apr. 26 2016
Cum prevenim Mana la Tomate
Mana tomatelor este provocata de ciuperca Phytophthora infestans. Mana este cea mai periculoasa si frecventa boala prezenta la culturile de tomate si provoaca compromiterea rapida a culturii atat in gradina, camp cat si in spatii protejate (sere, solarii).
Ciuperca Phytophthora infestans infecteaza plantele in conditii de prezenta a apei pe frunze, temperaturi optime de 15-20ᵒC, umiditate realativa a aerului de 90% avand ca vector (ajuta la raspandire) vantul si picaturile de apa.
Masurile de prevenire a atacului de mana la tomate sunt
- Infiintarea culturii cu rasaduri sanatoase provenite de la seminte sanatoase (recoltate de la plante sanatoase), dezinfectate si tratate cu fungicide specifice;
- Dezinfectia corespunzatoare a spatiilor protejate (sere, solarii);
- Cultivarea de hibrizi/soiuri mai toleranti la atacul bolilor, ex. unele varietati de tomate cherry;
- Rotatia culturilor la 3-4 ani. Nu utilizam cartoful in asolament – intrucat mana (Phytophthora infestans) este boala comuna;
- Curatarea suprafetei de cultura toamna de resturi de plante (frunze, vrejuri, fructe) infectate si arderea acestora;
- Plantarea rasadurilor la distante optime astfel incat sa asiguram o buna circulatie a aerului;
- Evitarea fertilizarii excesive cu azot (N).
- Ruperea frunzelor bazale, cele mai aproape de sol si pana la primul etaj de fructe, infectia porneste adesea de pe frunzele bazale;
- Irigarea doar prin picurare sau pe rigole;
- Alegerea zonelor de cultura a tomatelor cat mai departe si izolate de zonele cultivate cu cartof (este boala comuna);
- Aplicarea in momentele cheie de tratamente preventive si curative. Se pot utiliza fungicide de contact; translaminar-sistemice + contact; sistemice + contact; etc.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cum prevenim Mana la Tomate