ian. 10 2017

Daunatorii Caisului: afectarea plantelor, combatere

Afla care sunt cei mai periculosi Daunatori la Soiurile de Cais (Prunus armeniaca) cultivate in  gradini si plantatii  !!!

1. Molia vargata a caisului (Anarsia lineatella) – este o insecta deosebit de periculoasa  intalnita la mai multe specii de plante, printre care si cele de cais. Molia vargata ataca lastarii si fructele tinere de cais. Daunatorul ierneaza in stadiu de larva protejata de un cocon in crapaturile scoartei de pe tulpina si ramuri. Larvele generatiei a III a (hibernante) consuma primavara muguri si lastari cruzi, care in urma atacului se ofilesc si se usuca. Larvele moliei din generatiile I si II  ataca fructele de cais, care se coc  si cad prematur.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Molia vargata a caisului  (Anarsia lineatella);

 

2. Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)este o insecta periculoasa ce colonizeaza ma multe specii de plante, printre care si cele de cais. Prezenta afidelor verzi afecteaza cresterea si fructificarea plantelro atacate. Paduchele verde al piersicului ierneaza in stadiu de ou de rezistenta. Daunatorul afecteaza inca de primavara plantele, colonizand frunzele (pe partea inferioara) si varfurile lastarilor, sugand sucul celular si deformandu-le.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae);

 

3. Paduchele tigarar al piersicului (Myzus persicae)este un daunator care ataca mai multe specii de plante, printre care si caisul.  Paduchele tigarar ataca frunzele de cais, ducand la gofrarea si apoi la uscarea acestora;

 

4. Molia orientala a fructelor (Cydia molesta) – este o insecta daunatoare, raspandita si pe teritoriul tarii noastre. Aceasta ataca atat lastarii tineri cat si fructele  de cais. Molia orientala (Cydia molesta sin. Grapholita molesta) poate avea pana la 4 generatii pe an. Aceasta ierneaza in stadiu de larva dezvoltata, protejata de un cocon matasos, in crapatruile scoartei de pe tulpina sau ramuri, sau pe sol. Atacul asupra lastarilor tineri conduce, la ofilirea si uscarea acestora si la o crestere redusa a plantelor afectate. Atacul moliei orientale pe fructele de cais se observa prin coacerea si caderea  prematura a acestora;

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Molia orientala a fructelor (Cydia molesta);

 

5. Viermele prunului (Cydia funebrana)este o insecta periculoasa care provoaca pagube insemnate la mai multe specii de plante, printre care si caisul. Viermele prunului ierneaza in stadiu de larva in scoarta pomilor, avand doua generatii pe an. Larvele viermelui sapa galerii in fructe, unde consuma samburele si pulpa acestora. Fructele afectate se coc prematur, se stafidesc, iar unele prezinta clei care astupa galeria.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Viermele prunului (Cydia funebrana);

 

6. Tripsul californian la cais (Frankliniella occidentalis)reprezinta o insecta periculoasa, de dimensiuni mici, care ataca multe specii de plante, printre care si caisul. Tripsul ataca frunzele tinere, florile si varfurile de crestere, sugand seva din tesuturile plantelor. Plantele atacate prezinta cresteri  si productii reduse.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Tripsul californian la cais (Frankliniella occidentalis);

 

7. Paduchele cenusiu (Hyalopterus pruni)este un daunator periculos si foarte agresiv, care afecteaza si plantele de cais. Paduchele cenusiu ierneaza in stadiu de ou la baza mugurilor, avand intre 12-15 generatii pe an. Afidele cenusii ataca inca de primavara frunzele tinere, colonizand spatele acestora. Larvele si adultii de paduchi cenusii ataca frunzele, lastarii tineri si codita fructelor de cais. Organele plantelor afectate se deformeaza si se inegresc.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Paduchele cenusiu (Hyalopterus pruni);

 

8. Omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea) – este o insecta polifaga periculoasa care ataca mai multe specii de plante printre care si caisul.  Aceasta are 2 generatii pe an si ierneaza in stadiu de pupa in sol, resturi de plante sau crapaturi in scoarta copacilor. Larvele omizii paroase ataca si consuma frunzele plantelor. Larvele pot fi reperate in general pe partea inferioara a frunzelor. Atacul masiv de omizi paroase duce la debilitarea sau chiar uscarea plantelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea); 

 

9. Fluturele cu abdomenul auriu (Euproctis chrysorrhoea)este un daunator polifag (ataca mai multe specii de plante) care ataca si speciile de cais.  Daunatorul are o generatie pe an si ierneaza in stadiu de larva de varsta 2 sau 3. Larvele afecteaza frunzele si mugurii tineri la plantele de cais, uneori ramanand doar nervurile principale.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Fluturele cu abdomenul auriu (Euproctis chrysorrhoea);

 

10. Musculita frunzelor de cais (Dasineura prunicola)este un daunator nou, care ataca si plantele de cais. daunatorul ierneaza in stadiu de pupa in sol. Semnele atacului se pot observa primavara, pe partea inferioara a frunzelor, unde se formeaza gale, locul unde se gasesc larvele. Atacul putermic diminueaza mult masa foliara a plantelor afectate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Musculita frunzelor de cais (Dasineura prunicola);

 

11. Gargarita fructelor (Rhynchites bacchus) este o insecta daunatoare care afecteaza mai pulti pomi fructiferi, printre care si caisul. Gargarita are intre 1-2 generatii pe an si ierneaza in stadiul de adult in sol. Semnele atacului gargaritei se pot observa pe frunzele, mugurii si fructele de cais (gargarita se hraneste cu semintele fructelor de cais). Atacul gargaritei conduce la uscarea organelor afectate, iar fructele raman mici si cad prematur din pom;

 

12. Cariul scoartei (Scolytus rugulosus) – este un daunator polifag, care ataca mai multe spcii de plante, printre care si cele de cais. Larvele sale ataca si afecteaza in special pomii stresati, raniti sau imbatraniti. Insecta daunatoare are 2 generatii pe an si ierneaza in stadiu de larva sub scoarta copacilor. Daunatorul sapa galerii de 2 mm diametru in vasele libere care duc seva elaborata, impiedicand circuitul sevei, fapt ce conduce in final la o debilitare sau uscare a plantelor afectate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Cariul scoartei (Scolytus rugulosus);

 

13. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)este cel mai periculos acarian daunator la plante. El ataca numeroase specii de plante, printre care si cele de cais. Acarianul rosu comun ierneaza sub scoarta copacilor sau in resturile vegetale de pe sol, in stadiu de femela adulta, avand intre 10-20 generatii pe an. Paianjenul rosu comun colonizeaza frunzele de cais, cauzand aparitia unor zone punctiforme decolorate. Fructele afectate, devin casante, se usuca si cad.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae);

 

14. Carabusul de mai – viermii albi (Melolontha melolontha) – reprezinta insecte daunatoare si la caisi. Carabusul de mai are  o generatie la 3-4 ani,  larvele  se regasesc si hranesc in sol.  Larvele (viermii albi) carabusului de mai ataca partea subterana (radacinile) a plantelor;

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Carabusul de mai – viermii albi (Melolontha melolontha);

 

15. Gandacul negru al puietilor (Capnodis tenebrionis) – reprezinta o insect daunatoare, care ataca mai ales plantele tinere de cais. Gandacul negru ierneaza in stadiu de larva, avand o generatie la doi ani. Atacul asupra plantelor de cais se observa prin cresterile reduse si uscarea plantelor atacate;

 

16. Gandacul aramiu al puietilor (Perotis lugubris) – este un daunator al plantelor de cais, intalnit si pe teritoriul tarii noastre. Atacul gandacului aramis are loc asupra puietilor de pomi fructiferi (cais) din pepiniere sau proaspat plantati. Gandacul aramiu ierneaza in stadiu de larva, pupa sau adult in zona coletului si in radacinile plantelor. Atacul gandacului aramiu este asupra frunzelor si lastarilor tineri.

 

17. Cotarul verde (Operophtera brumata)  – este un daunator defoliator care afecteaza mai multe specii de plante printre care si cele de cais. La noi in tara are o generatie pe an si ierneaza in stadiul de ou. Cotarul verde este o specie polifaga (ataca mai multe specii de plante), larvele atacand frunzele, florile, mugurii si fructele tinere ale pomului.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Cotarul verde (Operophtera brumata).

 

18. Archips rosana, etc.

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Daunatorii Caisului: afectarea plantelor, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii