apr. 07 2024

Combaterea Alternariozei la Tomate – prin mijloace moderne

Alternarioza tomatelor sau Patarea bruna a frunzelor de tomate este intalnita frecvent in culturile de tomate, boala este cauzata de atacul ciupercii microscopice  Alternaria solani.

Alternarioza la rosii poate sa afecteze frunzele, tulpinile sau fructele de tomate, atacul poate compromite recolta pana la 40-50 %.

Alternarioza tomatelor se dezvolta intr-un interval larg de temperaturi 6-34°C, la o temperatura optima de 25-30°C, fiind condiționată de prezenta picaturilor de apa (roua, ploaie, irigare prin aspersie) pe frunze, fructe, tulpni si de o umiditate relativa a aerului ridicata. In condiții optime, sporii germineaza in cateva ore, iar pentru sporulare sunt necesare 7 zile.

Patarea bruna a frunzelor de tomate / Alternarioza tomatelor ataca plantele inca din faza de rasad (boala de rasad), apoi pe frunze si pe fructe. Atacul pe frunze incepe de la cele bazale, pe care se pot observa pete de culoare cenusie cu diametrul de pana la 1,2 cm. Atacul pe fructele de tomate se manifesta sub forma de pete ce prezinta inele concentrice (de culoare maro-inchis pana la negru), usor scufundate, acestea evolueaza si afecteaza intregul fruct.

Fungicide utilizate in combaterea alternariozei la tomate:

 Cuproxat Flowable (190 g/l cupru din sulfat de cupru tribazic) – este un fungicid de contact cu efect multilateral în combaterea alternariozei la tomate. În legumicultură – se aplică preventiv. Aplicat la răsaduri are și rol de dezinfecție a solului.

Mod de utilizare:  Doza: 3- 4 l/ha în funcție de nivelul infecției și la avertizare. Timp de pauza – 3 zile pentru consum si 10 zile pentru industrializare.

 

 

 Curenox 50 (500 g/kg cupru (din oxiclorură de cupru))fungicid de contact cu acțiune bactericidă și fungică. Curenox 50 este un fungicid de contact cu acțiune preventivă și curativă, având un spectru larg de acțiune. Cuprul previne germinarea sporilor și protejează planta împotriva noilor infectări prin formarea unui strat protector. Curenox 50 este recomandat să fi e utilizat ca tratament aplicat înainte sau imediat ce a debutat boala. Tratamentul trebuie să se facă preventiv, înainte de apariția primului atac al bolii. Se aplică atunci când condițiile climatice sunt favorabile dezvoltarii bolii și se continuă cu aplicări la un interval de minimum 7 zile, în funcție de cultură și de gradul de atac, dar întotdeauna după perioade cu precipitații. Pentru evitarea apariției de forme rezistente recomandam sa se alterneze tratamentele cu produse sistemice, si nu mai mult de doua aplicări consecutive. Se aplică de la stadiul de 5 frunze adevărate pe tulpina principală, până la coacerea deplină (BBCH 15-89). Numărul maxim de tratamente pe an – 6 tratamente.

Mod de utilizare: Doza: 1,5 – 2,0 kg/ha.

 

 

 Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol) – Fungicid foliar preventiv şi curativ, cu spectru larg de acţiune împotriva agenţilor patogeni, fiind recomandat să se utilizeze la culturile legumicole. Stadiul de utilizare – apariţia celei de-a 6-a frunze până când 70% din fructe s-au maturat. Perioada de aplicare BBCH 16-87.

Mod de utilizare:  Doza recomandată – 1 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 3. Intervalul minim dintre tratamente este de 7-10 zile. Timp de pauză până la recoltare – 7 zile.

 

 

 Amistar/Ortiva  (250 g/l azoxistrobin) – este un fungicid preventiv, cu spectru larg de combatere a bolilor la legume. Produsul prezintă mişcare sistemică locală în plantă (penetrantă sau translaminară), distribuindu-se uniform în frunzele tratate. La suprafaţa frunzelor tratate se formează un rezervor de substanţă activă care îşi reia activitatea în condiţii de umiditate.

Amistar prezintă un efect vitalizant asupra plantelor – “green effect” – ce previne îmbătrânirea frunzelor. “Green effect”-ul duce la sporuri de producţie şi la o calitate superioară a fructelor. Amistar acţionează preventiv, prin inhibarea respiraţiei celulare a ciupercii. Pătrunde sistemic local (translaminar) în frunze şi se mişcă de la faţa superioară la cea inferioară a frunzei. Se distribuie uniform prin vasele lemnoase în interiorul frunzei. Perioada de aplicare la tomate – de la aparitia primei inflorescente pana cand 80% din fructe s-au maturat, cu respectarea timpului de pauza pana la recoltare.

Mod de utilizare:  Doza: 0,75-1 l/ha (in functie de gradul de infectie). Nr. maxim de tratamente – 3. Intervalul minim dintre tratamente este de 7 zile. Timp de pauză până la recoltare – 3 zile.

 

 

 Tazer 250 SC  (250 g/l azoxistrobin) –  este un fungicid sistemic cu acțiune preventivă, curativă și eradicativă asupra agenților patogeni din agricultură și horticultură.

Tomate (cultură în spații protejate): Tratamentele se aplică începând cu momentul în care înflorescența începe să se dezvolte și până când 80 % dintre fructe au ajuns să aibă culoarea tipică (BBCH 51-88). Se vor aplica maxim 3 tratamente cu Tazer, pe cultură, într-un sezon de creștere, la un interval de 8-12 zile între tratamente, alternând fungide cu un mecanism diferit de acțiune. Cantitatea de soluție recomandată a se utiliza la un hectar este cuprinsă între 600 – 1200 litri, astfel: se vor utiliza 60 litri de soluție/1000 mp pentru tomatele care au până la 50 cm înălțime, 90 l soluție/1000 mp când tomatele au înălțimea cuprinsă între 50 -125 cm și 120 l soluție/1000 mp când plantele de tomate au peste 125 cm înălțime.

Mod de utilizare:  Doza: 0,05-0,08% (50-80 ml/100 l apă).  Nr. maxim de tratamente – 3.

 

 

 Score 250 (250 g/l difenoconazol) – este un fungicid sistemic cu preluare rapidă în plantă. Substanța activă acţionează împotriva ciupercilor în momentul penetrării în plantă (germinării sporilor ciupercii) şi în perioada de formare a haustorilor. Score opreşte dezvoltarea ciupercilor patogene prin interferarea în procesul de biosinteză a sterolilor (ergosterol) din membranele celulare. Produsul este transportat sistemic, acropetal, ascendent prin vasele lemnoase în toate părţile verzi ale plantei. Pe frunze este distribuit translaminar pe ambele feţe, asigurând astfel, o protecţie uniformă foarte bună împotriva bolilor. Deşi modul de acţiune permite utilizarea preventivă şi curativă, se recomandă aplicarea produsului preventiv pentru a evita infestarea ireversibilă a culturii. Primul tratamet se efectueaza la aparitia primelor simptome ale bolii, cu repetare la 7-10 zile. Perioada de aplicare – BBCH 20-87. Nu se recomanda amestecurile cu produse pe baza de cupru.

Mod de utilizare:  Doza recomandată – 0,5 l/ha (0.05%). Nr. maxim de aplicări – 2. Intervalul minim dintre tratamente este de 7 zile. Timp de pauză până la recoltare – 7 zile.

 

   Orius 25 EW (tebuconazol)fungicid cu acțiune sistemică pentru combaterea bolilor la tomate. Fungicidul acționează prin inhibare pe două căi a biosintezei ergosterolului în pereții celulari ai organismelor țintă. Odată absorbit în tesuturi (în maxim 2 ore de la aplicare), produsul se translocă acropetal și are o remanență îndelungată de 3-4 săptămâni. Datorită proprietăților sale, produsul are acțiune preventivă, dar și curativă și eradicantă. La tomate se vor aplica tratamente cu mijloace terestre de pulverizare, cu volum normal de soluție, ținând cont de gradul de dezvoltare al frunzișului plantelor de cultură. Momentul optim este la apariția primelor simptome de infecție incipientă sau preventiv, când vremea este caldă și cu umiditate relativă a aerului ridicată. 

Mod de utilizare:  Doza recomandată – 0,05% (0,5 l/ha în 1000 l apă). Timp de pauză până la recoltare – 3 zile.

 

 

 Carial Star (250 g/l mandipropamid + 250 g/l difenoconazol)este un fungicid ideal pentru producătorii de tomate, el putând fi utilizat împotriva bolilor cauzate de un spectru larg de ciuperci din clasele oomycete, ascomycete şi deuteromycetes. Carial Star combină excelent activitatea lui mandipropamid pentru controlul manei cu cea a difenoconazolului pentru a controla şi alternarioza. Carial Star se aplică preventiv, la avertizare, din martie pȃnă ȋn octombrie de la apariţia primului lăstar terţiar şi până la coacere deplină. 

Mod de utilizare:  Doza recomandată: 0.6 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 3. Intervalul minim dintre tratamente este de 7-10 zile. Timp de pauză până la recoltare – 3 zile.

 

 

 Taegro (Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24) – este un produs bazat pe microorganisme, conține Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24 (1×1013 UFC/kg (echivalentul a 130 g/kg), bacterii care apar în mod natural în mediu și care nu sunt modificate genetic. Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24 combină mai multe mecanisme de acțiune: concurență, antibioză (inhibarea ȋnmulțirii microorganismelor dăunătoare) și inducerea rezistenței plantei. Stadiul de utilizare – Ȋntre stadiile BBCH 10 și BBCH 89.

Mod de utilizare:  Doza recomandată – 0,37 kg/ha. Nr. maxim de aplicări – Sere- 12 ori pe ciclu de creștere. Intervalul dintre aplicări: 3 zile. Timp de pauză până la recoltare: 1 zi.

 

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare).

Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

Alternarioza tomatelor (Alternaria solani)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea Alternariozei la Tomate – prin mijloace moderne

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii