apr. 24 2024
Combaterea patarii frunzelor si basicarii fructelor de ardei
Patarea frunzelor si basicarea fructelor de ardei este cauzata de bacteria Xanthomonas campestris pv. Vesicatoria. Aceasta boala este una dintre cele mai periculoase boli intalnite la ardei. Aceasta boala-bactrioza poate provoca pierderi de pana la 40%, daca boala isi face aparitia inca din faza de rasad.
Atacul bacteriei Xanthomonas campestris pv. Vesicatoria este foarte puternic indiferent de locul de cultura: sera, solar, gradina sau camp.
Transmiterea bacteriilor de la un an la altul se face prin resturi de plante infectate, buruieni si seminte.
Dezvoltarea bolii este favorizata de umiditatea relativa ridicata (80-100%) si temperaturi intre 24-30ºC.
Simptomele bolii se observa pe:
- frunze – ele constau in pete cu forma neregulata, dimensiunea de circa 5 mm, la inceput verzi-galbui, iar apoi devin brun-nergricioase. Pe masura ce boala avanseaza, petele se înmulțesc, rezultand frunze cu suprafete necrotice mari, care ulterior se va defolia de pe planta. Boala afecteaza intai frunzele bazale conducând la defolierea rapida a plantei. Daca atacul este puternic in perioada infloritului poate conduce la avortarea florilor;
- tulpina – pe aceasta isi fac aparitia dungi si pete intunecate;
- fructe – apar pete-necrozate de culoare brun-negricioasa, cu forma neregulata si dimensiuni de 2-5 mm diametrul. Petele pe fruct petele sunt adesea grupate langa capatul tulpinii unde se aduna apa.
Fungicide utilizate la combaterea bolii
Produse – Bactericide BIO:
- Serenade ASO (14.1 g/L Bacillus subtilis tulpina QST 713) – Fungicid și bactericid biologic pentru combaterea bolilor la următoarele culturi de câmp: salată, măr, păr, viță de vie, căpșun, plante ornamentale și trandafiri, cartof, rapiță, sfeclă de zahăr, precum și la următoarele culturi în spații protejate: salată, cucurbitacee (castraveți), solanacee (tomate, ardei, pătlăgele vinete), căpșuni, plante ornamentale și trandafiri.
Serenade ASO este un produs ce poate fi folosit si in agricultura organica (ECO-BIO).
Bacillus subtilis previne îmbolnăvirea plantelor prin crearea unei zone de protecție pe frunze și prevenirea fixării și penetrării patogenilor. Dezvoltarea patogenilor este stopată prin privarea acestora de nutrienți și de spațiu pe frunze. În plus, se produc 3 grupe de lipopeptide (iturine, plipastatine și surfactine) care acționează împreună pentru a distruge tuburile germenilor și miceliul fungilor patogeni prin penetrarea membranelor celulare. Odată cu stoparea germinării sporilor este stopată infecția și boala nu se va mai extinde. De asemenea, Bacillus subtilis declanșează răspunsul de rezistență sistemică al plantei, fapt indicat de activitatea peroxidazei mărite.
Mod de utilizare:
Dozele: 4 – 8 l/ha, la aplicare foliară, pentru combaterea putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea), pătării unghiulare a frunzelor de tomate (Pseudomonas syringae), pătării frunzelor și bășicării frunzelor de tomate (Xanthomonas campestris), arsurii bacteriene (Xanthomonas sp.). Se realizează maxim 6 tratamente pe sezon, la un interval între aplicări de minim 5 zile, de la formarea celei de a treia frunze (BBCH 13) până la coacerea deplină (formă și culoare tipice – BBCH 89).
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Combaterea patarii frunzelor si basicarii fructelor de ardei