ian. 14 2018

Cancerul vitei de vie (Agrobacterium vitis): prevenire

Denumire populara: Cancerul bacterian al vitei de vie, Ariceala vitei de vie

Denumire științifica: Agrobacterium vitis, Agrobacterium tumefaciens biotype 3, Agrobacterium radiobacter pv tumefaciens

Denumire populara in engleza: crown gall of grapevine

Cancerul bacterian al vitei de vie sau Ariceala (Agrobacterium vitis) este o boala (bacterioza), ce provoaca daune insemnate plantelor de vita de vie (vita de vie nobila, etc.) mai ales in zonele cu ierni aspre (temperaturi <-24°C). Boala apare atat in scolile de vita de vie cat si la plantele cultivate in podgorii si gradini.

Specii atacate: Agrobacterium tumefaciens se poate intalnii la > 100 specii de plante, dar specifica vitei de vie este Agrobacterium tumefaciens biotype 3.

Ciclul bolii & Conditii de aparitie – Cauza:

Bacteria Agrobacterium vitis  supravietuieste in sol o perioada lunga prin intermediul radacinilor infectate (bacteriile supravietuiesc in xilemul‚ tesutul lemnos’ al plantelor, inclusiv in al celor ramase dupa scoaterea plantelor).

Dupa scoaterea ‚eliminatea’ plantelor bolnave Agrobacterium vitis  mai supravietuieste inca 2 ani in sol prin intermediul resturilor de radacini ramase.

Transmiterea bacteriei se poate face prin sol infectat, apa ce atinge solul infectat, unelte si masini infectate – utilizate in viticultura.

Bacteria infecteaza plantele de vita de vie prin ranirile produse cu ocazia fasonării materialului de plantat, a taierilor, a lucrarilor (de copcit, etc.), etc.

Ranirea plantelor si inghetul sunt principalii factori ce determina aparitia cancerului la plantele de vita de vie.

Semnele bolii / Simptome / Identificarea si afectarea plantelor:

La plantele infectate bacteria poate fi detectata primavara in seva aparuta cu ocazia taierilor (plansul vitei de vie), chiar daca pe acestea nu aparut inca semne vizibile de cancer sau ariceala.

Exista posibilitatea ca plantele infectate sa nu manifeste simptome vizibile timp de mai multi ani, iar simptomele vizibile apar de obicei atunci cund plantele de vita de vie sunt ranite sau afectate de inghet.

Boala afecteaza radacinile, zona coletului, tulpina, bratele si coardele multianuale ale vitei de vie.

Cancerele se formeaza adesea in zona punctului de altoire (deasupra solului, Vezi fig.) sau pe tulpina (Vezi fig.).  Tumorile formate in zona punctului de altoire (Vezi fig.) pot fi mari (7-8 cm), sferice,  îmbracă zona de jur împrejur. Tumorile formate longitudinal pe tulpina apar sub forma unor protuberante, iar pe zona afectata coaja se exfoliază ușor (Vezi fig.). Tumorile mai mici-spongioase, dezvoltate la inceput pot cada iar in anul urmator apar altele noi.

Vitele de vie afectate de cancerul bacterian sunt adesea debile (datorita prezentei tumorilor seva circula deficitar in planta) iar coardele acestora nu se matureaza suficient (devin sensibile la inghet).

In situatia cand tumorile inconjoara de jur-imprejur tulpina, poate sa apara chiar moartea vitelor intrucat seva nu mai circula.

Masuri de protectie si combatere:

  • Utilizarea de material de plantat certificat (prin analize de laborator) ca fiind liber de boli. Mare atentie – intrucat plantele aparent sanatoase pot fi infectate fara simptome vizibile.
  • Dezinfectarea uneltelor si instrumentelor cu: Virkon S, Hipoclorit de sodiu (Domestos), Formol, etc.;
  • Rotatia culturilor in pepiniere si cultivarea timp de 4 ani a porumbului;
  • Infiintarea unei plantatii de vita de vie la 4 ani de la desfiintarea precedentei, daca aceasta a avut plante infectate cu Agrobacterium vitis;
  • Fertilizarea echilibrata a vitei de vie, evitând excesul de azot (N);
  • Cultivarea de soiuri de vie mai tolerante la Agrobacterium vitis. Soiurile de hibrizii producatori directi (HPD) sunt mai tolerante comparativ cu soiurile de vita de vie nobila  (Vitis vinifera)  care sunt sensibile.

Fig. 1 Cancerul bacterian al vitei de vie (Agrobacterium vitis), atac pe tulpina

Fig. 2 Cancerul bacterian al vitei de vie (Agrobacterium vitis), atac pe tulpina

Fig. 3 Cancerul bacterian al vitei de vie (Agrobacterium vitis), atac pe punctul de altoire

Fig. 4 Cancerul bacterian al vitei de vie (Agrobacterium vitis), atac pe punctul de altoire

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cancerul vitei de vie (Agrobacterium vitis): prevenire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii