nov. 21 2016
Daunatorii Usturoiului: afectarea plantelor, combatere
Afla care sunt cei mai periculosi Daunatori la Speciile si Soiurile de Usturoi: Usturoiul comun (Allium sativum), Usturoiul de Egipt (Allium sativum var. ophioscorodon) cultivate in solar, gradina si camp !!!
♦ Tripsul comun (Thrips tabaci) – este un daunator deosebit de periculos care afecteaza plantele de usturoi atat prin actiunea directa, cat si indirecta, ei fiind vectori de transmitere a virozelor. Tripsul isi injecteaza saliva in plante, acesta nemaiavând capacitatea de a mai inflori (avortarea florilor). Atacul tripsului se poate observa sub forma unor pete galben-cenusii, castanii sau argintii, plantele afectate avand cresteri reduse.
Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Tripsul comun (Thrips tabaci);
♦ Nematodul tulpinilor si bulbilor (Ditylenchus dipsaci) – este un daunator periculos intalnit in culturile de usturoi, cu 4-5 generatii pe an. Larvele acestuia primavara migreaza in sol, afecteaza mai intai organele plantelor din sol, urmand ca apoi sa afecteze si partile aeriene. Atacul Ditylenchus dipsaci este observat pe planta prin deformarea si rasucirea frunzelor, sau secționând bulbii prin putrezirea unor solzi interiori.
♦ Paianjenul bulbilor (Rhizoglyphus echinopus) – sunt daunatori intalniti in culturile de usturoi din camp sau gradini. Paianjenul bulbilor supravietuieste in resturile de vegetatie, in sol sau in bulbii de usturoi depozitati. Bulbii afectati prezinta risc de a nu germina in primavara urmatoare. Plantele care sunt afectate de Rhizoglyphus echinopus prezinta cresteri reduse, frunze deformate si tulpini ingrosate. Secundar pe organele plantelor afectate se pot instala bacterioze si boli fungice.
♦ Musca usturoiului (Suillia lurida) – este un daunator prezent in culturile de usturoi. Musca usturoiului are o generatie pe an, ierneaza in stadiu de adult in resturi vegetale, sau in bulgarii de pamant, ea devenind activa primavara devreme. Semnele atacului de musca usturoiului sunt vizibile la inceput la frunzele centrale, care se deformeaza, se gofreaza si se usuca. Plantele atacate de catre musca usturoiului se usuca si mor, iar bulbii de usturoi putrezesc.
♦ Musca bulbilor (Eumerus strigatus) – este o insecta daunatoare a bulbilor de usturoi. Aceasta are doua generatii pe an, a doua generatie iernand in resturile vegetale sau sub bulgarii de pamant. Adultii se hranesc cu polen, ei fiind buni polenizatori, larvele fiind cele care patrund in bulbi si ii ataca.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Daunatorii Usturoiului: afectarea plantelor, combatere