Horticultorul.ro

apr. 08 2024

Combaterea patarii cafenii  la tomate cu tehnologii moderne

Patarea cafenie  la tomate este cauzata de ciuperca Cladosporium fulvum. Această boala este intalnita la culturile de rosii din sere sau solarii, unde  plantele atacate pot ajunge chiar si la o afectare de 75-100 %. La cultura tomatelor in camp sau gradina atacul acestei ciupeci este mai rar (dar poate compromite grav cultura). Patarea cafenie la tomate este determinata (apare) de o umiditate de peste 95%, temperaturi ridicate, prezenta apei pe frunze, lipsa aerisirii, nebulozittea persistenta.

 

Semnele bolii apar pe frunze, pe partea superioara a frunzei (pe fata) se observa pete galbene, aceste pete au corespondent pe spatele frunzei (partea inferioara) un puf alb (in prima zi) apoi cafeniu si in cele din urma (brun violaceu). Infectia va face ca frunzele afectate sa se ofileasca si sa se usuce timpuriu.

Transmiterea bolii de la un an la altul se realizeaza prin resturi  de plante infectate si prin sporii ciupercii (conidii) ce se gasesc in praful depus pe elementele din sera sau solar.

 

Fungicide utilizate pentru combaterea pătării cafenii  la tomate:

♦   Cidely Top (125 g/l difenoconazol + 15 g/l ciflufenamid) – este un fungicid cu spectru larg în combaterea bolilor foliare la familiile de Solanaceae. Cidely Top este un fungicid foliar translaminar cu acțiune preventivă ȋmpotriva făinării și bolilor foliare la legume și căpșun. Perioada de utilizare la tomate: de la 10 frunze formate pȃnă la pȃrgă (BBCH 20-89).

Mod de utilizare: Doza: 1 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 2. Intervalul minim dintre tratamente este de 10 zile

  

 

♦   Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol) – este un fungicid foliar preventiv şi curativ, cu spectru larg de acţiune împotriva agenţilor patogeni, fiind recomandat să se utilizeze la culturile legumicole. Ortiva Top conţine două ingrediente active (azoxistrobin şi difenoconazol) cu activitate de contact şi sistemică locală şi translaminară. Stadiul de utilizare; apariţia celei de-a 6-a frunze până când 70% din fructe s-au maturat.

Mod de utilizare: Doza: 1 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 3. Intervalul minim dintre tratamente este de 7-10 zile. Timp de pauză până la recoltare – 7 zile.

 

 

♦   Ortiva/Amistar (250 g/l azoxistrobin)este un fungicid preventiv, cu spectru larg de combatere a bolilor la legume. Produsul prezintă mişcare sistemică locală în plantă (penetrantă sau translaminară), distribuindu-se uniform în frunzele tratate. La suprafaţa frunzelor tratate se formează un rezervor de substanţă activă care îşi reia activitatea în condiţii de umiditate.

Amistar prezintă un efect vitalizant asupra plantelor – “green effect” – ce previne îmbătrânirea frunzelor. “Green effect”-ul duce la sporuri de producţie şi la o calitate superioară a fructelor.

Amistar se recomanda a se utiliza preventiv in a doua parte a vegetatiei, in perioada formarii fructelor. Intervalul dintre tratamente este de 10 zile in conditii de presiune scazuta si de 7-8 zile in caz de presiune ridicata la infectie. Aplicarea cu 3 zile inainte de recoltare creste perioada de pastrarea legumelor pana la 2-3 saptamani. Se recomanda sa nu se depaseasca 2 tratamente cu Amistar pe sezon.

Epoca de aplicare de la aparitia primei inflorescente, pana cand 80% din fructe s-au maturat.

Mod de utilizare: Doza 0,75-1 l/ha. Timp de pauza – 3 zile.

 

 

♦   Cabrio Top (5% piraclostrobin + 55% metiram) – este un fungicid cu două substanţe active pentru combaterea bolilor la viţa de vie şi tomate. Asigură o protecţie de încredere şi uniformă a masei vegetative datorită mişcării translaminare şi a sistemiei locale a substanţei active piraclostrobin. Produsul are o puternică acţiune preventivă, inhibând mobilitatea şi germinarea zoosporilor. La tomate se recomandă a se utiliza şi în perioada creşterii fructelor.

Mod de utilizare: Doza – 1,5-2 kg/ha.

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare).

Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

Patarea cafenie  la tomate (Cladosporium fulvum)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea patarii cafenii  la tomate cu tehnologii moderne

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii