apr. 09 2024

Combaterea putregaiului cenusiu la tomate

Putregaiul cenusiu la tomate este cauzat de catre ciuperca microscopica Botrytis cinerea. Putregaiul cenusiu este o boala grava si pagubitoare, intalnita mai ales la culturile de tomate in sere si solarii, si mai rar la culturile in camp (in anii ploiosi).

Simptomele (semnele atacului) putregaiului cenusiu la rosii apar la inceput pe frunzele bazale, apoi pe tulpina, mai ales in zonele unde exista taieri sau raniri (realizate adesea prin copilit, desfrunzit) ale acesteia, pe flori si fructele verzi (incepand de la codita).

Aparitia Putregaiului cenusiu este favorizat de umiditatea atmosferica ridicata (peste 85-90%), temperaturi scazute (16-24 ºC), lipsa aerisirii, nubulozitate persistenta, udare si fertilizare excesiva si prezenta leziunilor pe planta.

 

Fungicide utilizate in combaterea putregaiului cenusiu:

♦   Serenade ASO (14.1 g/L Bacillus subtilis tulpina QST 713)Fungicid și bactericid biologic pentru combaterea bolilor la cultura de tomate. Bacillus subtilis previne îmbolnăvirea plantelor prin crearea unei zone de protecție pe frunze și prevenirea fixării și penetrării patogenilor. Se realizează maxim 6 tratamente pe sezon, la un interval între aplicări de minim 5 zile, de la formarea celei de a treia frunze (BBCH 13) până la coacerea deplină (formă și culoare tipice – BBCH 89).

Mod de utilizare:  Doza 4 – 8 l/ha, la aplicare foliară, pentru combaterea putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea).

 

 

♦   Luna Sensation 500 SC (250 g/l fluopiram + 250 g/l trifloxistrobin)Fungicid pentru combaterea bolilor la arbuștii fructiferi și legume. La tomate, pentru combaterea putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea).

Mod de utilizare:  Dozele și momentul de administrare: 0,6 l/ha, BBCH 51 (primele inflorescente vizibile) – 89 (coacere deplină). Cantitatea de apă: 500 -1500 l/ha. Fungicidul Luna Sensation 500 SC® se aplică de maxim două ori pe sezon pentru toate culturile menționate. Timpul de pauză înaintea recoltării: 3 zile pentru culturile de tomate.

 

 

♦   Teldor 500 SC (fenhexamid 500 g/l) – este un fungicid foarte eficient destinat combaterii putregaiului cenușiu la diferite culturi. Teldor are o acțiune preventivă de durată, împiedicând producerea infecțiilor și dezvoltarea ulterioară a miceliului în plantă. Teldor se fixează puternic la suprafața organelor tratate, formând un strat protector activ exact în locul de atac al ciupercii.

Mod de utilizare: 1-2 tratamente la doza de 0,8 l/ha, la avertizare sau la apariția primelor simptome de boală în perioada de creștere a fructelor. Volum de soluție: 600- 1000 l/h. Timp de pauză: 1-3 zile.

 

 

♦   Switch (25% fludioxonil + 37.5% ciprodinil).  Switch este o combinaţie a două componente active complementare, cu două moduri diferite de acţiune împotriva putregaiului cenuşiu şi a altor boli. Switch este rezistent la spălare la 2 ore după aplicare. Produsul are acţiune multiplă blocând bolile în 4 locuri distincte: germinarea sporilor, creşterea tubului germinativ, penetrarea în plantă şi creşterea miceliului inter şi intra celular. Cu toate că modul de acţiune permite utilizarea preventivă şi curativă, se recomandă aplicarea strict preventivă pentru a evita pagubele şi infestarea ireversibilă, după caz, a culturii. Are dublă acțiune, sistemică și de contact și prezintă risc scăzut de apariție a rezistenței. Switch se aplică la apariţia primelor simptome ale bolii, de la înflorit până la recoltat.

Mod de utilizare: Doza recomandată – 0.8-1 kg/ha. Nr. maxim de aplicări 3. Intervalul minim dintre tratamente este de 7 zile. Timp de pauză până la recoltare – 3 zile.

 

 

♦   Ortiva Top (200 g/l azoxistrobi n + 125 g/l difenoconazol)– este un fungicid foliar preventiv şi curativ, cu spectru larg de acţiune împotriva agenţilor patogeni, fiind recomandat să se utilizeze la culturile legumicole.  Ortiva Top conţine două ingrediente active (azoxistrobin şi difenoconazol) cu activitate de contact şi sistemică locală şi translaminară. Azoxistrobin: Acţionează ca inhibitor al respiraţiei mitocondriale, blocând ciclul energetic al patogenului. Intervine în ciclul biologic al ciupercii, în principal în timpul germinaţiei sporilor şi în timpul iniţierii penetrării în ţesuturile plantei. Prezintă preluare graduală şi activitate sistemică locală (translaminară) în frunze. Activitate preventivă. Difenoconazol: Prezintă acţiune preventivă şi curativă. Acţionează prin blocarea biosintezei steroizilor în membranele celulare ale fungilor. Acţiune sistemică locală şi uşoară translocare acropetală. Ortiva Top se aplica de la apariţia celei de-a 6-a frunze până când 70% din fructe s-au maturat.

Mod de utilizare: Doza recomandată – 1 l/ha. Nr. maxim de aplicări 3.  Intervalul minim dintre tratamente este de 7-10 zile. Timp de pauză până la recoltare  -7 zile.

 

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare).

Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

Putregaiul cenusiu la tomate (Botrytis cinerea)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea putregaiului cenusiu la tomate

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii