mart. 26 2024
Combaterea Manei la Rosii prin tehnologii moderne
Mana la rosii este una dintre cele mai grave si pagubitoare boli micotice (provocate de ciuperci) la tomate.
Mana rosiilor este provocata de ciuperca microscopica Phytophthora infestans, iar in lipsa tratamentelor cu fungicide specifice si omologate, poate afecta rapid si iremediabil cultura de tomate.
Mana la rosii apare si se dezvolta la temperaturi in intervalul 3⁰C -26⁰C si la temperaturi optime in intervalul 10⁰C -21⁰C; umiditate relativa a aerului ridicata (peste 90%) si prezenta apei pe frunze (din roua, irigare prin aspersie, ploaie).
Mana rosiilor poate sa provoace primele semne de afectare a plantelor (simptome) si sa afecteze/distruga organele aeriene (frunze, fructe, flori, tulpina, etc.) in 1-8 zile.
Mana la tomate este prezenta in toate tipurile de cultura (sere, solarii, culturi in camp).
Mana rosiilor se raspandeste de la un an la altul in principal prin intermediul tuberculilor de cartofi infectati, dar raspandirea este posibila si prin seminte infectate daca acestea dupa recoltare nu au fost bine uscate.
Atacul manei la rosii poate ajunge la 1-15% in culturile unde sunt efectuate tratamente, intre 30-60% in culturile netratate sau culturi aproape compromise (culturi de toamna-fructe pentru industrializare sau pentru gogonele).
Fungicide utilizate la combaterea manei la rosii
♦ Triumf 40 WG (hidroxid de cupru) – este un fungicid de contact pe baza de cupru, cu actiune de multi-site asupra agentilor patogeni. Are efect preventiv si protector asupra culturilor pentru o perioada de 7-10 zile de la aplicare. Se aplica pe toata durata perioadei de vegetatie, inclusiv la rasaduri, unde are si un rol de dezinfectant al substratului.
Mod de utilizare: Tomate– Doza 2,0-2,5 kg/ha.
♦ Cuproxat Flowable (190 g/l cupru din sulfat de cupru tribazic) – Fungicid de contact cu efect multilateral în combaterea manei la rosii. Se prezintă sub formă de suspensie fină, omogenă, mobilă, cu tendință de depunere în timp, dar cu o bună capacitate de revenire în sistem omogen, de culoare verzuie, cu un conținut de 345 grame/l sulfat de cupru tribazic (= 190 g/l cupru). La tomate, se aplică preventiv sau la apariția primelor simptome de mană sau arsuri bacteriene. Aplicat la răsaduri are și rol de dezinfecție a solului.
Mod de utilizare: Tomate – Doza 3-4 l/ha. Timp de pauza 3 zile pentru consum si 10 zile pentru industrializare.
♦ Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol) – Fungicid foliar preventiv şi curativ, cu spectru larg de acţiune împotriva agenţilor patogeni, fiind recomandat să se utilizeze la culturile de toamate. Ortiva Top conţine două ingrediente active (azoxistrobin şi difenoconazol) cu activitate de contact şi sistemică locală şi translaminară. Intervalul intre tratamente 7-10 zile. Stadiul de utilizare: apariţia celei de-a 6-a frunze până când 70% din fructe s-au maturat.
Mod de utilizare: Tomate (camp, solarii, sere) – Doza 1l/ha, se recomanda maxim 3 tratamente/an. Timp de pauza 7 zile.
♦ Ortiva/Amistar (250 g/l azoxistrobin) – este un fungicid cu actiune sistemica locala translaminara pe frunze. Amistar acţionează preventiv, prin inhibarea respiraţiei celulare a ciupercii.
Pătrunde sistemic local (translaminar) în frunze şi se mişcă de la faţa superioară la cea inferioară a frunzei. Se distribuie uniform prin vasele lemnoase în interiorul frunzei. Intervalul intre tratamente 7 zile. Stadiul de utilizare: de la apariţia primei inflorescenţe până când 80% din fructe s-au maturat cu respectarea timpului de pauză până la recoltare.
Mod de utilizare: Tomate (camp, solarii, sere) – Doza 0,75-1 l/ha, se recomanda maxim 3 tratamente/an. Timp de pauza 3 zile.
♦ Tazer 250 SC (250 g/l azoxistrobin) – este un fungicid sistemic cu acțiune preventivă, curativă și eradicativă asupra agenților patogeni din cultura de rosii. Tratamentele se aplică începând cu momentul în care înflorescența începe să se dezvolte și până când 80 % dintre fructe au ajuns să aibă culoarea tipică (BBCH 51-88). Se vor aplica maxim 3 tratamente cu Tazer, pe cultură, într-un sezon de creștere, la un interval de 8-12 zile între tratamente, alternând fungide cu un mecanism diferit de acțiune. Numarul maxim de tratamente/an este de 3.
Mod de utilizare: Tomate in spatii protejate (solarii, sere) – Doza 0,05-0,08 % (50-80 ml/100 l apă). Timp de pauza 3 zile.
♦ Carial Star (250 g/l mandipropamid + 250 g/l difenoconazol) – este un fungicid care combină activitatea excelentă a lui mandipropamid împotriva manei, cu difenoconazolul, care îi conferă un spectru larg de combatere şi acţiune foarte bună împotriva alternariozei. Se aplica preventiv la avertizare din martie pana in octombrie – BBCH21 (de la apariția primului copil „primul lastar tertiar”) – BBCH 89 (coacere deplina). Intervalul minim intre tratamente 7-10 zile.
Mod de utilizare: Tomate in spatii protejate (solarii, sere) – Doza 0,6 l/ha, se recomanda maxim 3 tratamente pe an. Timp de pauza 3 zile.
♦ Orondis Ultra (30 g/l oxatiapiprolin + 250 g/l mandipropamid) – este un fungicid preventiv şi antisporulant cu aplicare foliară ce contine oxatiapiprolin si mandipropamid. Perioada de aplicare (BBCH): BBCH11 (aparitia primei frunze adevarate) – BBCH89 (fructele sunt complet coapte). Numarul maxim de tratamente pe an este de 3.
Mod de utilizare: Tomate in camp si spatii protejate. Doza – 0,4 l/ha. Timp de pauza 3 zile.
♦ Zetanil (cimoxanil 330 g/kg + zoxamide 330 g/kg) – este un fungicid cu acţiune curativă şi preventivă, fiind condiţionat sub formă de granule dispersabile în apă (WG). Poate fi aplicat incepand cu fenofaza 3-4 frunze adevarate, pana la fenofaza de coacere a fructificațiilor ( BBCH 13-89). Se recomanda maximum 5 tratamente per perioada de vegetatie, cu un interval de 7-10 zile intre tratamente.
Mod de utilizare: Tomate Doza – 0,40 kg/ha.
♦ Cupertine Super (zeama bordeleza + cymoxanil) – fungicide de contact cu actiune sistemic locala. Este o combinaţie a două substanţe active cu efect complementar în combaterea manei astfel:
– cimoxanil este componenta cu sistemie locală care pătrunde în plantă şi acţionează din interior;
– cuprul este elementul de contact care previne şi combate mana din exteriorul plantei.
Este recomandat a se aplica de 2-3 ori pe sezon, în alternanţă cu fungicide de contact din alte grupe chimice.
Mod de utilizare: Tomate (cultura in camp si sere). Doza – 3,5 kg/ha.
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare).
Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Combaterea Manei la Rosii prin tehnologii moderne