iul. 31 2012

Daunatori la Tomate in: gradina, solar, camp, sera

In prezentul articol vom prezenta principalii daunatori la tomate (Lycopersicum esculentum) si metodele moderne de combatere a acestora. Combaterea daunatorilor la tomate cu insecticide specifice  in momentele cheie, va conduce la obtinerea de recolte bogate.

COROPISNITA (Gryllotalpa gryllotalpa) este o insecta periculoasa, ataca tomatele la radacina si in zona coletului (zona ce face legatura intre  radacina si tulpina). Insecta practic taie planta de tomate in zona coletului (in sol), plantele odata taiate se ofilesc si mor.

Pentru mai multe informatii  cititi articolul … “Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa).

 ACARIENII sunt paianjeni foarte mici (unele specii se pot observa cu ajutorul unei lupe iar altele se pot vedea doar la binocular sau microscop). Cele mai periculoase specii de acarieni la tomate sunt: acarianul rosu comun (Tetranichus urticae) si acarianul lat (Polyphagotarsonemus latus). Daca nu sunt tinuti sub control (atacul creste in intensitate vara) acarienii pot afecta integral si iremediabil culturile de tomate. Combaterea se face cu: Flipper, Requiem Prime, Vertimec,  Nissorun.

Pentru mai multe informatii  cititi articolul …“Acarienii.

 Paduchele verde al cartofului-tomatelor-vinetelorAFIDE  (Paduchi de plante) – numele vine din greaca aphis=paduche. Sub denumirea de afide se gasesc numeroase specii de paduchii de plante – Paduchele verde al tomatelor si vinetelor (solanaceelor) (Macrosiphon euphorbiae). Afidele inteapa planta de tomate si se hranesc cu seva din acestea. Ele afecteaza grav plantele de tomate si raspandesc boli grave cum sunt virozele.

Pentru mai multe informatii  cititi articolul …Paduchele verde al tomatelor si vinetelor.

Paduchele verde al piersicului-Myzus persicaePADUCHELE VERDE AL PIERSICULUI (Myzus persicae) este o insecta periculoasa si prezenta, colonizand masiv specii de pomii si plante erbacee anuale & bienale. Prezenta afidelor verzi  pe plantele gazda, afecteaza  grav cresterea si fructificarea acestora. Afectarea are loc atat direct (se hranesc cu sucul celular) cat si indirect – intrucat sunt  vectori de transmitere a peste 100 virusi  la plante (Kennedy, 1962).

Pentru mai multe informatii  cititi articolul … „Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae) ”.

PADUCHELE ROZ-VERDE LA TOMATE (Macrosiphon euphorbiae sin. Aphis solani)  este o specie de afide  polifaga (consuma hrana variata si ataca numeroase specii de plante inclusiv tomatele). Prezenta afidelor verzi  pe plantele gazda, afecteaza  grav cresterea si fructificarea acestora. Afectarea are loc atat direct (se hranesc cu sucul celular) cat si indirect – intrucat sunt  vectori de transmitere  pentru virusi la plante.

Pentru mai multe informatii  cititi articolul … PADUCHELE ROZ-VERDE LA TOMATE (Macrosiphon euphorbiae sin. Aphis solani).

 OMIDA PAROASA A FRUCTIFICATIILOR DE TOMATE  (rosii) este o insecta deosebit de periculoasa, larvele (omizile) sunt mari (15-18 cm lungime),  si polifage (consuma hrana variata-mai multe specii de plante – peste 120 specii de plante din flora spontana si cultivate). Omizile ataca cu precadere culturile de tomate.

Pentru mai multe informatii  cititi articolul …“Omida fructelor sau fructificatiilor.

 MOLIA TOMATELOR  (Tuta absoluta) este o insecta relativ recenta pentru Romania, aceasta  a fost intai semnalata in zona de Vest (Satu Mare) in anul 2009, dupa care Tuta absoluta s-a raspandit rapid in  toate bazinele legumicole din intreaga tara. Este o insecta deosebit de periculoasa, larvele (omizile) sunt mici (1-8 mm lungime), de culoare verde-galbuie. Omizile ataca specii de solanacee (tomate, cartof, vinete, etc.), dar plantele preferate de insecta raman tomatele (rosiile).

Pentru mai multe informatii  cititi articolul … „Molia Tomatelor (Tuta absoluta).

 MUSCA MINIERA AMERICANA este o insecta periculoasa pentru culturile din spatiile protejate (sere si solarii). La culturile din camp si gradini atacul se observa rar si nu provoaca pagube importante.  Musca miniera ataca plante ca: legume (tomate, vinete, castraveti, ardei, salata, pepeni, etc.) si flori.

Pentru mai multe informatii  cititi articolul …”Musca miniera americana.

 MUSCULITA ALBA DE SERA  (Trialeurodes vaporariorum) este o insecta deosebit de periculoasa intrucat musculitele albe formeaza colonii pe spatele frunzelor plantei. Larvele si adultii de musculita  inteapa frunzele plantelor si sug sucul celular. Musculita alba este prezenta cu precadere in sere si solarii, dar isi face frecvent aparitia si in camp sau gradina.

Pentru mai multe informatii  cititi articolul …” Musculita alba de sera.

 TRIPSUL, este o insecta deosebit de periculoasa, de dimensiuni foarte mici (0,9-1,9 mm). Tripsii sunt greu vizibili cu ochiul liber si de obicei sunt studiati cu lupa sau la binocular. Tripsii ataca atat culturile  din spatii protejate (sere si solari) cat si din camp sau gradini. Tripsii se intalnesc si se pot observa (chiar si cu ochiul liber – ceva mai greu) in interiorul florilor sau pe spatele frunzelor.

Pentru mai multe informatii  cititi articolul … „Tripsii (Tripsul californian & Tripsul comun).

 VIERMII SARMA – sunt insecte deosebit de  periculoase. Viermii (larvele), sunt mari (1,6-2.5 cm) acestea se gasesc in sol si sunt polifage (consuma hrana variata-mai multe specii de plante). Larvele “viermii” ataca cu precadere culturile de legume ca: tomate, castraveti, pepeni, cartof, varza, morcov, sfecla. Insecta in stadiu de larva (vierme in sol), ataca: seminte, radacini, tuberculi, tulpina, etc.

Pentru mai multe informatii  cititi articolul … „Viermii sarma la  tomate.

CARABUSUL DE MAI (viermii albi), este o insecta periculoasa intrucat  larvele de (4-5 cm lungime) se gasesc in sol si sunt polifage (consuma hrana variata inclusiv plante de tomate). Larvele ataca culturile de  tomate, producand pagube insemnate (consuma semintele semanate direct in camp, dar si partea subterana a plantei).

Pentru mai multe informatii  cititi articolul … „Carabusul de Mai (viermii albi)”.

Nematozii galicoli ai radacinilor (viermi microscopici)  sunt cunoscuti ca fiind cei mai periculosi daunatori pentru culturile de  legume (tomate, castraveti, ardei, vinete, pepeni, salata, etc.) si   flori   (Garoafe, Crizanteme, Begonii, etc.) din spatii protejate (sere si solarii).

Pentru mai multe informatii  cititi articolul … „”Nematozii galicoli ai radacinilor  de tomate, in sera si solar”.

Cartita-Talpa europaea Cartita sau Sobolul  (Talpa europaea) este prezenta in toate zonele in care solul este suficient de profund astfel incat sa permita construirea de galerii.  Cartita se hraneste in principal cu rame dar si alte insecte din sol, ea fiind daunatoare prin multitudinea de musuroaie pe care le sapa. Cartita se gaseste si produce  pagube mari in: gazon, gradini, rasadnita, solar, sera, pepiniere.

Pentru mai multe informatii  cititi articolul … „Combaterea cartitelor din gradini, gazon, solar;

Plosnita verde a tomatelor-rosiilor-Nezara viridulaPlosnita verde a tomatelor-rosiilor (Nezara viridula)   este o insecta deosebit de periculoasa in special pentru culturile de tomate, intrucat in timpul hranirii inteapa si injecteaza in fruct saliva urat mirositoare, astfel fructele capata un gust si aspect neplacut.

Pentru mai multe informatii  cititi articolul … „Plosnita verde a tomatelor-rosiilor (Nezara viridula).

Tantarul-Musculita tomatelor-LasiopteraTantarul – Musculita tomatelor (Lasioptera spp.)  este un daunator nou,   prezent in spatii protejate (sere, solarii)  pe culturile de tomate, fiind mai agresiv la tomatele cultivate in iunie-septembrie (cand cresc temperaturile).

Atacul larvelor (viermisorilor de culoare portocalie) este periculos si pagubitor pentru legumicultori.

Pentru mai multe informatii  cititi articolul …Tantarul – Musculita tomatelor (Lasioptera spp.);

Musca platutelor-Delia platuraMusca plantutelor (Delia platura) este un este o insecta deosebit de periculoasa, intrucat afecteaza grav plantele atacate inca din faza de samanta & rasad. Larvere (viermii albi) de Delia platura sunt polifage si ataca numeroase specii de plante ca tomate, ardei, fasole, mazare, castravete, pepene, pepene verde, galben, dovlecel, sparanghel, spanac,  ceapa, etc.

Pentru mai multe informatii  cititi articolul … Musca plantutelor (Delia platura), etc.

Soareci – inclusiv in rasanite, solarii;

Melci – inclusiv in rasadnite la rasaduri; etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta” Daunatori-la-tomate-rosii

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Daunatori la Tomate in: gradina, solar, camp, sera

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii