ofilirea vasculara – Fuzarioza (Fusarium spp.) & Verticilioza (Verticillium spp.);

2. Caderea plantutelor (Pythium ultimum) – este o boala cauzata de ciuperca Pythium ultimum. Caderea plantutelor este o boala foarte periculoasa care afecteaza rasadurile de vinere. Semnele acestei boli sunt observate in prima faza la coletul rasadurilor, unde acestea putrezesc. Plantele afectate raman verzi dar vor cadea pe pamant/substrat dupa putrezirea lor in zona coletului (zona dintre radacina si tulpina).

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Caderea plantutelor (Pythium ultimum);

3. Alternarioza – patarea neagra a vinetelor (Alternaria solani)este o boala inatalnita adesea la plantele de vinete. Alternarioza este cauzata de ciuperca Alternaria solani. Semnele atacului se pot observa pe frunzele bazale, tulpina si fructele de vinete.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Alternarioza – patarea neagra a vinetelor (Alternaria solani); 

4. Putregaiul cenusiu la vineteeste cauzat de prezenta ciupercii Botrytis cinerea. Putregaiul este favorizat de umiditatea relativa ridicata (in special in spatii protejate), aceasta instalandu-se pe zonele unde plantele prezinta leziuni, dar si pe fructe abia formate. Semnele atacului putregaiului cenusiu se pot observa pe plantele si fructele de vinete.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Putregaiul cenusiu la vinete; 

5. Fainarea la vinete (Leveillula taurica)este cauzata de ciuperca Leveillula taurica,  care se manifesta in conditii de temperaturi intre 22-30°C si umididate relativa de 85-90% (sere, solarii si camp – in perioade ploioase). Fainarea se manifesta pe ambele parti ale frunzelor, sub forma unor pete acoperite cu puf alb care apoi se necrozeaza.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Fainarea la vinete (Leveillula taurica);

6. Mana de sol la vinete – este o boala cauzata de  ciuperca Phytophthora capsici. Aceasta afecteaza plantele si fructele de vinete. Plantele tinere de vinete afectate mana la sol se ofilesc sau mor. Mana de sol afecteaza si fructele de vinete (mai ales cele din vecinatatea solului), observandu-se la inceput pe ele o zona rotunda de culoare maronie, care se mareste foare repede.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Mana de sol la vinete;

7. Ofilirea bacteriana a vinetelor – este o bacterioza intalnita la plantele de vinete, cauzata de bacteria Corynebacterium michiganensis. Ofilirea bacteriana afectează țesuturile conducătoare (vasele lemnoase-seva bruta si liberiene-seva elaborata) care se coloreaza in maro-inchis la brun-roscat (afectarea plantelor se poate observa secționând tulpina).

bolile-vinetelor_2

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Boli la Vinete: afectarea plantelor, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii