ian. 05 2017

Daunatorii Gutuiului: combatere, afectarea plantelor

Afla care sunt cei mai periculosi Daunatori la Soiurile de Gutui (Cydonia oblonga),  cultivate in  gradini si plantatii  !!!

1. Viermele gutuilor (Cydia pomonella)– este o insecta  periculoasa intalnita frecvent la  fructele pomilor cultivati atat in livezi cat si in gardini. Insecta ierneaza in stadiu de larva matura intr-un cocon de matase sub scoarta exfoliata a pomilor sau in resturile vegetale cazute pe sol. Atacul viermilor este vizibil la gutui,  unde larvele Generatiei I intra in fructele de dimensiuni mai mici, consumand semintele acestora, iar larvele din Generatia a II a atafa fructele parguite sau coapte, care apoi putrezesc foarte usor sau sunt aproape in totalitate improprii consumului.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Viermele gutuilor (Cydia pomonella);

2. Molia orientala a fructelor (Cydia molesta)– este o insecta daunatoare, raspandita si pe teritoriul tarii noastre, care afecteaza atat lastarii tineri cat si fructele  gutuiului. Molia orientala (Cydia molesta sin. Grapholita molesta) poate avea pana la 4 generatii pe an si ierneaza in stadiu de larva complet dezvoltata protejata de cocon matasos in crapatruile scoartei de pe tulpina sau ramuri sau pe sol. Atacul asupra lastarilor tineri de gutui conduce, la ofilirea si uscarea acestora si la o crestere redusa a plantelor afectate. Atacul pe fructele de gutui se observa prin coacerea si caderea  prematura a acestora;

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Molia orientala a fructelor (Cydia molesta);

3. Molia vargata a piersicului (Anarsia lineatella)– este o insecta daunatoare intalnita si la plantele de gutui. Molia vargata ataca lastarii si fructele tinere de gutui. Daunatorul ierneaza in stadiu de larva protejata de un cocon in crapaturile scoartei de pe tulpina si ramuri. Larvele Generatiei a III-a consuma primavara muguri si lastari cruzi, care in uram atacului se ofilesc si se usuca. Larvele moliei din generatiile I si II  ataca gutuile, care se coc, putrezesc si cad prematur.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Molia vargata a piersicului (Anarsia lineatella);

4. Molia pielitei fructelor de gutui (Adoxophyes orana)– omida  Adoxophyes orana sin. Adoxophyes reticulana  provoaca pagube insemnate la gutuii cultivati in livezi sau gradini. Aceast daunator ierneaza in stadiu de larva in crăpăturile scoartei sau in resturile vegetale cazute pe sol si are doua generatii pe an. Molia pielitei fructelor  ataca primavara (la dezmugurit si buton roz) frunzele, mugurii si inflorescentele plantelor. Ele modeleaza frunzele spre interior, lipindu-le cu fire de matase, loc unde acestea se hranesc. Atacul moliei asupra fuctelor de gutui se observa prin consumarea pielitei acestora, conducand la atacul putregaiurilor si putrezire.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Molia pielitei fructelor de gutui (Adoxophyes orana);

5. Gargarita bobocilor si florilor (Anthonomus pomorum)– este un daunator periculos intalnit si la gutuii cultivati in livezi sau gradini. Acesta se hraneste cu frunzele, mugurii, bobocii floriferi si florile de gutui. Gargarita are o generatie pe an si ierneaza in locuri umede si racoroase din crapaturile scoartei, in litiera sau pietre. Atacul gargaritelor incepe in lunile martie-mai, ele se hranesc si se impupeaza in bobocii florali, acestia devin ruginii, dupa care se usuca. Adultii din noua generatie consuma frunzele plantelor de gutui, apoi se adapostesc pentru iernare.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Gargarita bobocilor si florilor (Anthonomus pomorum);

6. Gargarita mugurilor, florilor si frunzelor (Sciaphobus squalidus)– este un daunator periculos intalnit la mai multe specii de plante printre care si gutuiul. Acesta ataca frunzele, mugurii, bobocii floriferi si coaja ramurilor anuale a plantelor de gutui.  Gargarita ierneaza in sol in stadiu de adult hibernant, ea avand o generatie la 2 ani. Gargarita ataca in intervalul martie-iunie organele plantelor de gutui provocand pagube insemnate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Gargarita mugurilor, florilor si frunzelor (Sciaphobus squalidus);

7. Cotarul verde(Operophtera brumata)  – este un daunator defoliator care afecteaza mai multe specii de plante printre care si cele de gutui. La noi in tara are o generatie pe an si ierneaza in stadiul de ou. Cotarul verde este o specie polifaga, larvele atacand frunzele, florile, mugurii si fructele tinere de gutui.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Cotarul verde (Operophtera brumata);

8. Minatorul marmorat (Phyllonorycter blancardella)– este un daunator intalnit si in livezile de gutui. Acesta afecteaza grav masa foliara a plantelor, ducand la defolierea prematura a acestora. In tara noastra minatorul marmorat are 3-4 generatii pe an, el ierneaza in stadiu de pupa in frunzele infestate cazute pe sol. Semnele atacului produse de larvele in prima forma pot fi observate pe partea inferioara a frunzelor, iar cele produse de larve in forma a doua se observa pe ambele parti ale frunzei, frunza devenind transparenta si curbata in zona afectata.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Minatorul marmorat (Phyllonorycter blancardella);

9. Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus)– este un daunator care afecteaza si plantele de gutui.   Paduchii colonizeaza planta, se hranesc cu sucul celular, injectand in planta saliva toxica. Atacul paduchelui de San Jose la platele tinere de gutui conduce la uscarea plantelor tinere afectate, iar atacul asupra pomilor maturi, conduce la debilitarea acestora.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus);

10. Paduchele verde (Aphis pomi)este o insecta daunatoare periculoasa intalnita si in livezile de gutui. Aparitia paduchelui verde este favorizata de lipsa precipitatiilor si temperaturi ridicate in lunile mai-iulie. Afidele ataca primavara organele crude ale plantei, le inteapa si sug sucul celular. Frunzele gutuilor atacate se rasucesc de la varf spre petiol, plantele prezinta cresteri slabe si fructe mici.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Paduchele verde (Aphis pomi);

11. Omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea)– este o insecta polifaga periculoasa care ataca mai multe specii de plante printre care si cele de gutuii.  Aceasta are 2 generatii pe an si ierneaza in stadiu de pupa in sol, garduri, resturi de plante sau crapaturi in scoarta. Larvele – omiziile ataca si consuma frunzele de gutui, ele fiind pozitionate in general pe partea inferioara a acestora. Atacul masiv de omizi paroase duce la debilitarea sau chiar uscarea plantelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea); 

12. Fluturele cu abdomenul auriu (Euproctis chrysorrhoea)– este un daunator polifag care ataca mai multe specii de plante, raspandit si in culturile de gutui din tara noastra. Fluturele cu abdomenul auriu  are o generatie pe an si ierneaza in stadiu de larva (varsta 2 sau 3) intr-un cocon din matase si frunze pe zona de varf a ramurilor. Acesta ataca plantele prin distrugerea uneori totala a mugurilor si a frunzelor, ramanand doar nervurile principale.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Fluturele cu abdomenul auriu (Euproctis chrysorrhoea);

13. Molia vargata (Anarsia lineatella) – este un daunator intalnit si in culturile de gutui. Molia vargata ierneaza in stadiu de larva protejata de cocon in crapaturile scoartei de pe tulpina si ramuri. Larvele acesteia ataca primavara mugurii, lastarii tineri si mai tarziu fuctele.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Molia vargata (Anarsia lineatella);

14. Carabusul de mai – viermii albi (Melolontha melolontha)– este o insecta daunatoare si la plantele de gutui. Carabusul de mai are  o generatie la 3-4 ani,  larvele  se regasesc si hranesc in sol.  Larvele (viermii albi) ai cărăbușului de mai ataca partea subterana (radacinile) a plantelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Carabusul de mai – viermii albi (Melolontha melolontha);

15. Cariul scoartei (Scolytus rugulosus)– este un daunator polifag, care ataca mai multe specii de plante, printre care si gutuiul. Larvele sale ataca si afecteaza pomii stresati, raniti sau imbatraniti. Insecta daunatoare are 2 generatii pe an si ierneaza in stadiu de larva sub scoarta copacilor. Daunatorul sapa galerii de 2 mm diametru in vasele libere care duc seva elaborata, impiedicand circuitul sevei, fapt ce conduce in final la o debilitare sau uscare a plantelor afectate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Cariul scoartei (Scolytus rugulosus).

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Daunatorii Gutuiului: combatere, afectarea plantelor

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii