apr. 26 2016
Cum Prevenim Mana la Tomate – metode eficiente
Mana tomatelor este provocata de ciuperca Phytophthora infestans. Mana este cea mai periculoasa si frecventa boala prezenta la culturile de tomate si provoaca compromiterea rapida a culturii atat in gradina, camp cat si in spatii protejate (sere, solarii).
Ciuperca Phytophthora infestans infecteaza plantele in conditii de prezenta a apei pe frunze, temperaturi optime de 15-20ᵒC, umiditate realativa a aerului de 90% avand ca vector (ajuta la raspandire) vantul si picaturile de apa.
Masurile de Prevenire a Atacului de Mana la Tomate sunt:
- Infiintarea culturii cu rasaduri sanatoase provenite de la seminte sanatoase (recoltate de la plante sanatoase), dezinfectate si tratate cu fungicide specifice;
- Dezinfectia corespunzatoare a spatiilor protejate (sere, solarii);
- Cultivarea de hibrizi/soiuri mai toleranti la atacul bolilor, ex. unele varietati de tomate cherry;
- Rotatia culturilor la 3-4 ani. Nu utilizam cartoful in asolament – intrucat mana (Phytophthora infestans) este boala comuna;
- Curatarea suprafetei de cultura toamna de resturi de plante (frunze, vrejuri, fructe) infectate si arderea acestora;
- Plantarea rasadurilor la distante optime astfel incat sa asiguram o buna circulatie a aerului;
- Evitarea fertilizarii excesive cu azot (N).
- Ruperea frunzelor bazale, cele mai aproape de sol si pana la primul etaj de fructe, infectia porneste adesea de pe frunzele bazale;
- Irigarea doar prin picurare sau pe rigole;
- Alegerea zonelor de cultura a tomatelor cat mai departe si izolate de zonele cultivate cu cartof (este boala comuna);
- Aplicarea in momentele cheie de tratamente preventive si curative. Se pot utiliza fungicide de contact (Triumf 40 WG, Cuproxat Flowable, etc.); translaminar-sistemice + contact; sistemice + contact; etc.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cum Prevenim Mana la Tomate – metode eficiente