oct. 16 2016
Daunatorii Castravetilor: afectarea plantelor, combatere
Castravetele (Cucumis sativus) este o planta anuala erbacee, cu tulpinile sub forma de vreji, de la care sunt folosite ca leguma fructele. Castravetii sunt cultivati in spatii protejate (sere, solarii), gradini sau camp.
Cultura castravetelui necesita un sol bine drenat, fertil, reavan si cu un pH intre 6,7-7,5.
Castravetele este o planta atacata frecvent de un numar mare de daunatori. Dintre cei mai de periculoși dăunători la castravete amintim:
1. Afidele la castravete (Myzus persicae, Aphis gossypii) – sunt paduchi de plante cu forme aripate si nearipate de diverse culori: verzi, negere, gri.
Afidele formeaza colonii pe partea inferioara a frunzelor, pe flori, inflorescente sau varfurile de crestere (lastarii tineri) afectand grav plantele si transmitand boli periculoase (Virozele castravetilor).
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paduchele verde al castravetelui (Aphis gossypii);
2. Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa) – este o insecta periculoasa care ataca atat planta de castravete cat si semintele (netratate). Ea este adesea intalnita in culturile de castravete in spatii protejate (sere, solarii), gradina si camp.
Coropisnita ataca planta la radacina si colet, plantele atacate (taiate) se ofilesc si apoi mor.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa);
3. Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum sin. Aleyrodes proletella) – este o insecta periculoasa, intalnita frecvent in culturile de castraveti din spatii protejate (sere, solarii), dar si in gradini si camp. Musculita alba de sera se regaseste grupata in colonii pe spatele frunzelor de castravete, care se gofreaza, se ingalbenesc si apoi se ofilesc. Musculitele albe de sera sunt si vectori pentru virozele castravetilor.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum);
4. Musca miniera la castravete (Liriomyza trifolii) – este intalnita adesea la culturile de castravete din spatii protejate (sere, solarii). Femelele de musca miniera fac o mica adancitura in frunze, unde depune ouăle.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Musca miniera la castravete (Liriomyza trifolii);
5. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) – este un daunator deosebit de periculos si frecvent intalnit in culturile de castraveti mai ales in perioadele calde si in sere & solarii.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae);
6. Paianjenul-Acarianul lat (Polyphagotarsonemus latus) – este un daunator intalnit adesea in culturile de castravete din spatii protejate, gardina si camp. El ataca tulpini, frunze, inflorescente, flori, lastari tineri si chiar fructele.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paianjenul-Acarianul lat (Polyphagotarsonemus latus);
7. Tripsii (Frankliniella occidentalis, Thrips tabaci) – sunt insecte foarte periculoase, intalnite in culturile de castraveti in gradina, camp si spatii protejate (sere, soalrii). Ei inteapa organele plantei, provoaca avortarea florilor, incetinesc cresterea plantelor, transmit boli grave, etc.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Tripsii;
8. Nematozii galicoli (Meloidogyne incognita) – sunt daunatori periculosi pentru cultura de castravete din spatii protejate (sere, soalrii). Acestia reprezinta specii de viermi de sol care ataca semintele, radacinile sau tulpina sau plantelor, provocand pagube insemnate in culturile de castravete.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Nematozii;
9. Viermii sarma (Agriotes lineatus, Agriotes ustulatus, Agriotes obscurus) – reprezinta insecte periculoase, intalnite adesea in culturile de castravete in camp si spatii protejate (sere, solarii). Atacul lor asupra plantelor de castravete se poate observa prin lipsa plantelor, acestia consumand semintele in pamant si continuand cu atacul direct asupra plantelor.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Viermii sarma;
10. Limaxul cenusiu (Deroceras agreste) – este un melc fara cochilie care consuma din toate organele plantei (frunze, flori, fructe). Atacul limaxului poate fi observat seara, cu ajutorul nuei lanterne – frunzele pe ambele parti. Semnele atacului de limax este observat prin gaurirea frunzelor, la un atac masiv ramanand numai nervurile frunzelor.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Limaxul cenusiu (Deroceras agreste);
11. Musca plantulelor (Delia platura) – este intalnita in culturile de castravete din spatii protejate, gradini sau camp. Larvele ataca la inceput cotiledoanele semintelor, apoi consuma semintele, patrunzand apoi in interiorul tulpinii si radacinii si debilitand planta.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Musca plantutelor;
12. Soareci – inclusiv in rasanite, solarii;
13. Melci – inclusiv in rasadnite la rasaduri; etc.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Daunatorii Castravetilor: afectarea plantelor, combatere