feb. 12 2023
Caderea rasadului-Putrezirea coletului & fructelor la Ardei
Denumire populara: Caderea rasadului de ardei, Putrezirea coletului la Ardei, Putrezirea fructelor de Ardei
Caderea rasadului, putrezirea coletului la Ardei reprezinta un complex de boli grave (provoaca putrezirea) provocate de ciupercile microscopice: Pythium spp. (Pythium ultimum, Pythium debaryanum, Pythium aphanidermatum, Pythium myriotylum, etc.); Phytophthora spp. (Phytophthora capsici); Rhizoctonia solani.
Boala se manifesta prin putrezirea coletului, bazei tulpinii, radacinilor, afectarea fructelor verzi si a celor recoltate.
Agentii Patogeni:
Sunt specii de ciuperci microscopice din Clasa Oomycetes (Pythium spp., Phytophthora spp.) si Clasa Agaricomycotina (Rhizoctonia solani).
Genul Pythium: Pythium ultimum, Pythium debaryanum, Pythium aphanidermatum, Pythium myriotylum;
Genul Phytophthora: Phytophthora capsici;
Genul Rhizoctonia: Rhizoctonia solani sin Thanatephorus cucumeris.
Toate aceste specii supravietuiesc in sol/diverse substraturi in mod saprofit (pe materie organica vegetala aflata in descompunere) si sunt sustinute de o umiditate ridicata.
Toate aceste specii prezinta zoospori ce sunt transportati de apa pana la plantete atacate.
Aceste specii de agenti patogeni nu infecteaza doar ardeiul, ci si alte specii de plante.
Ciclu si condiții de viata
Aceste specii de ciuperci supraviețuiesc in sol in mod saprofit (pe materie organica vegetala aflata in descompunere), perioade lungi de timp (mai multi ani).
Solul/substratul umed si temperaturi de 15-22 ºC sau chiar 30-36ºC, in functie de specia de agent patogen, sunt conditii ideale pentru infectarea plantelor de ardei si evolutia rapida a bolii.
In stadiu de rasad, plantele de ardei sunt cele mai expuse, dar vor fi infectate si plantele din cultura intrucat infectia are loc prin radacina plantelor.
Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor
Semintele de ardei pot fi infectate dupa semanat, inainte de germinare, iar atacul poate conduce la moartea semintelor;
Plantulele de ardei provenite din seminte abia germinate (care nu au rasarit inca), pot fi infectate, iar in urma atacului acestea nu apuca sa rasara intrucat mor;
Plantutele de ardei abia rasarite sau repicate (pana la cateva frunze) vor fi infectate, iar acestea putrezesc in zona coletului si apare fenomenul de cadere a rasadului;
Agentii patogeni din toate 3 genurile (Pythium, Phytophthora, Rhizoctonia) pot afecta la plantele de cultura radacinile (se brunifica si putrezesc), coletul, tulpina si ramificatiile acesteia, conducand la aparitia in cultura de plante debile (slab dezvoltate) cu productivitate redusa, frunze clorozate (decolorate) si fructe de slaba calitate (se vestejesc).
Masuri de Prevenire si Combatere
Infiintam culturile pe paturi inaltate, biloane, pe soluri bine drenate, astfel încât umiditatea in exces sa nu apara;
Evitati udarea in exces, iar in cultura irigati rational prin picurare;
Utilizati seminte certificate ca fiind libere de agenti patogeni si care sunt tratate cu fungicide, evitati semanatul la adancime prea mare intrucat intarzie rasarirea si creste riscul de infectie;
Efectuati rotatia culturilor la 4-6 ani cu plante ce nu sunt gazde pentru cele 3 genuri (Pythium, Phytophthora, Rhizoctonia);
Evitati plantarea prea adanca a rasadurilor de ardei;
Aplicati fungicide sistemice specifice; etc.
Fungicide/substante active:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
♦ Proplant 72,2 SL (722g/l propamocarb); etc.
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Caderea rasadului-Putrezirea coletului & fructelor la Ardei