feb. 08 2017
Daunatorii Telinei: combatere, afectarea plantelor
Afla care sunt cei mai periculosi Daunatori la la Varietatile / Soiurile de Telina de radacina (Apium graveolens var. rapaceum), Telina de Frunze (Apium graveolens var. secalinum) si Telina de Petiol „Apio” (Apium graveolens var. dulce), cultivate in gradina si camp !!!
1. Paduchele paducelului (Dysaphis crataegi) – este o insecta daunatoare intalnita si in culturile de telina. Paduchele paducelului produce primavara gale pe partea superioara a frunzelor. Galele au culoarea rosie si nu afecteaza frunzele in intregime, in ele fiind prezenti paduchii. Prezenta furnicilor la baza plantelor de telina, indica existent afidelor;
2. Musca telinei (Euleia heraclei, Acidia heraclei) – este un daunator intalnit in culturile de telina. Viermele (larvele) patrunde in interiorul frunzelor de telina, afectand tesuturile frunzei. Atacul se poate observa pe frunze, prin patarea acestora la inceput in galben, apoi devin maronii. Frunzele atacate determina plante cu cresteri reduse si recolte diminuate;
3. Croitorul pastarnacului (Phytoecia icterica) – este un daunator periculos, in culturile de telina. Larvele acestuia afecteaza radacinile de telina. Croitorul pastarnacului are o generatie pe an si ierneaza in stadiul de larva in radacinile umbeliferelor. Larvele daunatorului sapa galerii in radacinile de telina, care vor fi afectate de putregaiuri micotice sau bacteriene.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Croitorul pastarnacului (Phytoecia icterica);
4. Mustele minatoare (Liriomyza trifolii, Liriomyza huidobrensis) – sunt daunatori intalniti si la culturile de telina.
Larvele mustei sapa galerii in forma de serpentine in zona dintre epidermele frunzei. Mustele minatoare adulte realizeaza orificii in frunze, acestea devenind locurile pe unde ciupercile pot cauza diferite micoze.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Muste minatoare (Liriomyza trifolii, Liriomyza huidobrensis);
5. Musca morcovului (Psila rosae) – este un daunator foarte periculos, care afecteaza culturile plantelor umbelifere, printre care si cele de telina. Musca morcovului ierneaza in stadiu de pupa in sol, sau ca larva de generatia a II-a in interiorul radacinilor plantelor gazda, aceasta avand doua generatii pe an. Plantele atacate de musca morcovului prezinta cresteri reduse, iar radacinile prezinta in interior galerii sapate de larvele lor. Radacinile de telina atacate putrezesc foarte usor.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Musca morcovului (Psila rosae);
6. Plosnita vargata a umbeliferelor (Graphosoma lineatumn) – este o insecta daunatoare, care ataca plantele umbelifere, printer care si celele de telina (mai ales in cele semincere). Plosnita vargata ierneaza in stadiul de adult in frunzele cazute pe sol sau resturi vegetale, avand o generatie pe an. Daunatorul inteapa si suge sucul celular din frunzele, florile sau semintele verzi ale plantelor de telina. Semnele atacului sunt vizibile prin prezenta unor pete de decolorare pe frunze, prin avortarea florilor atacate sau prin stafidirea semintelor (inainte de a ajunge la maturitate).
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Plosnita vargata a umbeliferelor (Graphosoma lineatumn); etc.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Daunatorii Telinei: combatere, afectarea plantelor