feb. 21 2017
Daunatori la fasole: combatere, afectarea plantelor
Cei mai frecventi si periculosi daunatori la speciile si soiurile de fasole: Fasolea de gradina (Phaseolus vulgaris), Fasole de Spania (Phaseolus coccineus), Fasole la metru chinezeasca (Vigna unguiculata subsp. Sesquipedalis), etc. cultivate in gradina, camp sau pentru boabele depozitate/stocate.
1. Gargarita fasolei (Acanthoscelides obtectus) – este un daunator intalnit frecvent la fasole. Gargaritele sunt intalnite in spatiile de depozitare ale fasolei si la culturile din camp si gradina. Gargaritele adulte se hranesc cu frunzele si pastaile plantelor de fasole, semnele atacului fiind vizibile prin existenta gaurilor mici si circulare in boabe.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Gargarita fasolei (Acanthoscelides obtectus);
2. Gargarita frunzelor de leguminoase (Sitona lineatus) – atacul adultilor asupra culturilor are loc in intervalul aprilie-iunie si se manifesta prin afectarea grava de catre adulti a aparatului foliar (frunzelor). Atacul larvelor are loc la inceput asupra nodozitatilor fixatoare de Azot al caror continut il consuma. Atacul continua la interiorul radacinilor in care sapa galerii.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Gargarita frunzelor de mazare (Sitona lineatus);
3. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) – este cel mai raspandit si mai periculos acarian de plante, el afectand grav si plantele de fasole. Paianjenul rosu comun ierneaza in stadiul de femela adulta in scoarta copacilor sau resturile vegetale de pe sol. In functie de locul de cultura (camp sau spatii protejate), generatiile paianjenului rosu comun pot varia intre 10 – 20. Semnele atacului paianjenului rosu se pot observa sub forma unor zone punctiforme decolorate, pe partea superioara a frunzelor sau de-a lungul nervurilor. Frunzele atacate devin cenusii-lucitoare, cu aspect pergamentos, casante, care se usuca si cad. Pe partea inferioara a frunzelor se pot observa panze de paianjen.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae);
4. Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) – este o insecta polifaga (foloseste hrana variata) daunatoare, intalnita si in culturile de fasole. Musculitele formeaza colonii pe partea inferioara a frunzelor de fasole, larvele si adultii inteapa si sug sucul celular. Atacul musculitei albe de sera se poate indentifica prin gofrarea, inglabenirea si ofilirea frunzelor atacate. Plantele atacate au cresteri mici, sunt debile si se inglabenesc.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum);
5. Puricele verde (Sminthurus viridis) – este o insecta dauntatoare, pe care o intalnim in culturile de fasole. Puricele verde gaureste frunzele plantelor, hranindu-se cu epiderma acestora;
6. Paduchele negru la fasole (Aphis fabae) – este o insecta polifag, care ataca si plantele de fasole. Paduchele negru ataca frunzele, florile si pastaile, cauzand deformari ale organelor plantelor atacate. Prezenta acestora creste riscul de aparitie al virozelor al caror vector este;
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paduchele negru la fasole;
7. Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae) – este un daunator periculos, care ataca numeroase specii de plante, printre care si cele de fasole. Atacul paduchelui verde al piersicului se poate observa pe partea inferioara a frunzelor. Plantele afectate prezinta cresteri reduse, ele fiind foarte expuse la instalarea virozelor.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae);
8. Limaxul cenusiu (Deroceras agreste) – este un melc fara cochilie, polifag, care ataca mai multe specii de plante printre care pe cele de fasole. Limaxul de camp se adaposteste in sol, el devenind activ mai ales pe timpul noptii, sau in perioadele ploioase. Semnele atacului se pot observa pe frunzele de fasole prin prezenta gaurilor pe margine si in centru frunzelor, la un atac masiv, ramanand doar nervurile acestora.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Limaxul cenusiu (Deroceras agreste);
9. Musca plantutelor (Delia platura) – este o insecta daunatoare periculoasa, ea afectand plantele inca din faza de rasad. Musca plantutelor ierneaza in stadiul de pupa in sol, avand 3 generatii pe an. Larvele mustei pot ataca mai intai cotiledoanele semintelor, apoi rasadurile, urmand ca apoi sa ajunga in interiorul radacinii sau tulpinii, debilitand planta.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Musca plantutelor (Delia platura);
10. Omida – Fluturele Scaietilor (Vanessa cardui) – este un daunator polifag periculos. Larvele sale sunt cele care ataca si culturile de fasole. Daunatorul ierneaza in stadiu de pupa, de-a lungul anului el avand 3 generatii. Semnele atacului se pot observa prin defolierea produsa plantelor de catre larvele sale.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Omida – Fluturele Scaietilor (Vanessa cardui); etc.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Daunatori la fasole: combatere, afectarea plantelor