dec. 02 2016

Daunatorii Marului II: afectarea plantelor, combatere

daunatorii-marului-ii_150

Afla care sunt – urmatorii cei mai periculosi Daunatori la Soiurile de Mar (Malus domestica) cultivate in  gradini si livezi / plantatii  !!!

1. Cicada Metcalfa pruinosaeste un daunator relativ nou in Romania care afecteaza si culturile de meri. Metcalfa pruinosa ierneaza in stadiu de ou depus pe ramurile pomilor. Plantele sunt atacate de cicada pe frunze, tulpini, petiol si lastari.  Atacul cicadei Metcalfa pruinosa conduce la  cresteri slabe, slaba maturare a lemnului, dezvoltarea slaba a fructelor si recolte reduse.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Cicada Metcalfa pruinosa;

2. Gandacul paros (Epicometis hirta)este un daunator periculos ce afecteaza plantele de mar. Acesta ierneaza in sol in stadiu de adult. Gandacul paros se hranesc cu organele florale, un atac masiv poate duce la o scadere a cantitatii de fructe.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Gandacul paros (Epicometis hirta);

3. Omida paroasa a stejarului (Lymantria dispar) este un daunator polifag (ataca numeroase specii de plante) intalnit si in culturile de mar. Aceasta se raspandeste de la o planta la alta cu ajutorul vantului sau a omului. Omida paroasa se hraneste cu frunzele de mar, ducand chiar si pana la defolierea totala a plantelor afectate si chiar moartea acestora.

4. Omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea)este o insecta periculoasa ce ataca si plantele de mar. Aceasta are 2 generatii pe an si ierneaza in stadiu de pupa in sol, garduri, resturi de plante sau crapaturi in scoarta. Larvele ataca frunzele si le consuma stand pe partea inferioara a acestora. Atacul masiv de omizi paroase duce la debilitarea sau chiar uscarea plantelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea); 

5. Fluturele cu abdomenul auriu (Euproctis chrysorrhoea) este un daunator polifag raspandit in culturile de meri din tara noastra. Fluturele cu abdomenul auriu  are o generatie pe an si ierneaza in stadiu de larva (varsta 2 sau 3) intr-un cocon din matase si frunze pe zona de varf a ramurilor. Acesta ataca plantele prin distrugerea uneori totala a mugurilor, frunzelor, ramanand doar nervurile principale.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Fluturele cu abdomenul auriu (Euproctis chrysorrhoea);

6. Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi)este printre cei mai periculosi acarieni (paianjeni) la meri, el avand intre 4-8 generatii pe an. Acarianul rosu al pomilor inteapa frunzele si se hraneste cu sucul celular al acestora. El colonizeaza mugurii  (la dezmugurit) si spatele frunzelor (mai ales zona din jurul nervurilor).

 Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi);

7. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)este cel mai periculos si cel mai raspandit acarian la plante. Acesta ierneaza in stadiu de femela adulta sub scoarta copacilor sau resturile vegetale de pe sol, avand pana la 10 generatii in camp si gradina si pana la 20 generatii pe an in spatii protejate. Acarianul rosu colonizeaza partea inferioara a frunzelor, urmand ca mai apoi sa se extinda pe ambele fete. In zonele afectate se pot observa zone punctiforme decolorate, de-a lungul nervurilor si pe marginea frunzelor, frunzele afectate capata un aspect prgamentos, devin casante, se usuca si cad.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae);

8. Acarianul filocoptid al marului (Aculus schlechtendali)este un daunator intalnit in culturile de meri. Acesta ataca frunzele si fructele de mere. Acarianul filocoptid ierneaza in crapaturile scoartei copacilor, el avand mai multe generatii pe an. Acarianul filocoptid al marului ataca mugurii cand incep sa se deschida primavara si frunzele marului pe partea inferioara. Frunzele afectate prezinta zone rosietice-maroni pe suprafetele afectate iar la un atac mai puternic se incretesc;

9. Tripsi (Tripsul Californian, Tripsul comun, etc.) sunt insecte periculoase de dimensiuni mici care ataca si plantele de mar. Acestia inteapa organele plantelor (frunze tinere, flori, varfuri de crestere) sugand seva din tesuturi. Pe zonele afectate apar pete galben-cenusii sau casaniu-inchise.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Tripsi (Tripsul Californian & Tripsul comun);

10. Molia vargata a piersicului (Anarsia lineatella)este o insecta daunatoare care ataca lastarii si fructele tinere. Daunatorul ierneaza in stadiu de larva protejata de un cocon in crapaturile scoartei de pe tulpina si ramuri. Larvele consuma primavara muguri si lastari cruzi, acestia se ofilesc si se usuca. Larvele moliei ataca si fructele, care se coc si cad prematur.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Molia vargata a piersicului (Anarsia lineatella);

11. Carabusul de mai – viermii albi (Melolontha melolontha)este o insecta daunatoare cu 3-4 generatii pe an,  larvele  ei iernand in sol.  Larvele carabusului de mai ataca partea subterana a plantelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Carabusul de mai – viermii albi (Melolontha melolontha);

12. Gargarita bobocilor si florilor de mar (Anthonomus pomorum) este un daunator periculos intalnit si in culturile de mar. Acesta se hraneste cu frunzele, mugurii, bobocii floriferi si florile plantelor de mar. Gargarita ierneaza in locuri umede si racoroase din crapaturile scoartei, in litiera sau pietre, ea avand o generatie pe an. Atacul gargaritelor are loc in martie-mai, ele se hranesc si se impupeaza in bobocii florali, acestia devin ruginii, dupa care se usuca.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Gargarita bobocilor si florilor de mar (Anthonomus pomorum);

13. Gargarita mugurilor, bobocilor si florilor de mar (Sciaphobus squalidus) – este un daunator periculos care ataca frunzele, mugurii, bobocii floriferi si coaja ramurilor anuale a plantelor de mar.  Aceasta ierneaza in sol in stadiu de adult hibernant, ea avand o generatie la 2 ani. Gargarita ataca in intervalul martie-iunie organele pomilor fructiferi, provocand pagube insemnate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Gargarita mugurilor, bobocilor si florilor de mar (Sciaphobus squalidus);

14. Cariul scoartei (Scolytus rugulosus)este un daunator polifag, larvele sale ataca si afecteaza numeroase specii de pomi, printre care si marul. Daunatorul prefer pomii stresati, raniti sau imbatraniti. Insecta daunatoare are 2 generatii pe an si ierneaza in stadiu de larva sub scoarta. Daunatorul sapa galerii de 2 mm diametru in vasele libere care duc seva elaborate, impiedicand circuitul sevei, fapt ce conduce la o debilitare sau uscare a plantelor afectate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Cariul scoartei (Scolytus rugulosus);

15. Cicada gheboasa (Ceresa bubalus) este in daunator deosebit de periculos in livezile tinere in care nu se aplica la timp tratamente cu insecticide specifice. Ranile efectuate in scoarta marului  de catre femele de cicada gheboasa (mici taieturi longitudinale) pot compromite grav – viabilitatea (stagneaza cresterea si apare uscarea) ramurilor afectate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Cicada gheboasa (Ceresa bubalus); etc.

daunatorii-marului-ii_1

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Daunatorii Marului II: afectarea plantelor, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii