aug. 22 2015
Cercosporioza sfeclei: identificare, prevenire si combatere
Denumire populara: Cercosporioza sfeclei
Denumire stiintifica: Cercospora beticola
Denumire populara in engleza: leaf spot of beet, leaf spot of spinach
Cercosporioza sfeclei este una dintre cele mai grave boli foliare la culturile de sfecla. Aceasta poate compromite total masa foliara, afectand cantitativ si calitativ productia, inregistrandu-se pierderi de peste 40-50 %.
Plante atacate/gazda: sfecla de frunze si petiol, sfecla rosie, sfecla de zahar
Cauza bolii:
Boala este provocata de ciuperca Cercospora beticola. Ciuperca dezvolta pe frunze conidiofori grupati in stomate, fara ramificatii, de culoare maro. Conidiile se afla in varful conidioforilor sunt solitare, hialine (au transparenta sticlei), lungi, filiforme, drepte, cu numeroase septe transversale (4-25 septe), de 80-350 x 2-6 µm (mai late la baza si ascutite spre varf), Vezi fig.
Biologia & Ecologia bolii (factori de mediu favorizanti):
Aparitia bolii este favorizata de: prezenta apei pe frunze (precipitatii, irigare prin aspersie, roua); temperaturi de 18-32°C si optime de 24-27°C; umiditatea relativa a aerului de peste 90%. Sporii in conditii optime (umiditate si temperaturi) pot germina in 6 ore si vor infecta plantele doar prin stomate. Primele semne vor aparea in conditii optime in aproximativ 7-10 zile de la infectie.
Agentul patogen este raspandit cu usurinta cu ajutorul: vantului, apei din precipitatii & irigatii prin aspersie.
Transmiterea agentului patogen de la un an la altul se face prin intermediul semintelor infectate, resturilor de plante infectate (sporii de rezistenta „pseudo-scleroti” raman viabili in sol peste 2 ani) si buruieni: spanac salbatic (Chenopodium album), loboda (Atriplex patula.), etc.
Semnele atacului (Identificare / Simptome) si Afectarea plantelor de catre Cercosporioza sfeclei:
Boala debuteaza pe frunze (Vezi fig), apar numeroase pete circulare de 0.2-0.3 mm diametru. In centru petele sunt maro-inchis sau alb-murdar iar marginea este purpurie. Cand boala avanseaza acestea se maresc (0.4-0.5 cm), devin ovale si se unesc (Vezi fig.). Frunzele afectate se ofilesc si usuca rapid (Vezi fig).
Masuri de Prevenire si Combatere a Cercosporiozei sfeclei:
Rotatia culturilor la peste 3 ani;
Seminte libere de agenti patogeni;
Cultivarea de soiuri si hibrizi cu toleranta la ciuperca;
Aratura adanca imediat dupa recoltarea culturii;
Adunam si distrugem resturile dupa recoltare;
Combaterea buruienilor, intrucat unele pot fi plante gazda;
Monitorizarea plantelor din cultura si aplicarea de tratamente cu fungicide la nevoie; etc.
Fungicide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea cercosporiozei:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Fungicide BIO:
♦ Serenade ASO (14.1 g/L Bacillus subtilis tulpina QST 713); etc.
II Fungicide:
♦ Score 250 (250 g/l difenoconazol).
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cercosporioza sfeclei: identificare, prevenire si combatere