apr. 05 2024

Combaterea fainarii la vita de vie cu tehnologii moderne

Fainarea la vita de vie este cauzata de ciuperca Uncinula necator.  Fainarea la vita de vie este o boala foarte pagubitoare, care ataca toate organele verzi, mai ales circhinii si boabele de struguri.

Fainarea la vita de vie apare primavara si se manifesta pana toamna, atacand frunzele, lastarii, carceii sau ciorchinii. Atacul de fainare la vita de vie se observa usor, datorita aspectului prafos, alb-cenusiu, prezent pe organele plantei. Frunzele si lastarii tineri atacati de fainare se rasucesc si se deformeaza. Atacul pe ciorchini este cu cele mai puternice efecte negative, de-a lungul timpului s-au inregistrat ani in care pagubele au fost si de 40 – 100 % din producție/recolta.

 

Fungicide  utilizate la combaterea fainarii vitei de vie:

♦  Thiovit Jet (sulf 80%) este un fungicid de contact cu acțiune multiplă în combaterea făinării. Acţionează asupra patogenilor prin întreruperea procesului de formare a noilor celule. Tratamentele se aplica preventiv sau la avertizare. Tratamente curative, 3 aplicari la interval de 7-1 zile, imediat ce au fost observate primele simptome de fainare. Produsul s poate aplica in intervalul de la umflarea mugurilor si pana la apritia  celei de a 6 a frunza (BBCH 01-16).

Mod de utilizare: Doza 3kg/ha. Timp de pauza pana la recoltare: 28 zile.

 

 

♦  Karathane Gold 350 EC (350 g/l meptildinocap)  – este un fungicid de contact, cu mod de acțiune unic, destinat prevenirii și combaterii fainării la vița de vie. Karathane Gold 350 EC  acționează rapid asupra miceliului ciupercii și are o persistență lungă de 10-12 zile, putând fi utilizat în tratamente preventive, curative și eradicative. La vița de vie, se recomandă în scop preventiv tratamente începând din faza de dezmugurire (2-3 frunze) la interval de 10 zile.
În scop curativ/eradicativ se recomandă tratamente la interval de 5 zile.

Mod de utilizare: Doza 0,5 l/ha. Timp de pauza pana la recoltare: minimum 21 zile.

 

 

♦  Luna  Max 275 SE (fluopiram 75 g/L+spiroxamină 200 g/L) – este un fungicid pentru combaterea făinării la vița de vie. Se aplică preventiv, la avertizare sau când sunt condiții favorabile pentru dezvoltarea patogenului, în număr de 2 tratamente pe sezon, la un interval de 10-12 zile. Perioada de aplicare: de la inflorescențe clar vizibile (BBCH 53) până la începutul coacerii (BBCH 73).

Mod de utilizare: Doza 1 l/ha Timp de pauză pana la recoltare: 14 zile.

 

 

♦  Prosper 300 CS (300 g/l spiroxamină) –  este un fungicid cu acțiune sistemică utilizat pentru combaterea făinării la vița de vie.  Spiroxamina accelerează penetrarea și rezistența la spălare. Asupra ciupercilor patogene are o acțiune preventivă, curativă și uneori eradicativă asigurând protecția pe o lungă perioadă de timp. Se va utiliza la avertizare sau la apariția primelor simptome de boală. Se aplică 1 până la max. 2 tratamente pe sezon începand de la BBCH 53 (inflorescențe vizibile) până la BBCH 85 (înmuierea boabelor). Intervalul minim între tratamentele succesive este de 10 zile. Perioada de protecție a culturii diferă în funcție de condițiile locale și de viteza de creștere a plantelor.

Mod de utilizare: Doza 1 l/ha.  Timpul de pauză înaintea recoltării este de 35 zile.

 

 

♦  Cyflamid  (cyflufenamid 5%) –   este un fungicid de exceptie cu o excelenta actiune preventiva si curativa, plus o eficienta foarte buna in combaterea fainarilor. Are o foarte bună translocare translaminară în frunze și acționează și prin vaporii formați la nivelul foliajului. Prezintă o excelentă acţiune preventivă şi curativă. La vița-de-vie, recomandăm să se facă tratamente de prevenție începând din momentul în care inflorescențele sunt clar vizibile până la compactarea ciorchinelui (BBCH 53-73).

Mod de utilizare: Doza 0,3 l/ha.

 

 

♦  Dynali (60 g/l difenoconazol + 30 g/l ciflufenamid) – Fungicid de ultimă generaţie adresat culturii de viţă de vie, pe bază de două substanţe active. Oferă protecţie performantă şi consistenţă împotriva făinării, datorită combinării modului unic de acţiune – atât preventiv, cât şi cu activitate curativă. Produsul prezintă profil unic complet de mişcare în plantă: activitate translaminară, sistemie în frunză şi efect de vapori. Dynali are o formulare nouă şi inovatoare, bazată pe produse naturale, fiind astfel prietenos cu mediul înconjurător, utilizator şi entomofauna utilă. Se aplică preventiv, la avertizare, în intervalul 3 frunze şi până la recoltat.

Mod de utilizare: Doza recomandată – 0,65 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 2. Intervalul minim dintre tratamente  10-12 zile. Timp de pauză până la recoltare – 21 zile

 

 

♦  Folicur Solo 250 EW (tebuconazol 250 g/l) – este un fungicid cu spectru larg de acțiune, fiind absorbit rapid în plantă și translocat sistemic. El inhibă dezvoltarea patogenilor, cu efect preventiv, curativ și uneori eradicativ. Se recomandă a se utiliza pentru cel mult 3 tratamente efectuate atât înainte, cât și după înflorit (primul la faza 3 frunzulițe nepliate, iar celelalte în intervalul inflorescențe clar vizibile până la începutul colorării boabelor).

Mod de utilizare:  Doza recomandată – 0,4 l/ha. Timp de pauză până la recoltare: 35 zile

 

 

♦  Mystic Top (250 g/l tebuconazol)este un fungicid sistemic cu spectru larg de acţiune, în special asupra agenţilor patogeni care provoacă făinari la cultura de vita de vie. Mystic Top are acțiune preventivă, curativă și uneori de eradicare, care se manifestă asupra patogenilor prin inhibarea sintezei ergosterolului, un component al membranelor celulare ale organismelor țintă.

Utilizat în tratamente foliare, produsul este rapid absorbit de plantă și circulă ascendent prin sistemul circulator, protejând frunzele și creșterile noi. Fungicidul Mystic Top se aplică prin stropiri în timpul vegetației, la avertizare, sau la apariția primelor simptome de boală. Tratamentele se pot repeta la un interval minim de 14 zile.

Mod de utilizare:  Doza recomandată – 0,4 l/ha. Timp de pauză până la recoltare: 14 zile.

 

 

♦  King 250 (tebuconazol) – este un fungicid sistemic din grupa triazolilor cu spectru larg de combatere.  In functie de situatie se poate aplica preventiv sau curativ. Preventiv se aplica la avertizare, atunci cand conditiile de cultura si ale mediului inconjurator sunt favorabile aparitiei infectiei. Cand primele simptome ale infectiei pe plante sunt deja aparute, King 250 EW se va aplica curativ. Datorita efectului sistemic de patrundere si distribuire rapida in planta, evolutia bolii poate fi stopata iar urmatoarele cresteri vegetative vor fi sanatoase. La vita de vie se aplica de 1-2 ori pentru combaterea fainarii, atat inainte cat si dupa inflorit. Se poate aplica in amestec cu fungicide pentru combaterea manei si a putregaiului cenusiu , cu exceptia celor puternic alcaline.

Mod de utilizare:   Doza recomandată – 0,4 l/ha.

 

 

♦  Orius 25 EW ( tebuconazol)este un fungicid sistemic din grupa triazolilor, cu un conținut de 250 g/l tebuconazol. Are un spectru larg și eficiență ridicată împotriva a numeroase boli fungice. Pentru a preveni instalarea rezistenței patogenilor, se va evita aplicarea a mai mult de două tratamente cu Orius 25 EW la aceeași cultură și pe aceeași suprafață într-un sezon.

Mod de utilizare:  Doza recomandată – 0,4 l/ha. Timp de pauza pana la recoltare – 14 zile.

 

 

♦  Topas (100 g/l penconazol)Cel mai utilizat fungicid sistemic la nivel mondial, pentru combaterea făinării la un număr mare de culturi. Pe lângă acțiunea preventivă și curativă, Topas acționeaza și prin vapori, protejând și zonele neatinse de produs. Topas este un fungicid sistemic local, translaminar în frunze, care combate diferitele specii de făinare. Produsul este absorbit rapid de către toate părţile verzi active ale plantelor, cu precădere de frunzele atinse de soluţia de tratat. Topas prezintă şi acţiune prin vapori care oferă protecţie şi părţilor plantei care nu au fost tratate direct, dar care se află în vecinătate apropiată cu părţile tratate. Produsul prezintă rezistenţă bună la ploaie şi nu este spălat de ploile care survin la 3-4 ore de la aplicarea produsului.

Tratamentele se vor efectua în conformitate cu avertizările locale. Primul tratament cu Topas se recomandă a se aplica preventiv înainte de dezvoltarea bolii. Dacă au apărut primele simptome de făinare se aplică 2-3 tratamente consecutive la un interval de 5-7 zile. Aceste 2-3 tratamente consecutive au rolul de a încetini extinderea bolii şi de a bloca dezvoltarea acesteia. În condiţii normale se aplică preventiv 2-3 tratamente cu TOPAS 100 EC la 8-14 zile, în funcţie de condiţiile climatice şi evoluţia bolii. Numărul maxim de tratamente cu Topas este de 3 pe sezon. Pentru o bună eficacitate în caz de presiune ridicată, la nivelul ciorchinilor este necesară o operaţie de desfrunzire a viţei de vie.

Mod de utilizare:  Doza recomandată – 0,3 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 3. Intervalul minim dintre tratamente este de 8 zile. Timp de pauză până la recoltare – 28 zile.

 

 

♦  Talendo (20% proquinazid) – este un fungicid specializat în combaterea făinării la vița de vie. Are o acţiune trivalentă – de contact, sistemică locală și prin vaporizare. Efectul unic de tensiune gazoasă (faza de vapori) îi mărește raza de acţiune cu până la 10 cm de la locul aplicării și permite penetrarea în locuri greu accesibile (ex: ciorchine închis). Rezistent la spălare – ploaia căzută la 3 ore după tratament nu diminuează eficacitatea produsului. Nu are efecte adverse asupra fermentaţiei și calităţii vinului sau a sucului de struguri. Ideală este aplicarea preventivă sau la primele semne ale bolii, înainte ca infecția să se extindă la nivelul creșterilor noi. Poate fi aplicat începând din faza de 3 frunze etalate până la sfârșitul vegetației.

Intervalul între tratamente: 10-21 zile în funcție de presiunea de infecție în cazul aplicării strict preventive perioada efectivă poate dura 21 zile în funcţie de presiunea de infecţie și sensibilitatea soiului; la presiune mare de infecţie, intervalul între stropiri este de 14 zile. În condiţii extreme, intervalul se poate reduce până la 10 zile.

Mod de utilizare:  Numărul maxim de tratamente pe an:  4. Doza recomandata – 225 ml/ha.

 

 

♦  Talendo Extra (160 g/l proquinazid + 80 g/l tetraconazole) – Combate făinarea prin cele patru moduri diferite de acțiune: sistemic, translaminar, contact și efect gazos.

Talendo® Extra are o flexibilitate mare de aplicare, putând fi aplicat atât preventiv, cât și curativ. Pentru struguri de vin, tratamentele se pot aplica în fazele de pre și post înflorire, la un interval de 12-14 zile între tratamente, în funcție de presiunea bolii și dezvoltarea culturii. La strugurii de masă și soiurile sensibile de struguri de vin, intervalul de aplicare între tratamente poate fi redus până la 10 zile. Datorită eficacității și selectivității sale, Talendo® Extra se poate utiliza și de la stadiul inflorescențelor dezvoltate până la stadiul de închidere a ciorchinilor.

Mod de utilizare:  Doza recomandata – 0,08-0,2  l/ha  pana la inceputul infloritului; 0,13-0,3  l/ha pana la compactare; 0,2-0,4  l/ha  dupa compactare. Timp de pauză până la recoltare – 30 zile.

 

 

♦  Flint Max 75 WG (trifloxistrobin 250 g/kg + tebuconazol 500 g/kg) – este un fungicid cu acțiune sistemică și mesostemică pentru combaterea făinării la vița de vie. Se recomandă aplicarea în 1-3 tratamente preventive, începând cu fenofaza de inflorescențe clar vizibile și până la începutul colorării boabelor, în alternanță cu produse din grupe chimice diferite. Aceste aplicări conduc la un bun control al făinării și putregaiului negru. Perioada de protecție este de 10 – 14 zile în funcție de condițiile climatice și presiunea de infecție.

Mod de utilizare: Doza 0,16 kg/ha.   Timp de pauză: 14 zile

 

 

♦   Universalis 593 SC (93.5 g/l azoxistrobin + 500 g/l folpet)Fungicid polivalent cu spectru larg de combatere a principalelor boli ale viţei de vie: mană, făinare și putregai cenușiu – efect secundar. Are efect vitalizant asupra plantei, prin formarea unui sistem foliar viguros, butuc sănătos şi curat de boli. Universalis nu influenţează procesul de fermentaţie şi caracteristicile organoleptice ale vinului. Universalis are acţiune sistemică locală (translaminară în frunze) şi de contact. Universalis interferează în ciclul de viaţă al agenţilor patogeni, în principal în timpul germinaţiei sporilor, prin inhibarea mobilităţii şi germinaţiei zoosporilor (reduce riscul infecţiilor secundare). Se aplică preventiv, după înflorit. Perioada de aplicare (BBCH) BBCH 13-81.

Mod de utilizare:  Doza recomandată – 2 l/ha. Nr. maxim de aplicări 3. Intervalul minim dintre tratamente este de 10 zile. Timp de pauză până la recoltare – 28 zile.

 

 

♦  Taegro (Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24) – Fungicid destinat inhibării bolilor fungice la viță de vie. Taegro® este un produs bazat pe microorganisme, conține Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24 (1×1013 UFC/kg (echivalentul a 130 g/kg), bacterii care apar în mod natural în mediu și care nu sunt modificate genetic. Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24 combină mai multe mecanisme de acțiune: concurență, antibioză (inhibarea ȋnmulțirii microorganismelor dăunătoare) și inducerea rezistenței plantei. Perioada de aplicare intre stadiile BBCH 10 și BBCH 89.

Mod de utilizare:  Doza recomandată – 0,37 kg/ha. Nr. maxim de aplicări: Câmp – 10 ori pe ciclu de cultură. Intervalul dintre aplicări: 7 zile. Timp de pauză până la recoltare – 3 zile.

 

Atentie !!!  Verificati atent daca fungicidul aplicat de dumneavoastra nu afecteaza fermentatia vinului si daca vinul obtinut din strugurii tratati cu anumite fungicide poate fi exportat. Verificati cu atentie pe eticheta timpul de pauza pana la recoltare.

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fainarea la vita de vie (Uncinula necator)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea fainarii la vita de vie cu tehnologii moderne

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii