apr. 12 2024

Combaterea Fuzariozei la Vinete prin mijloace moderne

Fuzarioza la vinete / Ofilirea  micotica / Fuzarioza – este o boala de sol cauzata de catre ciuperca Fusarium oxysporum f. sp. Melongenae, aceasta fiind intalnita  la culturile de vinete din campgradina si mai ales la cele din spatii protejate (sere, solarii).

Fuzarioza la vinete este o boala grava care afecteaza  plantele de vinete inca din faza de crestere si continua in cea de fructificare.

Semnele bolii pe plantele de vinete apar mai intai ca o usoara ingalbenire a frunzelor si ofilirea celor din partea superioara a plantei. Odata ce boala avanseaza, frunzele raman atasate de planta, dar isi schimba culoarea in verde mat si  maro. Daca se sectioneaza tulpina sau radacina plantelor afectate, se vor observa tesuturile vasculare de culoare maronie.

Plantele care supravietuiesc atacului, vor avea o crestere limitata, fructe mici si de slaba calitate iar productia va fi mult diminuata.

Aparitia bolii este favorizata de umiditatea mare a solului, temperaturi de 27-28ºC si un pH ușor acid.

Masurile de prevenire a fuzariozei la vinete cuprind:

  • Cultivarea de plante cu toleranta la Fusarium oxysporum f. sp. Melongenae;
  • Rotatia culturilor; etc.

 

COMBATEREA FUZARIOZEI LA VINETE SE POATE FACE PRIN:

I. Dezinfectia termica prin Solarizare (cu ajutorul soarelui), prin acest procedeu putem reduce presiunea atacului de  boli provocate de  (Fusarium spp., Verticillium spp., Phytophthora spp., Pythium spp., etc.), dăunători (nematozi, etc.) si reduce prezenta buruienilor anuale si perene.  Dezinfectia termica prin solarizare (cu ajutorul soarelui) este o procedura tehnologica folosita in  agricultura organica (ECO-BIO).

 

II. Fungicide utilizate in combaterea  fuzariozei la vinete

♦   Serenade ASO (14.1 g/L Bacillus subtilis tulpina QST 713) – Fungicid și bactericid biologic pentru combaterea bolilor la următoarele culturi de câmp: salată, măr, păr, viță de vie, căpșun, plante ornamentale și trandafiri, cartof, rapiță, sfeclă de zahăr, precum și la următoarele culturi în spații protejate: salată, cucurbitacee (castraveți), solanacee (tomate, ardei, pătlăgele vinete), căpșuni, plante ornamentale și trandafiri.

Serenade ASO este un produs ce poate fi folosit si in agricultura organica (ECO-BIO).

Bacillus subtilis previne îmbolnăvirea plantelor prin crearea unei zone de protecție pe frunze și prevenirea fixării și penetrării patogenilor. Dezvoltarea patogenilor este stopată prin privarea acestora de nutrienți și de spațiu pe frunze. În plus, se produc 3 grupe de lipopeptide (iturine, plipastatine și surfactine) care acționează împreună pentru a distruge tuburile germenilor și miceliul fungilor patogeni prin penetrarea membranelor celulare. Odată cu stoparea germinării sporilor este stopată infecția și boala nu se va mai extinde. De asemenea, Bacillus subtilis declanșează răspunsul de rezistență sistemică al plantei, fapt indicat de activitatea peroxidazei mărite.

Mod de utilizare: Doza: 10 l/ha la aplicarea în bandă pe rând, pentru combaterea fuzariozei (Fusarium oxysporum); se realizează 1 tratament pe sezon, de la semănat (BBCH 00)–până la apariția celei de-a treia frunze (BBCH 13); volumul de soluție: 200 – 500 l/ha.

“Intotdeauna cititi si utilizati pesticidul  – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

Fig. 1 Fuzarioza la Vinete (Fusarium oxysporum)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea Fuzariozei la Vinete prin mijloace moderne

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii