oct. 22 2016
Cotarul verde (Operophtera brumata): identificare, combatere
Ordinul: Lepidoptera (lepidoptere, fluturi, molie)
Familia: GEOMETRIDAE
Denumire populara: Cotarul verde
Denumire stiintifica: Operophtera brumata sin. Cheimatobia brumata
Denumire populara un engleza: European winter moth, Common winter moth, Small winter moth
Omida – Cotarul verde (Operophtera brumata) este un daunator defoliator – polifag, intrucat ataca si afecteaza culturile de: cires, visin, mar, par, gutui, piersic, afin, nuc si plante ornamentale (Frasin, Ulm, Stejari, Plop, Mesteacan, Salcie, Larice, Molid), etc.
Daunatorul este larg raspandit in Europa, Asia, Africa, America de Nord, etc.
Plante atacate:
Pomi si arbusti fructiferi: Cires, Visin, Prun, Cais, Mar, Par, Gutui, Piersic, Nuc, Castan comestibil, Coacaz rosu, Coacaza nugru, Coacaz alb, etc.
Arbori ornamentali: Frasin, Ulm, Stejari, Plop, Mesteacan, Salcie, Larice, Molid etc.
Biologia si descrierea-identificarea cotarului verde (Operophtera brumata):
Adultii – sunt fluturi mici de tip molie, au corpul de 1 cm si anvergura aripilor la masculi este de de 2-2,5 cm de culoare gri-maro, prezinta un pronuntat dimorfism sexual (femelele au aripile atrofiate – rudimentare, nu zboara). Femelele depun 120 oua.
Larvele – sunt omizi denumite popular cotari (datorita formei de ‚cot’ luate in timpul deplasarii), de 2,5 cm lungime – cand sunt complet dezvoltate, de culoare verde, cu benzi laterale longitudinale albicioase, au 3 perechi de picioare adevarate si pe ultimele segmente prezinta 2 perechi de picioare false. Stadiul de omida dureaza cca. 40 zile.
Pupele – au 8 mm lungime si sunt de culoare brun-deschis. Impuparea are loc in sol. Stadiul de pupa in sol dureaza 120 zile.
Ouale de iarna – sunt globuloase de 0.4 mm diametru, depuse de catre femele la baza mugurilor, in crapaturile scoartei. Ouale sunt de culoare galben pal-verzui urmand ca in primavara sa vireze in portocalui si apoi in rosu. Sunt depuse solitar sau grupate cate 2-3.
Ciclul biologic:
Insecta-cotarul verde (Operophtera brumata) are 1 generatie/an (monovoltina).
Primavara, in aprilie ouale vor ecloza si apar larvele de cotar verde. Hranirea are loc la inceput cu muguri iar apoi cu frunze, flori si chiar fructe tinere. Omizile se hranesc primavara 40 zile (5 stadii larvare, lunile mai-iunie), dupa care coboara pe un fir de matase in sol se impupeaza la 5-10 cm adancime intr-un cuib din matase impregnat cu pamant. Stadiul de pupa dureaza pana la 150 zile, iar in octombrie apar adultii – fluturii. Fluturii adulti zboara la crepuscul, iar femelele urca pe trunchi in cormonament. Are loc copulatia si ponta – femelele depun ouale de iarna solitar sau grupat (2-3) la baza mugurilor, pe muguri, sau in crapaturile scoartei.
Daunatorul ierneaza in stadiu de ou.
Atacul, semnele atacului si Afectarea plantelor:
Este o insecta polifaga (omida ataca numeroase specii de plante), iar larvele (omizile) produc pagube insemnate prin atacarea a numeroase organe: muguri, flori, frunze si chiar fructe tinere.
Pentru a depista atacul, in permanenta se face monitorizarea (depistarea pontei, a oului de iarna dar si a aparitiei larvelor in stadiul 1 si 2) atenta a plantelor.
Prevenire si Combatere:
- Mobilizarea solului vara dupa ce larvele s-au retras in sol;
- Aplicarea in toamna (linile IX-X) inainte ca femelele sa urce in cormonament a inelelor cu clei pe trunchiuri;
- Se poate face cu insecticide specifice combaterii larvelor de Lepidoptere imediat ce a fost semnalat atacul (larve in primele stadii).
- Tratamente cu insecticide ‘ulei horticol’ in perioada de repaus la pomi fructiferi pot fi eficiente si pentru combaterea parțiala a ouălor de iarna.
- Tratamente foliare cu insecticide specifice.
INSECTICIDE/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea daunatorului:
I. Insecticide de ultima generatie:
II. Insecticide biologice:
- BactoSpeine® DF – contine: 54% Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki (tulpina ABTS – 351); etc.
III. Insecticide:
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cotarul verde (Operophtera brumata): identificare, combatere