apr. 17 2024
Combaterea fainarii la tomate cu tehnologii moderne
Fainarea la tomate este cauzata de ciuperca microscopica Leveillula taurica. Fainarea tomatelor este frecvent intalnita in sere si solarii, dar si la plantele cultivate in camp.
Boala apare in cand temperaturile variaza intre 22-30 ºC si umiditatea relativa din aer este de 85-95% timp de 17-25 ore. Conidiile ciupercii pot fi raspandite de: vant, lucratori si insecte (tripsi, afide, musculita alba, etc.).
Primele semne ale bolii pot fi observate la 7 zile de la inoculare (din momentul in care sporii ciupercii au ajuns pe frunza).
Fainarea rosiilor endofita se poate observa pe partea superioara a frunzelor, sub forma de pete de culoare galben-aurie, de forma poligonala, ce prezinta un puf alb pe partea inferioara a frunzelor.
Fainarea rosiilor epifita apare ca un puf alb mai ales pe partea superioara a frunzelor, pe codita si tulpini.
Frunzele atacate de ciuperca se ingalbenesc, rasucesc, necrozeaza, iar in final cad.
FUNGICIDE UTILIZATE LA COMBATEREA FAINARII TOMATELOR:
I. Fungicide cu aplicare la sol
♦ Velum Prime 400 SC (400 g/l fluopiram) – Produs cu acțiune nematocidă și fungicidă, cu eficacitate excelentă atât asupra nematozilor cât și asupra făinării, în culturile de solanacee și cucurbitacee. Velum Prime 400 SC este un un produs sistemic ce conține substanța activă fluopiram. Velum Prime are o excelentă eficacitate atât asupra nematozilor (Meloidogyne spp.), cât și asupra făinării solanaceelor (Leveillula taurica) și curcubitaceelor (Sphaerotheca fuliginea).
Un prim tratament se recomandă a se efectua cu 1-3 zile înainte de plantarea răsadului, urmat de al doilea tratament la 15-30 de zile după finalizarea transplantării. Velum Prime 400 SC trebuie aplicat pe un teren udat anterior, pentru a favoriza activarea și preluarea produsului în plante. Doza și momentul de aplicare sunt alese în funcție de gradul de infestare, starea de sănătate și mărimea plantelor. Timp de pauză: nu se aplică. Volumul de soluție: 2000-6000 l/ha. Se vor efectua 2 tratamente pe ciclu de producție și pe an, la un interval de 15-30 zile între tratamente, la doza de 625 ml/ha la fiecare tratament. Cantitatea de produs ce poate fi utilizată este de 1250 ml/ha/an. Produsul se aplică prin sistemul de irigare (picurare), după ce solul a fost udat în prealabil cu o cantitate minimă de 1-2 l/m². Acest proces va determina activarea produsului și va ajuta la preluarea lui de către plantă. În cazul în care se aplică produsul înainte de transplantarea răsadurilor, se recomandă udarea solului cu 7 zile înainte de aplicare.
II. Fungicide cu aplicare foliara
♦ Sonata (14.35 g/l Bacillus pumilus tulpina QST 2808); – este un fungicid biologic pentru combaterea bolilor la legume din spaţii protejate. Produsul poate fi tilizat în producția ecologică. Bacillus pumilus previne germinarea sporilor de fungi pe plante prin crearea unei bariere fizice între spori și suprafața frunzei. Ulterior, bacteriile colonizează apoi sporii fungilor. Un zahăr aminat prezent în fermentare inhibă sinteza peretului celular în fungi și bacterii, ceea ce duce la distrugerea integrității celulei și la moartea celulei patogene. Mai mult decât atât, celulele bacteriilor concurează eficient pentru spațiu și nutrienți cu patogenii plantelor, în special unde nutrienții sunt rari, cum este cazul suprafaței frunzelor. De asemenea, Bacillus pumilus tupina QST 2808 poate induce o rezistență sistemică dobândită, plantele devenind mai rezistente la o varietate de patogeni.
Mod de utilizare: Doza 5 – 10 l/ha, la aplicare foliară, pentru combaterea făinării (Leveillula taurica, Oidium neolycopersici). Se realizează maxim 6 tratamente pe sezon, la un interval între aplicări de minim 5 zile, de la apariţia primei frunze adevărate deschise complet pe lăstarul principal (BBCH 11) până la coacerea deplină (BBCH 89). Volumul de soluţie: 200 – 1500 l/ha.
♦ Taegro (Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24); – Fungicid destinat inhibării bolilor fungice la cucurbitaceae, solanaceae, salată, căpșuni și viță de vie, atât în sere, cât și în aer liber. Taegro® este un produs bazat pe microorganisme, conține Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24 (1×1013 UFC/kg (echivalentul a 130 g/kg), bacterii care apar în mod natural în mediu și care nu sunt modificate genetic. Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24 combină mai multe mecanisme de acțiune: concurență, antibioză (inhibarea ȋnmulțirii microorganismelor dăunătoare) și inducerea rezistenței plantei. Stadiul de utilizare – intre stadiile BBCH 10 și BBCH 89.
Mod de uilizare: Doza recomandată – 0,37 kg/ha. Nr. maxim de aplicări: Sere- 12 ori pe ciclu de creștere. Intervalul dintre aplicări: 3 zile. Timp de pauză până la recoltare – 1 zi.
♦ Cidely Top (125 g/l difenoconazol + 15 g/l ciflufenamid) –este un fungicid cu spectru larg în combaterea bolilor foliare la familiile de Solanaceae, Cucurbitaceae și arbuști fructiferi, având un control excelent împotriva făinării și pătărilor de frunză. Cidely Top este un fungicid foliar translaminar cu acțiune preventivă ȋmpotriva făinării și bolilor foliare la legume și căpșun. Conține două substanțe active cu acțiune complementară: difenoconazol și ciflufenamid. Perioada de utilizare – de la 10 frunze formate pana la parga (BBCH20-89).
Mod de utilizare: Doza recomandată – 1 l/ha. Nr. maxim de aplicări 2. Intervalul minim dintre tratamente este de 10 zile. Timp de pauză până la recoltare – 3 zile.
♦ Amistar / Ortiva (250 g/l azoxistrobin) – Amistar este un fungicid preventiv, cu spectru larg de combatere a bolilor la legume. Produsul prezintă mişcare sistemică locală în plantă (penetrantă sau translaminară), distribuindu-se uniform în frunzele tratate. La suprafaţa frunzelor tratate se formează un rezervor de substanţă activă care îşi reia activitatea în condiţii de umiditate.
Amistar prezintă un efect vitalizant asupra plantelor – “green effect” – ce previne îmbătrânirea frunzelor. “Green effect”-ul duce la sporuri de producţie şi la o calitate superioară a fructelor. Perioada de aplicare – de la aparitia primei inflorescente pana cand 80% din fructe s-au maturat, cu respectarea timpului de pauza pana la recoltare.
Mod de utilizare: Doza 0,75-1 l/ha (in funcie de gradul de infectie). Numarul maxim de tratamente: 3. Intervalul minim intre tratamente: – 7 zile. Timp de pauza pana la recoltare – 3 zile.
♦ Tazer 250 SC (250 g/l azoxistrobin) – Fungicid sistemic din grupa strobilurinelor, omologat la un număr mare de culture. Tazer este un fungicid sistemic cu acțiune preventivă, curativă și eradicativă asupra agenților patogeni din agricultură și horticultură.
La tomate (cultură în spații protejate):
Tratamentele se aplică începând cu momentul în care înflorescența începe să se dezvolte și până când 80 % dintre fructe au ajuns să aibă culoarea tipică (BBCH 51-88).
Se vor aplica maxim 3 tratamente cu Tazer, pe cultură, într-un sezon de creștere, la un interval de 8-12 zile între tratamente, alternând fungide cu un mecanism diferit de acțiune.
Cantitatea de soluție recomandată a se utiliza la un hectar este cuprinsă între 600 – 1200 litri, astfel: se vor utiliza 60 litri de soluție/1000 mp pentru tomatele care au până la 50 cm înălțime, 90 l soluție/1000 mp când tomatele au înălțimea cuprinsă între 50 -125 cm și 120 l soluție/1000 mp când plantele de tomate au peste 125 cm înălțime.
Mod de utilizare: Doza reomandata: 0,05-0,08% (50-80 ml/100 l apă).
♦ Legado (azoxistrobin 250 g/l) – Legado este un fungicid sistemic transportat prin floem și xilem, dar și translaminar, cu acțiune protectivă, curativă și de eradicare. Legado Inhibă germinarea sporilor și stopează dezvoltarea miceliului, având și acțiune antisporulantă. Se aplică de la prima inflorescență vizibilă, până la coacere deplină (BBCH 51-89).
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,8 l/ha.
♦ Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol) – este un fungicid foliar preventiv şi curativ, cu spectru larg de acţiune împotriva agenţilor patogeni, fiind recomandat să se utilizeze la culturile legumicole. Ortiva Top conţine două ingrediente active (azoxistrobin şi difenoconazol) cu activitate de contact şi sistemică locală şi translaminară. Stadiul de utilizare – de la apariţia celei de-a 6-a frunze până când 70% din fructe s-au maturat.
Mod de utilizare: Doza recomandată – 1 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 3. Intervalul minim dintre tratamente este de 7-10 zile. Timp de pauză până la recoltare – 3 zile.
♦ Thiovit Jet (sulf 80%) – este un fungicid de contact cu acţiune multiplă în combaterea făinării şi cu efect secundar împotriva acarienilor. Acţionează asupra patogenilor prin întreruperea procesului de formare a noilor celule. Produsul prezintă o formulare avansată, microgranule dispersabile în apă, ce asigură o bună omogenizare a soluţiei, pregătirea rapidă a acesteia, nu înfundă duzele şi produce mai puţin praf. Formularea Thiovit Jet vă permite să obţineţi întreaga eficacitate, persistenţă şi siguranţă în utilizare pe care vi le poate oferi sulful. Produsul reprezintă un instrument important în strategia de prevenire a formelor rezistente. Stadiul de utilizare – se aplică la apariţia primelor simptome sau la avertizare.
Mod de utilizare: Doza recomandată – 5 kg/ha. Nr. maxim de aplicări – 3. Intervalul minim dintre tratamente este de 7-14 zile. Perioada de aplicare BBCH 13-87. Timp de pauză până la recoltare – 1 zi.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid – conform recomandarilor de pe eticheta”
Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare).
Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Combaterea fainarii la tomate cu tehnologii moderne