ian. 24 2017

Daunatorii Pepenilor verzi & galbeni – afectarea plantelor

Afla care sunt cei mai periculosi Daunatori la Speciile si Soiurile de Pepeni: Pepene verde (Citrullus lanatus)Pepene galben (Cucumis melo) cultivate in  gradini si camp  !!!

1. Coropisnita  (Gryllotalpa gryllotalpa) – este o insecta periculoasa care ataca atat planta de pepene cat si semintele. Ea este adesea intalnita in culturile de pepeni in spatii protejate (sere, solarii), gradina si camp.

Coropisnita ataca planta la radacina si colet, plantele atacate (taiate) se ofilesc si apoi mor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul  Coropisnita  (Gryllotalpa gryllotalpa);

2. Musca miniera americana la pepeni (Liriomyza trifolii) – este intalnita adesea la culturile de pepeni din spatii protejate (sere, solarii).  Musca miniera poate avea pana la 8 generatii pe an. Larvele sapa galerii in forma de serpentine in zona dintre epidermele frunzei, adultii realizeaza orificii in frunze, acestea fiind locurile pe unde ciupercile pot intra si provoca boli. Femelele de musca miniera fac o mica adancitura in frunze, unde depune ouăle.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul  Musca miniera americana  la pepeni (Liriomyza trifolii);

3. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) – este un daunator deosebit de periculos si frecvent intalnit in culturile de pepeni mai ales in perioadele calde si in sere & solarii. Acarianul rosu comun poate avea 10-20 de generatii pe an (in camp sau spatii protejate). Acesta colonizeaza spatele frunzelor, urmand ca odat acu cresterea numarului de indivizi, sa se extinda pe ambele fete ale frunzelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul  Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae);

4. Paianjenul-Acarianul lat (Polyphagotarsonemus latus)  este un daunator intalnit adesea in culturile de pepeni din spatii protejate, gardina si camp. El ataca tulpini, frunze, inflorescente, flori, lastari tineri si chiar fructele. Acarianul lat poate ajunge  la 20 generatii pe an. Acesta inteapa epiderma si suge seva din tesuturile atacate.  Atacul paianjenului lat duce la ramificarea in zona de varf a plantei, fructele stagneaza in crestere, florile avorteaza si bobocii florali se usuca.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul  Paianjenul-Acarianul lat (Polyphagotarsonemus latus);

5. Tripsii (Frankliniella occidentalis, Thrips tabaci) – sunt insecte foarte periculoase, intalnite in culturile de pepeni in gradina, camp si spatii protejate (sere, soalrii). Ei inteapa organele plantei, provoaca avortarea florilor, incetinesc cresterea plantelor. Tripsii reprezinta principalii vectori de transmitere a virozelor la plante.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul  Tripsii;

6. Afidele la pepeni (Myzus persicae, Aphis gossypii)– sunt paduchi de plante cu forme aripate si nearipate de diverse culori: verzi, negere, gri.

Afidele formeaza colonii pe partea inferioara a frunzelor, pe flori, inflorescente sau varfurile de crestere (lastarii tineri) afectand grav plantele si transmitand boli periculoase.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul  Afidele la pepeni (Myzus persicae, Aphis gossypii);

7. Paduchele verde (Aphis gossypii)este o specie polifaga (ataca mai multe specii de plante), care ataca si plantele de pepeni. Paduchele verde ierneaza in stadiu de ou de rezistenta. Paduchii verzi inteapa organelle verzi ale plantelor, acestea se ingalbenesc, se deformeaza si se usuca.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paduchele verde (Aphis gossypii);

8. Viermii sarma (Agriotes lineatus, Agriotes ustulatus, Agriotes obscurus) – reprezinta insecte periculoase, intalnite adesea in culturile de pepeni in camp si spatii protejate (sere, solarii). Atacul lor asupra plantelor se poate observa prin lipsa plantelor, acestia consumand semintele in pamant si continuand cu atacul direct asupra plantelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul  Viermii sarma;

9. Musca plantulelor (Delia platura) – este un daunator periculos, intalnit in culturile de pepeni din spatii protejate, gradini sau camp.  Musca plantulelor are 3 generatii pe an si ierneaza in stadiu de pupa in sol. Larvele ataca la inceput cotiledoanele semintelor, apoi consuma semintele, patrunzand apoi in interiorul tulpinii si radacinii si debilitand planta.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul  Musca plantutelor;

10. Viermii albi – Carabusul de mai (Melolontha melolontha) – sunt insecte periculoase care au o generatie la 3-4 ani. Atacul larvelor are loc asupra partii subterane a plantelor, acesta conducand la moartea plantelor atacate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul  Viermii albi- Carabusul de mai (Melolontha melolontha); etc.

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Daunatorii Pepenilor verzi & galbeni – afectarea plantelor

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii