apr. 12 2024
Cum combatem Alternarioza la Ardei-prin mijloace moderne
Alternarioza – Patarea neagra la ardei este o boala cauzata de ciuperci din genul Alternaria spp. (ex. Alternaria solani).
Alternarioza ardeiului este o boala grava, care se transmite de la un an la altul prin resturi de la diferite specii de plante infectate sau prin seminte.
Semnele alternaiozei la ardei se observa pe:
– fructe, sub forma unor pete de mici dimensiuni, adancite, aceste pete se maresc, iar pe suprafata lor apare un puf alb (mucegai) care ulterior se innegreste. Atacul aternariozei pe fructele de ardei conduce la putrezirea acestora, iar ulterior ciuperca se extinde si la seminte;
– seminte, acestea sunt cuprinse de miceliul ciupercii, astfel ele se brunifica si isi pierd germinatia.
Pentru prevenirea Alternariozei la ardei se recomanda folosirea de seminte sanatoase si dezinfectarea semintelor cu fungicide specifice, evitarea ranirii fructelor de ardei, fertiliarea echilibrata si optima.
Alternarioza ardeiului se instaleaza rapid pe zonele din fruct afectate de arsura solara.
Fungicide utilizate in combaterea alternariozei la ardei:
♦ Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol); – este un fungicid foliar preventiv şi curativ, cu spectru larg de acţiune împotriva agenţilor patogeni, fiind recomandat să se utilizeze la culturile legumicole. Ortiva Top conţine două ingrediente active (azoxistrobin şi difenoconazol) cu activitate de contact şi sistemică locală şi translaminara. Stadiul de utilizare – apariţia celei de-a 10 frunze, până la coacere deplină.
Mod de utilizare: Doza recomandată – 1 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 2. Intervalul minim dintre tratamente este de 8-10 zile. Timp de pauză până la recoltare – 7 zile.
♦ Ortiva/Amistar (250 g/l azoxistrobin) – Amistar este un fungicid preventiv, cu spectru larg de combatere a bolilor la legume. Produsul prezintă mişcare sistemică locală în plantă (penetrantă sau translaminară), distribuindu-se uniform în frunzele tratate. La suprafaţa frunzelor tratate se formează un rezervor de substanţă activă care îşi reia activitatea în condiţii de umiditate.
Amistar prezintă un efect vitalizant asupra plantelor – “green effect” – ce previne îmbătrânirea frunzelor. “Green effect”-ul duce la sporuri de producţie şi la o calitate superioară a fructelor. Stadiul de utilizare – de la apariţia primei inflorescenţe până când 80% din fructe s-au maturat cu respectarea timpului de pauză până la recoltare.
Mod de utilizare: Doza recomandată: 0.75 -1 l/ha. Nr. maxim de aplicări 2. Intervalul minim dintre tratamente este de 7 zile. Timp de pauză până la recoltare – 3 zile.
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare).
Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cum combatem Alternarioza la Ardei-prin mijloace moderne