Horticultorul.ro

dec. 20 2016

Daunatorii Prunului & Prunelor – afectarea plantelor

daunatorii-prunului_1501. Viermele prunului (Cydia funebrana) – este o insecta priculoasa, cu doua generatii pe an, care ierneaza in stadiu de larva matura intr-un cocon de matase sub scoarta pomilor. Larvele ataca atat fructele prunilor domestici cat si ale celor salbatici. Viermii sapa galerii in fructele atacate, lasandu-si excrementele in interiorul acestora.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Viermele prunului (Cydia funebrana);

2. Molia orientala a fructelor (Cydia molesta) – este o insecta daunatoare care ataca atat fructele cat si lastarii plantelor de prun. Molia orientala a fructelor ierneaza in stadiu de larva protejata de cocon, in crapaturile scoartei, ea avand pe parcursul anului 3-4 generatii. Atacul moliei asupra lastarilor tineri afecteaza cresterea plantelor, varfurile lasatarilor se ofilesc, se indoaie si se usuca, iar fructele atacate se coc si cad prematur.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Molia orientala a fructelor (Cydia molesta);

3. Paduchele cenusiu al prunului (Hyalopterus pruni) – este o insecta periculoasa intalnita adesea in culturile de pruni. Paduchele cenusiu ierneaza in stadiu de ou la baza mugurilor sau pe suprafata acestora, avand de-a lungul anului 12-15 generatii. Paduchii cenusii inteapa si sug sucul celular din organele atacate. Acestea se ingalbenesc, se usuca si cad.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …    Paduchele cenusiu al prunului (Hyalopterus pruni);

4. Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus) impreuna cu alti paduchi testosi sunt specii de insecte daunatoare la prun. Paduchii testosi colonizeaza planta, se hranesc cu sucul celular, timp in care isi injecteaza in planta saliva toxica. Atacul paduchelui de San Jose la pomii tineri conduce la uscarea plantelor afectate, iar atacul asupra pomilor maturi, conduce la debilitarea acestora.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus);

5. Paduchele verde al prunului & piersicului (Myzus persicae) – este o insecta periculoasa intalnita si pe plantele de prun. Paduchele verde ierneaza in stadiu de ou in crapaturile scoartei, pe ramuri si la baza mugurilor. Atacul paduchelui verde al piersicului incepe primavara, cand se regasete pe frunzele si varfurile lastarilor. Acesta suge sucul celular din frunze sau lastari tineri, ducand la deformarea acestora.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae);

6. Omida paroasa la prun (Hyphantria cunea) – este o insecta polifaga – periculoasa ce ataca si plantele de prun. Aceasta are 2 generatii pe an si ierneaza in stadiu de pupa in sol, garduri, resturi de plante sau crapaturi in scoarta. Larvele-omizile ataca frunzele de prun si le consuma fiind pozitionate in general pe partea inferioara a acestora. Atacul masiv de omizi paroase duce la debilitarea sau chiar uscarea plantelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Omida paroasa (Hyphantria cunea);

7. Viermele merelor & prunelor (Cydia pomonella) – este o insecta daunatoar polifag – care ataca mai multe specii de pomi printre care si prunul. Acesta ierneaza in stadiu de larva matura invelita intr-un cocon de matase sub scoarta exfoliata a pomilor sau sub funze. Viermele sapa galerii in fructele afecate, in urma lasandu-si excrementele.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Viermele merelor & prunelor (Cydia pomonella);

8. Molia pielitei fructelor (Adoxophyes orana) – omida  Adoxophyes orana sin. Adoxophyes reticulana  provoaca pagube insemnate la prun. Aceast daunator al prunului are doua generatii pe an si ierneaza in stadiu de larva in crăpăturile scoartei sau resturile vegetale de pe sol. Adoxophyes reticulana  ataca frunzele, mugurii si inflorescentele la prun primavara. Ele modeleaza frunzele spre interior, lipindu-le cu fire de matase, loc unde acestea se hranesc. Atacul asupra fuctelor consta in consumarea pielitei acestora.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Molia pielitei fructelor (Adoxophyes orana);

9. Minatorul marmorat (Phyllonorycter blancardella) – este un daunator intalnit si in culturile de pruni. Acesta afecteaza grav masa foliara a plantelor, conducand la defolierea prematura a acestora. In tara noastra minatorul marmorat are 3-4 generatii pe an, el ierneaza in stadiu de pupa in frunzele infestate cazute pe sol. Semnele atacului produse de larve in prima forma se observa pe partea inferioara a frunzelor, cele produse de larve in forma a doua se observa pe ambele parti ale frunzei, frunza devine transparenta si se curbeaza in zona afectata.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Minatorul marmorat (Phyllonorycter blancardella);

10. Fluturele cu abdomenul auriu (Euproctis chrysorrhoea) – este un daunator polifag raspandit si in culturile de pruni din tara noastra. Fluturele cu abdomenul auriu  are o generatie pe an si ierneaza in stadiu de larva (varsta 2 sau 3) intr-un cocon din matase si frunze pe zona de varf a ramurilor de prun. Acesta ataca prunii prin distrugerea uneori totala a mugurilor, frunzelor, ramanand doar nervurile principale.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Fluturele cu abdomenul auriu (Euproctis chrysorrhoea);

11. Cariul scoartei (Scolytus rugulosus) – este un daunator polifag, larvele sale ataca si afecteaza numeroase specii de pomi, printre care si prunul. Daunatorul prefera pomii stresati, raniti sau imbatraniti. Insecta daunatoare are 2 generatii pe an si ierneaza in stadiu de larva sub scoarta. Daunatorul sapa galerii de 2 mm diametru in vasele libere care duc seva elaborate, impiedicand circuitul sevei, fapt ce conduce la o debilitare sau uscare a plantelor afectate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Cariul scoartei (Scolytus rugulosus);

12. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) – este printre cei mai periculosi si mai raspanditi acarieni la plantele de prun. Acesta ierneaza in stadiu de femela adulta sub scoarta copacilor sau resturile vegetale de pe sol, avand pana la 10 generatii in camp si gradina si pana la 20 generatii pe an in spatii protejate. Acarianul rosu colonizeaza partea inferioara a frunzelor de prun, urmand ca mai apoi sa se extinda pe ambele fete. In zonele afectate se pot observa zone punctiforme decolorate, de-a lungul nervurilor si pe marginea frunzelor, frunzele afectate capătă un aspect pergamentos, devin casante, se usuca si cad.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae);

13. Carabusul de mai – viermii albi (Melolontha melolontha) – este o insecta daunatoare cu o generatie la 3-4 ani,  larvele  ei se regasesc si hranesc in sol.  Larvele (viermii albi) carabusului de mai ataca partea subterana (radacinile) a plantelor de prun.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Carabusul de mai – viermii albi (Melolontha melolontha);

14. Musculita frunzelor de prun (Dasineura prunicola)este un daunator nou care ataca speciile de pruni. Acesta ierneaza in stadiul de pupa in sol. In luna mai se pot observa semnele atacului pe frunze, prin prezenta larvelor adapostite in gale.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Musculita frunzelor de prun (Dasineura prunicola);

15. Viespile prunelor (Hoplocampa minuta, Hoplocampa flava) – sunt insecte periculoase care produc pagube insemnate la pruni.  Larvele de viespi fierastrau (Viespea neagra si Viespea galbena) ataca fructele de prun dupa legat, ele patrund in fructul format, se hranesc cu samburele crud si pulpa fructului, conducand la caderea prematura a acestora. Aceastea ierneaza in stadiu de  larva in sol protejata de un cocon. Viespea samburilor-semintelor de prun (Eurytoma schreineri) depune ouale in samburele crud al fructelor, larvele urmand sa se hraneasca cu continutul samburelui. Fructele atacate raman mici, capata culoare amov si cad pe sol prematur.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Viespile prunelor (Hoplocampa minuta, Hoplocampa flava);

16. Gargarita bobocilor si florilor de prun (Anthonomus pomorum) – este un daunator periculos intalnit in livezile de prun. Acesta se hraneste cu frunzele, mugurii, bobocii floriferi si florile prunului. Gargarita ierneaza in locuri umede si racoroase din crapaturile scoartei, in litiera sau pietre, ea avand o generatie pe an. Atacul gargaritelor are loc in martie-mai, ele se hranesc si se impupeaza in bobocii florali, acestia devin ruginii, dupa care se usuca.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Gargarita bobocilor si florilor de prun (Anthonomus pomorum);

17. Cotarul verde (Operophtera brumata)  – este un daunator important si periculos in culturile de prun. La noi in tara are o generatie pe an si ierneaza in stadiul de ou. Cotarul verde este o specie polifaga (ataca mai multe specii de plante), larvele atacand frunzele, florile, mugurii si fructele tinere de prun.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Cotarul verde (Operophtera brumata);

18. Molia vargata a piersicului (Anarsia lineatella) – este o insecta daunatoare care ataca lastarii si fructele tinere de prun. Daunatorul ierneaza in stadiu de larva protejata de un cocon in crapaturile scoartei de pe tulpina si ramuri. Larvele consuma primavara muguri si lastari cruzi, acestia se ofilesc si se usuca. Larvele moliei ataca si fructele de prun, care se coc si cad prematur.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Molia vargata a piersicului (Anarsia lineatella)

18. Paduchele fals testos al prunului (Parthenolecanium corni) – este o insecta daunatoare intalnita frecvent la samburoase. Prezenta coloniilor de paduchi poate provoca daune severe. Paduchele fals testos are o singura generatie pe an si ierneaza pe ritidom si ramuri in stadiul de larva in stadiul 2.  Larvele in stadiul 1 pot fi transportate cu usurinta de vant, conducand la infestarea unui numar mare de plante. Atacul daunatorului se manifesta pe lastarii tineri si este adesea semnalat de prezenta fumaginei, ciuperca care colonizeaza excrementele dulci de paduche fals testos.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paduchele testos al prunului/vitei de vie;

Daunatorii Prunului & Prunelor si afectarea plantelor

Fig. 1 Daunatorii Prunului & Prunelor si afectarea plantelor

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Daunatorii Prunului & Prunelor – afectarea plantelor

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii