apr. 09 2024
Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa): combatere eficienta
Coropisnita este o insecta deosebit de periculoasa intrucat ataca si distruge rasadurile de legume (vinete, rosii, ardei, varza, etc.) abia plantate in gradina, camp, spatii protejate (sere, solarii, rasadnite). In functie de infestarea terenului pagubele pot fi intre 10-80%.
Ordinul: Orthoptera (ortoptere)
Familia: Gryllotalpidae
Denumire populara: Coropisnita
Denumire stiintifica: Gryllotalpa gryllotalpa sin. Gryllotalpa vulgaris
Denumire populara in engleza: jarr worm, jarr worm
Ataca planta in stadiu de: larva, adult
Plante atacate/gazda: vinete, rosii, ardei, varza alba, varza rosie, cartof, conopida, brocoli, morcov, porumb zaharat, porumb de floricele, flori, etc.
Descrierea/Identificarea insectei:
ADULTUL este lung de 3,5-7 cm, de culoare maronie: maro-inchis pe partea dorsala (pe spate) si maro-deschis pe partea ventrala. Capul este conic, partial sub pronot. Antenele depasesc cu putin lungimea corpului, sunt filiforme. Pe capsula cefalica prezinta doi ochi negrii compusi si doi oceli – dispusi lateral. Pronotul este mare, ovoid cu aspect catifelat. Aripile posterioare sunt dezvoltate normal, adaptate pentru zbor (zboara seara si noaptea) pe distante scurte. In repaus acestea se pliaza sub forma de evantai. Picioarele anterioare sunt adaptate pentru sapat (tibiile sunt latite) iar cele posterioare pentru sarit (femurele sunt bine dezvoltate). Abdomenul este mare, fusiform, format din 10 segmente si se termina cu o pereche de cerci lungi si curbati. Aparatul bucal este format din piese puternic chitinizate, fiind adaptat pentru rupt si masticat. O femela depune in perioada ovopozitara de cca. 10 zile 500-600 oua, pentru care incubatia dureaza 2-3 saptamani.
OUL este de forma elipsoidala, de culoare alb-galbui-masliniu, de 3 mm lugime.
LARVA de coropisnita este asemanatoare cu adultul, dar este aptera (fara aripi – nu zboara). Dupa ecloziune larva este de culoare mai deschisa (este albicioasa), iar apoi cand trece in stadiul 2 larvar (dupa prima naparlire) capata culoarea asemanatoare cu a adultilor. Pe perioada dezvoltarii larva trece prin mai multe stadii/varste (6 stadii larvare).
Ciclu de viață – Biologie:
Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa) prezinta o generatie la 2 ani. Insecta ierneaza in sol (prefera solurile usoare aluviale) sau in locurile de depozitare a balegarului, la 30-80 cm adancime, in stadiul de adult si in stadiu de larva de varsta a 3-a (in stadiu 3 larvar).
Odata cu incalzirea 15 aprilie- iunie, coropisnitele intra in activitate, se hranesc, are loc copulatia adultilor hibernanti si femelele isi depun ouale (300-600 oua). Ouale sunt depuse in sol la 5-15 cm adancime intr-un cuib (sunt depuse cca. 100-350 oua/cuib) de forma ovala (de cca. 6 cm lungime si cca. 3-4 cm latime) cu numeroase galerii de iesire, iar incubatia dureaza 15-20 zile. Larvele in stadiul 1 larvar nu parasesc cuibul si sunt hranite de femele (cca. 2 saptamani), dupa ce are loc prima naparlire – larvele isi sapa propria galerie, isi parasesc cuibul si sapa propriile galerii de hranire in primii 5-10 cm de sol). Pana toamna in octombrie larvele naparlesc de 2 ori si trec in stadiul 3 larvar, stadiu in care si ierneaza in sol sau in locurile de depozitare a balegarului. In primavara anului 2 larvele urca spre suprafata solului, sapa galerii de hranire, iar pana toamna vor mai năpârli de 3 ori si vor ierna in stadiu de adult care hiberneaza, dupa care in anul urmator ciclul se reia.
Ecologie: coropisnita prefera solurile usoare – aluviale. Odata ce temperatura solului trece de 9-10⁰C insestele isi reiau activitatea: in solar (februarie-martie); in gradina si camp (15 aprilie-iunie). Prefera terenurile umede, bogate in materie ooganica (humus), campurile si gradinile irigate sau bine fertilizate cu materie organica (gunoi de grajd, mranita, etc.).
Atacul, Semnele atacului (simptome) si Afectarea plantelor de catre Coropisnita
Insecta periculoasa, ataca planta la radacina (sapa galerii de hranire in stratul superficial al solului, se hranesc cu radacini) si in zona coletului (zona ce face legatura intre radacina si tulpina). Insecta practic taie planta in zona coletului (in sol), plantele odata taiate se ofilesc si mor. Daca incercam sa tragem de o planta atacata de coropisnita, vom observa ca aceasta iese cu usurinta din pamant, dar fara radacini.
Ataca numroase specii de plante (este polifaga) dar ataca cu precadere legume (rasadurile abia plantate) ca: vinete (preferatele ei), tomatele, ardeiul, varza, etc.
- Ataca si semintele de legume (semanate in camp sau gradina) – din aceasta cauza apar goluri, pe randuri (semintele nu rasar).
- Atacurile se produc atat in sere si rasadnite cat si in camp sau gradina.
- Larvele sunt asemanatoare cu adultii si ataca plantele in acelasi mod ca si adultii.
Perioada de atac – asupra plantelor: atacul asupra plantelor este mai intens noaptea. Coropișnițele ataca plantele pe parcursul întregului sezon de vegetație, dar intensitatea atacului este mai mare in perioada: aprilie-mai.
Pragul economic de dăunare este de 1-2 coropișnițe/metru pătrat.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Coropisnita
“Intotdeauna cititi si utilizati pesticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
♦ Basamid Granule (97% Dazomet)- legume solarii infiintate prin rasad;
♦ Corocid Super (lambda-chialotrin 5 g/ kg), etc.
“Intotdeauna cititi si utilizati pesticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa): combatere eficienta